Ten typ tak ma - trzeba polubić ;-). Ten obiektyw był projektowany jako portretówka i w tym jest najlepszy. Do sportu też jest super.
Ten typ tak ma - trzeba polubić ;-). Ten obiektyw był projektowany jako portretówka i w tym jest najlepszy. Do sportu też jest super.
Pentax K-5 II, Leica M9
To ja jednak wersję L poproszę.Zamieszczone przez Arkan
niby tak - ale L-ka ma strasznie wolny AF, więc praktycznie sport odpada :-(Zamieszczone przez gietrzy
Pentax K-5 II, Leica M9
No właśnie czytam na dpreview jaki to on jest "wolny". Jeśli chodzi o mnie to zostało mi jeszcze 35L i 85L i system completed.Zamieszczone przez Arkan
O f**k, dobrze wiedziec... przynajmniej nie bede zaskoczony jak kupie to szklo :-)
Witam
Wiem że jest duże grono użytkowników tego szkła i zakładam że większość robiła test z linijką, kartką itp.
Czy mieliście problemy ? Trafiało wam w punkt ?
Mój egzemplarz niestety ma 1 cm błąd :
http://picasaweb.google.com/gtharnas...96762279878322
Szkło było sprawdzane na puszkach 5D i 400D.
Mam pytanko czy opłaca się kalibrować te szkło ? Jak to wygląda, czy jest konieczność wysłania "body + szkło" czy wystarczy samo szkło. Nie chce by mi puszkę ruszano bo z innymi obiektywami bardzo ładnie mi pracuje.
Czy jest duże prawdopodobieństwo że obiektyw z Żytniej wróci w lepszej formie ?
Jak dla mnie to portretów ka powinna strzelać w punkcik ... i tego od tego szkła oczekuje.
Wysyłał ktoś może te szkło do serwisu z takim problemem ?
Pozdr. GTharnas
40D + 17-40 L + 50 f/1.4 + 28-135 + 190XProB
Ludzie, na litość boską, kiedy wreszcie przestaniecie fotografować dekle, linijki i pudełka od zapałek ? Ciśnienie mi się zaraz podnosi, jak czytam takie posty
GTharnas, robiłeś jakieś normalne zdjęcia tym szkłem, czy będziesz robił może fotograficzną dokumentację przyborów szkolnych ?
85 1.8 aberruje jak psia krew, podobnie 50 1.4. Ale czy to przeszkadza w robieniu zdjęć ? Aberrację można zdjać w PS.
A jak już wrzucacie cropy to jakieś ciekawsze, chociażby takie :P
85mm na f2.2, centrum kadru
Ostatnio edytowane przez Cichy ; 31-07-2007 o 12:49
O obiektywach wiem prawie wszystko
Aberracja mnie jak najmniej obchodzi - Normalne zjawisko, ale nie normalne jest to że mój egzemplarz ma przestrzał 1 cm i o to się pytam.
Pomysł z linijką nasunął mi sie po tym jak zamiast ostrości na oku mam na policzku.
40D + 17-40 L + 50 f/1.4 + 28-135 + 190XProB
Mój egzemplarz 85/1.8 miał mały FF, który poprawili na Żytniej.
Może więc zamiast zdjęcia linijki podeślij zdjęcie z tym portretem. Wg mnie takie zdjęcia będą bardziej miarodajne niż eksperymenty z linijką.
Ale tak bardziej na temat, jeśli faktycznie jest tak, jak piszesz. I nie jest to jednorazowy przypadek a systematyczny błąd - to nie ma się nad czym zastanawiać i trzeba słać obiektyw do serwisu... Nie po to się kupuje jasne portretowe szkło, by ostrość była na policzku...
Grzechu
http://www.gzak.net - Ostatnie galerie: Warszawa 2007 , USA 2007 cz. 3 , Toskania 2011
Żelastwo: 5d, 24 2.8, 85 1.8, 70-200 F4, 28-75 2.8, 21M, 190CLB, 420EX, 580EX, E-PL3