Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Zgrywanie zdjęć na komputer a komputer stacjonarny i laptop?

Bywalec

Domyślnie Zgrywanie zdjęć na komputer a komputer stacjonarny i laptop?

Mam takie pytanie, a właściwie problem
    kiedy chcę zgrać zdjęcia z aparatu na laptopa, przez czytnik albo przez kabel (używam lightrooma do zgrywania) to lightroom zawsze wiesza się co najmniej raz i dopiero później działa, ale zgrywanie idzie bardzo powoli.

Kiedy podłącze aparat albo czytnik do komputera stacjonarnego to wszystko idzie ok, to znaczy działa jak należy z odpowiednią prędkością.

dlaczego tak się dzieje i co można zrobić żeby na laptopie też było ok?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Opisz jaki aparat, jaki czytnik, nie zgrywaj zdjęć przez kabel podpinając aparat, nie używaj Lightroom do zgrywania zdjęć tylko np total commandera.

Bywalec Awatar RAdoCanon
    Miasto
    Rzeszow

Domyślnie

a to ciekawe, nigdy na to nie zwracalem uwagii
    5dm2

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Może jest np. tak, że USB w laptopie z jakichś powodów nie wyrabia na 2.0 (próbuje tak pierwszy raz), przez co program się wiesza, a za drugim razem przełącza się na 1.1, na którym lightroom działa, ale za to powoli? Najlepiej rób jak napisał Vitez.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

g2marcin
    Guest

Domyślnie

Mi wygląda na to że z lightroom jest coś nie tak. A jak przez instalator Windows kopiujesz to też ci się wiesza ?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez g2marcin Zobacz posta
    A jak przez instalator Windows kopiujesz to też ci się wiesza ?
    A znasz różnicę między instalatorem a eksploratorem?

Bywalec

Domyślnie

nawet jak zgrywam zdjęcia zwykłym eksploatorem windowsowym (otworze kartę w moim komputerze po wcześniejszym podłączeniu jej do czytnika) to idzie to baardzo wolno i czasami się wiesza (mówie o laptopie)

na komputerze stacjonarnym wszystko jest ok

aparat to 350D, karta Sandisk extrem IV 2gb, czytnik taki all in 1 za niecałe 20zł z allegro (na stacjonarnym komputerze działa bez problemu!)

dlaczego nie przez lightrooma? to jaki inny program mi tak ładnie podzieli wszystko datami na osobne foldery? bo to strasznie wygodne jest

laptop raczej nie jest stary i z usb 2.0 sobie radzi (hp pavilon dv 6000) starszy jest pc którego używam a na nim wszystko jest ok.

Gdzieś czytałem że na laptopach z powodu zasilania czasami są problemy ze zgrywaniem zdjęć z karty, to było gdzieś na forum ale nie mogę znaleźć tego tematu ;/

Bywalec Awatar grzbiet
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Zauważyłem to samo u siebie - z tym, że lapek się nie wiesza, tylko bardzo wolno zgrywa. W przeciwieństwie do peceta, który tym samym czytnikiem śmiga aż miło.

Uprawnienia umieszczania postów