Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: stabilizacja w teleobiektywach

dylo
    Guest

Domyślnie stabilizacja w teleobiektywach

witam, nie rozumiem takiej rzeczy: po co jest stabilizacja w w L 500mm czy L 600mm skoro producent nie zaleca używania jej na statywach a z ręki to chyba
    trochę ciężko taką ciężką lufą operować.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dylo Zobacz posta
    witam, nie rozumiem takiej rzeczy: po co jest stabilizacja w w L 500mm czy L 600mm skoro producent nie zaleca używania jej na statywach a z ręki to chyba
    trochę ciężko taką ciężką lufą operować.
    Znam co najmniej kilka osób fotografujących 500 mm z ręki, jedna z nich potrafi utrzymać czasy rzędu 1/100 i niższe....
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

dylo
    Guest

Domyślnie

acha, nigdy nie miałem w rękach takiego i nie sądziłem że to możliwe

Domyślnie

Weźmy na przykład 500 mm - optymalny czas przy fotografowaniu z ręki to 1/500 sekundy. Nie sprawdzałem specyfikacji, ale przypuśćmy, że skuteczność stabilizacji wynosi 3EV - wtedy czas można wydłużyć ośmiokrotnie, więc praktycznie mamy 1/60 sekundy.

Wiadomo - żeby sprawnie operować prawie czterokilogramową armatą, trzeba mieć silną i pewną rękę, ale wydaje mi się to absolutnie wykonalne.

Początki nałogu
    Miasto
    Biała Podlaska

Domyślnie

Jest też pewnie tryb panoramowania, może się przydać też...
    Pozdrawiam,
    Michał

Dopiero zaczyna Awatar pplecke

Domyślnie

no i można używać na monopodzie... w końcu to nie taka sama stabilność jak statyw więc (podejrzewam), że stabilizacja może być b. pomocna

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Pamiętam, że na reklamach pokazywali zdjęcia z IS i bez robione z samochodu - widać było różnicę.
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

podpinam do 40D obiektyw 500/4 IS na statyw, włączam LV i daję 10x powiększenie. Obraz drga widocznie.

Wciskam spust migawki aby uruchomić stabilizację i drgania obrazu na LCD natychmiast ustają, stają się prawie niewidoczne nawet przy takim powiększeniu.

Wniosek: działa na statywie.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Statyw to nie kamień też nie jest idealnie stabilny - także IS nawet na statywie ma sens przy tak długich szkłach. Po za tym łatwiej jest ustawiać ostrość.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

dylo
    Guest

Domyślnie

to że IS działa i pomaga na statywie to chyba normalne -ale czy bez szkody dla obiektywu? czy naprawdę można uszkodzić IS na statywie?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów