Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Jak sprawdzić lustrzanke, czy wszystko z nią OK

Bywalec

Question Jak sprawdzić lustrzanke, czy wszystko z nią OK

Witam wszystkich !!

Jest to pierwszy mój post na tym forum.

Mam taką prośbę jak sprawdzić canona 300d w warunkach polowych. Mam okazje kupić taki sprzęt z drugiej ręki ale nie wiem zabardzo na co zwrócić uwagę, wiem że szkło bez skaz czy nic w nim nie lata, syfy na matrycy itd.
    Ale będzie to moja pierwsza lustrzanka w ręku i zabardzo nie wiem jak się do tego zabrać . Może otrzymał bym kilka wskazówek gdzie zajrzeć, co nacisnąć. Żeby wmiarę ze spokojną głową do domu wracać z aparacikiem przy boku. :grin:

Pozdrawiam i oczekuję czegokolwiek Zaku :-?

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Zaku - pytanie bylo juz walkowane na forum. Poszukaj prosze przez forumowa wyszukiwarke. Podpowiedzi byly sensowne
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pszczola
    Poszukaj prosze przez forumowa wyszukiwarke. Podpowiedzi byly sensowne
    Tez w pierwszym odruchu chcialem dac taka odpowiedz, ale postanowilem odnalezc te watki (pamietam ze bylo ich kilka) i jakos nie moge dobrac odpowiednich slow kluczowych :-( Moze jest juz za pozno i za dlugo siedze w pracy :-(

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pszczola
    Zaku - pytanie bylo juz walkowane na forum. Poszukaj prosze przez forumowa wyszukiwarke. Podpowiedzi byly sensowne
    A punkt 8 regulaminu to gdzie?

http://canon-board.info/showthread.php?t=3598

http://canon-board.info/showthread.php?t=2907

gonzo: poszukaj po "jak sprawdzic" "jak sprawdzić" (roznica polskiej litery) "przed zakupem"

Bywalec

Domyślnie

:-D Witam

Teraz widze że źle wpisywałem w wyszukiwarce. Przyznaje moja wina.

Mam pytanie jutro będę miał kilka zdjęć zrobionych tym aparatem, czy znalazł by się ktoś kto luknie na nie okiem fachowca. Bo coś wiem o zdjęciach ale pewnie za mało Sprzęt roczny, przebieg "1000" fotek mało jak na lustro, wizualnie stan bardzo dobry, był prezentem na ślubnym. Tylko jedno szkło więc nie powinien być brudny w sierodku skoro nie było na co wymieniać. Takie są Moje odczucia choć prawda może leżeć po przeciwnym brzegu ;-) A rzeka głęboka to i wtopić można nieźle. Acha cena 1900 zł. Piszcie czy warto i jak z tymi zdjęciami

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zaku
    Mam pytanie jutro będę miał kilka zdjęć zrobionych tym aparatem, czy znalazł by się ktoś kto luknie na nie okiem fachowca. Bo coś wiem o zdjęciach ale pewnie za mało Sprzęt roczny, przebieg "1000" fotek mało jak na lustro, wizualnie stan bardzo dobry, był prezentem na ślubnym. Tylko jedno szkło więc nie powinien być brudny w sierodku skoro nie było na co wymieniać. Takie są Moje odczucia choć prawda może leżeć po przeciwnym brzegu ;-) A rzeka głęboka to i wtopić można nieźle. Acha cena 1900 zł. Piszcie czy warto i jak z tymi zdjęciami
    chmm, jak od znajomego, to czemu nie... mój pierwszy EOS tez był kupiony używany i nigdy nie żałowałem, działa do dziś (już nie u mnie, ale wiem, że działa). tylko jedno ale: "1000" fotek to zrobiłem tylko dziś...
    pozdro.,
    m.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mam pytanie jutro będę miał kilka zdjęć zrobionych tym aparatem, czy znalazł by się ktoś kto luknie na nie okiem fachowca.
    Tak "na oko" to mozna powiedziec co najwyzej "wydaje sie OK" lub "cos moze z nim byc nie tak" . Dopiero osobiscie zrobione fotki (i to nie testowe a po prostu kilkaset fotek "z zycia" , testowe fotki ZAWSZE cos wykryja nawet jesli fotki "z zycia" sa w porzadku - bo trzeba sie naprawde dobrze przylozyc do fotek testowych by wyszly wiarygodne) przekonaja cie czy ci pasuje czy cos nie tak .

Bywalec

Lightbulb

No nic, rozumię zawsze na najlepszej okazji można najbardziej wtopić. Wezmę linijke i zrobie test, który opisywał Vitez w polowych warunkach. Cyknę pare fotek na białej kartce z dużą dziurą, zobacze jak tam paprochy. Jezeli uda mi się oczywiście nic nie zchrzanić . Pomacam i poklikam, do tego czasu będę się gryzł i męczył z myślami, rozważaniami a gorsze od horroru są :-|
    Może jest na forum jakiś użytkownik mieszkający w okolicy Rybnika , który foci 300D i miał by troche czasu . To można by się spotkać i pogadać mając aparat przy dłoni. Bo na sucho ciężko sie uczyć.

Pozdrawiam Jacek, jakoś to będzie :-)

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Tak "na oko" to mozna powiedziec co najwyzej "wydaje sie OK" lub "cos moze z nim byc nie tak" .
    dokładnie tak. jak mawiał mój major, "na oko" to można... leżeć w szpitalu

Pomacam i poklikam, do tego czasu będę się gryzł i męczył z myślami, rozważaniami a gorsze od horroru są :-|
    no, a jak juz się zdecydujesz i kupisz, tzn. wydasz kasę, to... natychmiast musisz przestać czytać wszystkie fora dyskusyjne foto (szczególnie te techniczne), nie kupować gazetek foto i nie studiować allegro porównując ceny...
    pozdro.,
    m.

ewa eoska
    Guest

Domyślnie

Sprzęt roczny, przebieg "1000" fotek mało jak na lustro...
    A gdzie w aparacie mozna odczytać, ile już użytkownik "nacykał" zdjęć? Oczywiście nie pytam o stan na karcie pamięci, tylko o łączną sumę zrobionych fotek na danym aparacie.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów