Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Giętki 'statyw'

Mieszany widok

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie Giętki 'statyw'

Przeglądając internet trafiem dziś na taki wynalazek
    Czy ktoś może widział to na żywo? Można zaufać że postawiony na tym sprzęt nie zaliczy bolesnego lądowania na ziemi?
    Gdyby było stabilne to w połączeniu z wyzwalaczem radiowym mogło by czasami się przydać.
    Oficjalnie nośność do 3000 gram, wymiary 250x60x66 mm
    Canon F1new (AE Finder FN, AE Power Winder FN), Canon F1new (Eye-Level Finder FN), FD 28/2,8, FD 50/1,4, FD 55/1,2 SSC, Tokina AT-X 90/2,5 macro FD, Tokina AT-X macro extender, Tokina AT-X 80-200/2,8 FD, Canon Extender FD 2x-B, Canon 40d, Tamron 17-50/2.8, Metz 58 AF-1, Rolleiflex 2.8F (Xenotar)

Dopiero zaczyna Awatar Radus
    Miasto
    Skierniewice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Radus Zobacz posta
    A'propos tego tekstu, moją uwagę zwrócił jeden fragment:

Drugą zasadą, o której mogą zapomnieć niektórzy fotoamatorzy podczas fotografowania ze statywem jest wyłączenie funkcji stabilizacji, która w takim przypadku bardziej przeszkadza niż pomaga w wykonaniu ostrego zdjęcia.
    Mógłby mi to ktoś krótko wyjaśnić? Zawsze mi się wydawało, że IS jest przydatne nawet na statywie (niweluje drgania powstałe przy podnoszeniu lustra)

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Iras_PL Zobacz posta
    A'propos tego tekstu, moją uwagę zwrócił jeden fragment:

Mógłby mi to ktoś krótko wyjaśnić? Zawsze mi się wydawało, że IS jest przydatne nawet na statywie (niweluje drgania powstałe przy podnoszeniu lustra)
    Ostatnio czytałam w artykule o jakimś aparacie dokładnie taką samą poradę. Uzasadnili to tym, że zdjęcia są wtedy przeostrzone.
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Bywalec

Domyślnie

Napaliłem sie, kupiłem ... wyrzuciłem. Generalnie patent do niczego. Statywu nie zastępuje, zajmuje jednak miejsce w torbie i trochę waży. Taki sobie wynalazek dla niewiadomo kogo.
    Tylko Canon. Po 30 latach uzbierało się tego sporo

Coś już napisał Awatar wiktoch
    Miasto
    capital city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 1jac Zobacz posta
    Statywu nie zastępuje, zajmuje jednak miejsce w torbie i trochę waży. Taki sobie wynalazek dla niewiadomo kogo.
    no raczej zajmuje mniej miejsca niż np. jakikolwiek manfrotto. a w podróży się przydaje. oczywiście nie zastąpi on statywu ale swoją funkcję spełnia. co do obciążenia to wytrzymuje bez problemowo:

pozdr
    wik
    EOS 7D |EOS5| 580EX | 16-35/2.8 II L | 24-70/2.8 L | 70-200/2.8 L | 100 MACRO/2.8 IS L | EFS 10-22/3.5-4.5 | 50/1.4 | LOWEPRO NOVA 5 | MANFROTTO 055PROB 486RC2 804RC2 681B 234RC |

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

Widziałem coś takiego ostatnio w Alpach tylko że srebrne (było nawet opisywane kiedyś na fotopolis). Koleś miał na tym 30D+70-200/2.8 i jakoś się trzymało.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

prawie jak statyw...

statyw uzywa sie po to, zeby zatrzymac aparat w jednej pozycji i moc sie pomodlic nad ujeciem juz chocby tytulem tego musi miec troche wysokosci.

a to powyzej... to jest jakas po*******ka
    www albo tez flickr

Początki nałogu Awatar Misiaque
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Raczej zależy to od konkretnej implementacji po prostu. Najlepiej sprawdzić co zaleca producent dla danego produktu w instrukcji i się stosować.

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Niektóre implementacje IS'a mogą wzbudzać drgania statywu. Nie dotyczy to wszystkich obiektywów - najlepiej przeczytać w instrukcji szkła.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów