Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: [pe!] totalna amatorka

pe!
    Guest

Domyślnie [pe!] totalna amatorka

czesc. ponizej jedne z moich pierwszych 'powaznych' fot:

Obróbka w photoshopie i lightroomie, o ile w tym pierwszym mam już dosc spore doświadczenie (troche projektuje), lightroom to dla mnie kompletna nowość. Prosze o oceny i konstruktywną krytykę.

Bywalec Awatar RAdoCanon
    Miasto
    Rzeszow

Domyślnie

w pierwszym zdjeciu zasloniles jedno oko.Nie rob tego wiecej no i widze szumy albo przedobrzyles w PS
    5dm2

pe!
    Guest

Domyślnie

ano, jestem tego swiadomy, chcialem pozniej strzelic lepsze ujecie, niestety model nie chcial juz pozowac. :<

Bywalec Awatar OsMax
    Miasto
    śląsk

Domyślnie

Na 1 faktycznie szkoda oka ale zdjecia i tak bardzo mi sie podoba.
    I jak dla mnie bardzo dobra obrobka do BW.

Pozdrawiam
    Najlepszą metodą do zainspirowania odkrywczych myśli, jest zaklejenie koperty.

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

w pierwszym lipa z zakrytym okiem, natomiast drugie rewelacyjne!
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Początki nałogu Awatar piotrek72t
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Zdecydowanie zdjęcie numer 2.
    Piotr Talarczyk
    1ds III 1d

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Za poprzednikami - 2 swietna. Ale obrobka podoba mi sie na obu
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

pe!
    Guest

Domyślnie

Dwojka zdobyla zdjecie dnia na plfoto (domyslam sie, ze z racji tytulu - 'why so serious' - widzieliscie nowego batmana? ) wiec jestem z niej dumny, tym bajrdziej, ze to moja pierwsza fota, ktora tam wrzucilem, ale mimo wszystko ja wole jedynke nastepne zdjecia jutro / pojutrze.

Domyślnie

Tak ostrzysz te zdjęcia że tak wygladają czy robisz jeszcze coś więcej ?? pochwal sie obróbką fotki fajne tak dalej.

pe!
    Guest

Domyślnie

Hmm, wiec tak.

Najpierw w Photoshopie poprawki w kadrze, po czym używając dogde tool i burn tool brushowałem miejsca, które tego potrzebowały, czyli z ewentualnym przepaleniem czy niedoświetleniem.

Następnie manualna konwersja do black&white (alt+shift+control+b) z lekkim błękitnym tintem o bardzo niskiej saturacji (2%?).

Po tym poprawki w curves (ctrl+m) i levels (ctrl+l), i z tego co pamiętam w tym konkretnym przypadku podciągniecie lekko ekspozycji w górę.

Kopia warstwy, wymazanie wszystkiego oprócz samego psa i ostre podciągniecie shadows i highlights. Raz regular sharpen, drugi raz lekkie pociągniecie sharpen tool'em na samym nosie i pyszczku. Następnie podciągniecie blasku w oczu przez dogde/burn.

Na focie numer 1 dodałem tez ściągniętą z sxc.hu teksturę rdzy na kratach, kopia na kilka warstw i w niektórych miejsca transform > skew po czym blending tych warstw ustawiłem na bodajże soft light.

Na końcu załadowałem wszystko do lightrooma i dodałem winietę (łatwiej skontrolować efekt niż w Photoshopie). Wiem, ze wszystko (z wyjątkiem tekstur) da się prawdopodobnie 2x szybciej zrobić w lr ale jestem przyzwyczajony do PS'a i jakoś nie moglem się przemoc do LR. I to chyba wszystko, jeśli masz jakieś jeszcze jakieś pytania to wal.

Tyle jeśli chodzi o moją krótką przygodę z fotografią, niestety jestem zmuszony sprzedać sprzęt. Was fun while it lasted.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów