Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 23 z 23

Wątek: 35/1.4 vs 35/2

Początki nałogu Awatar hofi66
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArturBonoVox Zobacz posta
    Pikczer, chodzi o to aby te plusy nie przyslonily minusow.
    Ecie pecie a minusy plusów ...
    Ja mam wrażenie, że niektórym to obiektywy w ogóle przeszkadzają robić zdjęcia i wtedy fotografię traktują jako sprzętowe dywagacje. Łatwiej wówczas poruszać się w obszarze terminologii, specyfikacji technicznych niż robić dobre zdjęcia.
    Trzeba mieć odwagę, by milczeć ...

Uzależniony

Domyślnie

Hofi ma racje. Zreszta sam zauwazylem, po sobie, ze za duzo spedzam czasu na onanixach sprzetowych niz robiebiu zdjec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez schabu Zobacz posta
    jak chcesz się tym na poważnie zajmować to body i tak zmienisz na pełną klatkę. a wersja eL....hmmm... jak ja zaczynałem to wydawało mi się że po cholere takie szkła. ale z czasem zauważasz, że jednak dobry sprzęt to podstawa dalszego rozwoju i komfortowej pracy. uważam że jeżeli wykonuje się coś zawodowo, to nie ma czasu na półśrodki ani kompromisy.
    czy ktoś mógłby to przykleić w dziale Dla Początkujących?
    (powinno pozwolić zaoszczędzić pieniądze w perspektywie 3-4 lat czytaj: kupić od razu dobrze a nie zmieniać; choć jak sądzę sporo będzie osób które jak ja będą potrzebowali paru lat aby dojrzeć psychicznie do odpowiednich zakupów od razu nawet jeśli wydają sie droższe - to oczywiście odnosi się do osób które zarabiają pieniądze puszką i/lub mają kase a focą hobbystycznie)

Cytat Zamieszczone przez Wini Zobacz posta
    To jeszcze pozwolę sobie napisać, że dla mnie 35/2 i 35/1.4 to są obiektywy nieporównywalne. Wybór między tymi obiektywami powinien się rozstrzygać w kwesti zastosowania.
    Cytat Zamieszczone przez schabu Zobacz posta
    zastosowanie to śluby - więc nie ma co mówić. zwłaszcza, że jeżeli to jest hobby to tym bardziej
    to proszę uogólnić do wszystkich obiektywów i też przykleić - z dopiskiem że jak ktoś foci hobbystycznie a ma kase to kupować same elki (prawie: wyjątki to np 85 1.8 czy 50 1.4)

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    35L to nie jest obiektyw pozbawiony wad. Przede wszystkim ma gigantyczną winietę, co jak na szkło stało ogniskowe to jednak mocne niedociągnięcie. O tym że da się lepiej pokazała Sigma w swojej 50/1.4, które ma o połowę mniejsze winietowanie niż 4 razy droższy Canon 50/1.2L przymknięty do f/1.4!
    Wkurzające tez jest że w szkle za tyle kasy widać beczkę, kiedy w kadrze są linie równoległe do poziomych krawędzi. No i ogromna aberracja chromatyczna w bokeh, który jest zielono-fioletowy (w zależności czy przed czy za punktem ostrzenia). Kolorki na f/1.4 pod światło też się potrafią czasem zrobić troszeczkę blade, choć ogólnie szkło na pełnej dziurze trzyma kontrast nieźle.
    Oczywiście plastyka obrazu na przysłonie f/1.4 jest z 5D genialna i efektu nie da się niczym podrobić. Do tego również bardzo dobra ostrość od f/1.4 jest ogromną zaletą, po prostu normalnie się tej przysłony używa, bez zastanowienia "a może jednak przymknąć?".
    Generalnie 35L to fajny obiektyw, z porządną budową i dobrym AF, ale nie wart swojej kasy. Tyle że nie ma wyboru więc Canon nas doi :-)
    Moim zdaniem jest to bardzo uczciwe i rzetelne postawienie sprawy; jesli radziłbym się kogoś odnośnie obiektywów przed zakupem to własnie na takiej opinii polegałbym bardziej niż np: 'żyleta', 'boskie!'
    MMM napisał o ewidentnych wadach jak i zaletach szkła - jeśli ktoś ma minimum wiedzy sprzętowej to powinien dużo z tego wynieść

Podobnie odpisał mi McGayver gdy pytałem go na prv o 35f2 - i było to dobre

tak na marginesie
    a ja stałem niedawno przed podobnym wyborem 35 1.4 vs. 2.0 (bo wpadła dodatkowa kasa) i pomyślałem sobie o jakiejś fajnej (nie boskiej ) stałce. wszystko przez 50 1.4 które kiedyś pożyczyłem na ślub i później stwierdziłem że zrobiłem tym szkłem 60% kościoła!

Tak więc pożyczyłem 35f2 na tydzień (znajomy); poszedłem w sobote rano na stary cmentarz, później porobiłem troszkę zdjęć w domu (dziecko)...
    35f1.4 nie miałem okazji przypiąc - -mam tylko 17-40 wiec moge miec wyobrażenie jedyne co do wymiarów; 35 bedzie troszkę mniejsze niż 17-40 i mam chyba ciut mniejsza średnicę(?)

potem obejrzałem sobie zdjęcia z 35f2 i zamówiłem... 70-200 2.8
    wiem że zabrzmiało to głupio ale:
    1. nie fotografuje za pieniądze - czytaj niżej (choć robiłem parę ślubów okazyjnie to już wiem że tylko jasne szkło; po drugie mamy czas sie ustawić bo młoda para nie biega w okół stołu ;-) )

2. stwierdziłem że taka stałka bardzo przyda sie u cioci na imieninach jednak 351.4 jest za drogim szkłem na takie zabawy/okazje;
    jeśli dodatkowo wiesz że nikt nie doceni twoich zdjęć bo s3is jest ostrzejsze i ma ładne kolory a toja puszka nie ma lampy :P to już w ogóle można odpuścić; ostatnio na imprezy rodzinne nie biore aparatu bo szkoda nerwów)

3. ogniskowa nie za bardzo mi leży - trzeba podejść w miarę blisko jak chce się mieć ciaśniejszy kadr (do kościoła jak pisałem imho powinno być idealne na FF i pod względem światła i mm)

nie staram sie racjonalizować zakupów - ten zoom jest (chyba) ostatnim zoomem jaki zakupie aby pokryć sobie zakres który wykorzystuje (~150-160mm) a ze juz raz zrobiłem błąd i miałem f4 to teraz parę osób i zdjęć przekonało mnie do 2.8

co do 35f2 to służe rawami jak ktoś chce prosze na priv

35 f2.0 - obiektyw fajny bo lekki i mały; jak ktoś np chodzi w góry lub nosi puszkę non-stop (np nawet do pracy!) to całkiem niezłe rozwiązanie jednak komfort pracy niski (elki rozpieszczają)
    głośny af mi nie przeszkadza (choć w kościele moze być wkurzający) - o celności sie nie wypowiadam bo nie robiłem testów
    mogę jedynie powiedzieć ze przepinałem na zmianę 17-40@35 i 35 oba na f4 i tam gdzie nie mogłem złapać ostrości stałką to elka łapała bez problemu (pokój w miare dobrze oświetlony przez okna - obiekt dziecko)
    budowa plasticzana - McGayver dał też jednego tipsa: przełączać w tryb MF do transportu bo jak sie trzaśnie w mordkę to można uszkodzić żebatke
    w elce tego nie ma
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów