posiadam phottix'a od około roku. (30d/40d)
nie mam jak na razie problemów , poza okresowym "głupieniem" kółka nastaw przy spuście.
zdarzyło sie to może trzy razy jak dotąd i operacja off/on pomaga
ostatnio , po przeczyszczeniu styków juz parę miesięcy tego nie miałem.
co do baterii.... mam tylko nieoryginalne. z gripem kupiłem (w zestawie) dwa phottix. cena jaką zapłaciłem za zestaw - tak gwoli jasności - 230pln z dodtawą do domu.
wracając do baterii i grip'a - robie około 1200-1400 zdjeć na kpl. baterii. podobnie jak z annasmanem i drugą digipower , na zmianę. różnicy brak.
po pierwszym naładowaniu byłem zdumiony, bo akku padły po około 300 strzałach, ale stwierdziłem, iż jeden z akku jest prawie pusty, a drugi trzyma "100%". powtórne naładowanie i już zero problemów. problem mógł powstać przez ładowarkę. posiadam dwie różne - canon i zamiennik. cóś się mogło ..... , ale to było raz, więc najprawdopodobnie kwestia operatora.
co do rozładowywania.... nie wyjmuje akku z grip'a . robię zdjęcia, wyłączam lub nie aparat i znowu to samo... . po dniu, dwóch biorę aparat do ręki, ponawiam operacje i odkładam znowu. czasami nie ładuję akku nawet dwa , trzy tygodnie. wniosek - problemów brak...!