Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: [Paul80]Natalia 08_2008

Początki nałogu
    Miasto
    WROCLOVE

Domyślnie [Paul80]Natalia 08_2008

Witam i proszę o ocenę;-)

1)

2)

3)

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

jedynie trójka może być.. na 1 i 2 dyskwalifikuje wg mnie uśmiech - sztuczny i dziewczynka jakby spięta tym że robisz jej zdjęcia.. technicznie poprawne (znaczy naswietlenie, ostrośc itp.) ale ogólny odbiór jest bardziej na nie - piszę o 1 i 2 własnie ze względu na troche sztuczność pozy, dwójka dodatkowo kadr ma nieciekawy..
    trójka mi się podoba..
    Dodatkowo zwróć uwagę na tło jak robisz takim szkłem jak 50/1.8 - te pięciokąty w bokehu są wyjątkowo paskudne i jak mnasz takie kontrastowe tło to na pewno nie dodaje zdjęciu jakości.. zobacz jakie masz tło na 1 i 2 (niebo przez drzewa na f5.6 a jakie na 3 - f2.8) na 3ce zdecydowanie lepiej, a jakby udało sie bez nieba zrobić to by było jeszcze fajniej.. ale to już taki urok tego szkła..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Początki nałogu
    Miasto
    WROCLOVE

Domyślnie

arturswielkie dzięki za rzeczową ocenęJeżeli chodzi o spięcie dziewczynki ,to masz rację-bo była;-)
    Ostatnio edytowane przez Paul80 ; 07-09-2008 o 13:17

Początki nałogu Awatar DonBolano
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie

Najlepiej to jakos zagadac Natalke albo odwrocic jej uwage.. Ewentualnie uzywac wezyka, tak zeby nie widziala, kiedy robisz zdjecie..Albo rob zdjecia w serii..
    Obserwuj ją, czy po pierwszym zdjeciu sie rozluznia.. jesli tak, to robisz 2-3 zdjecia w serii i te pozniejsze moga byc lepsze
    Na świat spoglądam przez armatę...

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Na dzieci jest inna metoda dobra..
    po pierwsze robić dużo zdjęć albo patrzeć na nie przez aparat.. tak żeby oswoiły się z aparatem.. po drugie - na początku są ciekawe więc trzeba im na wyświetlaczu pokazać co wychodzi i namówić to robienia ciekawych (wg nich oczywiście) min, pozycji itp. to oczywiście nie musi nam odpowiadać ale pozwoli dzieciakom na oswojenie się z aparatem i robieniem im zdjęć, można oczywiście robić czymś w rodzaju 70-200 lub dłuższym ale moim skromnym zdaniem lepiej wychodzą zdjęcia jeśli dziecko wie że jest fotografowane i mimo wszystko mu to nie przeszkadza a wtedy wręcz samo podświadomie współpracuje..
    np. te moje stąd:
    http://www.canon-board.info/showpost...5&postcount=91
    są praktycznie w całości prawie "pozowane" - dzieci kilka razy co najmniej w kółko przechodziły przed obiektywem - dopóki nie byłem zadowolony z efektów ..

Początki nałogu Awatar DonBolano
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    Na dzieci jest inna metoda dobra..
    po pierwsze robić dużo zdjęć albo patrzeć na nie przez aparat.. tak żeby oswoiły się z aparatem.. po drugie - na początku są ciekawe więc trzeba im na wyświetlaczu pokazać co wychodzi i namówić to robienia ciekawych (wg nich oczywiście) min, pozycji itp. to oczywiście nie musi nam odpowiadać ale pozwoli dzieciakom na oswojenie się z aparatem i robieniem im zdjęć, można oczywiście robić czymś w rodzaju 70-200 lub dłuższym ale moim skromnym zdaniem lepiej wychodzą zdjęcia jeśli dziecko wie że jest fotografowane i mimo wszystko mu to nie przeszkadza a wtedy wręcz samo podświadomie współpracuje..
    np. te moje stąd:
    http://www.canon-board.info/showpost...5&postcount=91
    są praktycznie w całości prawie "pozowane" - dzieci kilka razy co najmniej w kółko przechodziły przed obiektywem - dopóki nie byłem zadowolony z efektów ..
    Hmm czy one takie pozowane, to nie wiem - bo wyglada tak, jakby po prostu sie dobrze bawily, a ty im sie kazales bawic a nie pozowac hihi No ale efekty bardzo fajne
    Na świat spoglądam przez armatę...

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DonBolano Zobacz posta
    Hmm czy one takie pozowane, to nie wiem - bo wyglada tak, jakby po prostu sie dobrze bawily, a ty im sie kazales bawic a nie pozowac hihi No ale efekty bardzo fajne
    Bo dziecko ustawiane jak modelka będzie zawsze sztuczne.. No bo dokładnie o to chodzi by dzieci się bawiły po to żeby zdjęcie dobre wyszło..ale pozowane były bo dokładnie wiedziały co robić, jak biec i którą stroną się ustawiać do aparatu, machać rękami itp. ale tego prawie nie widać bo są przyzwyczajone do aparatu i nie spinają się na widok wycelowanego w nich obiektywu co skutkuje pewną naturalnością na zdjęciach.. te konkretne robiliśmy około 30 minut na skale przy klasztorze na św. Krzyżu w zeszłym tygodniu, dzieci dostały zalecenia ja zrobiłem pare serii 35mm, 50mm i 85mm i coś tam wyszło..
    Edit: Ale nie o moich rozmawiamy.. Dla kolegi Paul80 rada - rób często zdjęcia dzieciom w różnych sytuacjach bawiąc się z nimi i staraj się aranżować rózne takie zabawy - oprócz świetnie spędzonego czasu z dziećmi będziesz z czasem miał coraz lepsze zdjęcia i potem coraz lepsze modelki
    niech wiedzą że ty jako ojciec/wujek/brat/co tam jeszcze jest spoko do zabawy a że robi zdjęcia to można mu wybaczyć bo potem fajnie się je ogląda wspólnie
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 07-09-2008 o 21:26

Uprawnienia umieszczania postów