Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: proste pyatnie

tomhagen
    Guest

Domyślnie proste pyatnie

witam, mam bardzo proste pytanko. otóż jaki powinien być optymalny czas otwarcia migawki dla nieporuszonego zdjęcia na ogniskowej 85mm w odległości 5m od fotografowanego obiektu? są może jakieś sprytne tabele do orientacji?

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Faktycznie proste pytanko;-) zasada jest taka, że jesli robisz zdjecie bez stabilizacji to czas ekspozycji powinien byc niedłuższy niż odwrotnośc ogniskowej po przeliczeniu na mały obrazek. Jeśli nie masz cropa (a nie masz jak widzę) to bierzesz odwrotnośc ogniskowej i masz czas (w tym przypadku dla ogniskowej 85mm czas nie powinien być dłuższy niz 1/85s);-) odległość od obiektu nie ma tutaj znaczenia.

są może jakieś sprytne tabele do orientacji?
    mozliwe, że są, ale myslę, że nie jest to tak zaawansowana matematyka by byly niezbędne:smile:
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Czas = 1 / (ogniskowa*corp)

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zasada ogólna jest taka, że dla nieruchomego obiektu, jeśli masz średnio stabilną rękę, to czas ma być równy odwrotności ogniskowej (przeliczonej z uwzględnieniem ewentualnego cropa). Czyli dla 85mm na FF będzie to 1/85 (czyli 1/100), dla cropa 1.6x 1/135 (czyli 1/160). "Czyli", bo czasu 1/85 nie ma, a najbliższy "nie gorszy" to 1/100, analogicznie dla cropa..
    Jeśli obiekty się poruszają, to już zależy od ich prędkości, więc to inna bajka.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Trochę namieszam :]

Mam dwa korpusy: 30D i 5D, mamy szkło o ogniskowej 85 mm.
    Wg Was, gdy założę je do 30D bezpieczny czas będzie wynosił 1/(85*1,6), gdy przełożę do 5D nagle czas mi się wydłuży do 1/85 Czyli bezpieczny czas zależy głównie od body, a nie obiektywu ha, ha

A tak poważnie, to wszystko pic na wodę - dla jednego 1/1000 będzia za dużo, drugi spokojnie zrobi przy czasie 1/30 s.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz Zobacz posta
    Czyli bezpieczny czas zależy głównie od body, a nie obiektywu ha, ha
    Zależy bezpośrednio od kąta widzenia. Przy zmianie puszki ten się zmienia.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

tomhagen
    Guest

Domyślnie

to rozumiem o odwrotnosci ogniskowej, ale czy nie ma znaczenia także to jak daleko jest fotografowany przedmiot?

Początki nałogu Awatar don
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

teoria teorią, ale najwazniejsze to wprawna i stabilna reka. na te czasy nie ma reguly. sam na cropie z obiektywem 50 mm potrafilem zrobic czasami nieporuszona fote przy czasie 1/30.
    a tak apropo to proponuje zmienic moderatorom tytul tego tematu na jakis konkretny, np. "czas naswietlania a obiektyw" czy cos w tym stylu, lepiej sie bedzie szukalo pokoleniom
    Moja CaroLina

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    Zależy bezpośrednio od kąta widzenia. Przy zmianie puszki ten się zmienia.
    Ja to wiem, chociaż można wysnuć całkiem ciekawą inną teorie na ten temat

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomhagen Zobacz posta
    to rozumiem o odwrotnosci ogniskowej, ale czy nie ma znaczenia także to jak daleko jest fotografowany przedmiot?
    Nie, nie ma. Na chłopski rozum: obiekt dalszy i tak będzie mały i mniej wyraźny, więc jego ew. rozmazanie mniej się rzuca w oczy.

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz Zobacz posta
    Ja to wiem, chociaż można wysnuć całkiem ciekawą inną teorie na ten temat
    To dodaj chociaż "" na koniec aby nie mieszać w głowie początkującym
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów