Strona 7 z 21 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 206

Wątek: Gripy Phottix - zamienniki gripów do Canona

Dopiero zaczyna Awatar Arni3698-40D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez endrju Zobacz posta
    Offtopujcie dalej, a prawda jest taka, że w cenie oryginalnego gripa do 40D teraz idą do mnie: grip phottixa, bracket do lampy i kabel synchronizacyjny do lampy z obsługą eTTL2 (i jeszcze chyba zostaje mi kilkadziesiąt "wolnych" złotych).

A przy częstotliwości, z jaką "focę" zdecydowanie bardziej opłaca mi się rozbudować posiadany sprzęt niż podniecać się logo Canona na gripie.
    Endrju zauważ że niektórzy tu z ironią piszą :P ale prawda taka że zawsze byłem "za" makrowym sprzętem może pewna choroba młodości ale cóż
    Canon 40D+BG-E2N | EF 17-40 4L USM|EF 70-200 4L |SpeedLite 580EXII |SanDisk 2 GB| Case Logic SLR4 | to dopiero początek uzależnienia ;D

Początki nałogu Awatar endrju
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ironię oczywiście wyczuwam. Nie o to chodzi.
    Po prostu argumentowanie, że w każdym wypadku warto przepłacać (szczególnie na fotografii [jeszcze] nie zarabiając) jest nieporozumieniem.

Ja również chciałbym zaczynać od markowych np. obiektywów. Szczególnie gdy słyszę AF Tamrona (bziuuu, bziuuu... bziuu bziuu.... *beep*). Ale jeszcze na to nie czas. Szczególnie jeśli chodzi o zasobność portfela.
    C 5D + C 40D + S 8/3.5+ T 28-75/2.8 + C 50/1.4 + C 85/1.8 + Helios 58/2 + Tair 11-A 135/2.8
    &
    C 430 EX II + 2x4GB Ext III + 3x4GB Ultra II + dużo chęci + mało czasu... ;-)

:: Galeria zdjęć :: Prognoza pogody

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja również chciałbym zaczynać od markowych np. obiektywów. Szczególnie gdy słyszę AF Tamrona (bziuuu, bziuuu... bziuu bziuu.... *beep*). Ale jeszcze na to nie czas. Szczególnie jeśli chodzi o zasobność portfela.
    Endrju, idąc za tym przykładem, nie przeszkadza mi bziuuu, bziuuu... bziuu bziuu.... *beep*. Przeszkadza mi awaryjność. Już pisałem o swoim Tamronie, którego kupiłem kiedyś kierując się oszczędnością. On niestety ma teraz tylko jedną, jedyną wadę. Nie działa. Naprawa nieopłacalna Taka dosyć kosztowna oszczędność.

Owszem, wszystko może się popsuć. Ale staram się w swoich wyborach kierować doświadczeniem innych zamiast eksperymentować na własnych pieniądzach. Nie stać mnie na to.
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 22-09-2008 o 12:59
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Początki nałogu Awatar endrju
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja także idę za doświadczeniami innych - nie kupiłem Delty (która niejednemu się podobno rozsypała - w innych wątkach o tym czytałem). Wybrałem Phottixa. I bracket i kabel synchro do lampy.

Nie będę codziennie spał z zagripowanym aparatem by martwić się, że coś co jest (wg innych) wytrzymałe, akurat mi się rozpadnie. Pożyjemy, zobaczymy.

Niemniej jednak gdy przy ograniczonych funduszach mogę mieć wszystko to, na co "z logo Canona" musiałbym odkładać dłuższy czas, to dlaczego mam tego nie wybrać, tym bardziej, że jest nikłe prawdopodobieństwo spieprzenia się tegoż?

Grip - już pisano, że jest "kopią" oryginału.
    Kabel - zamiennik - co może w nim się zepsuć?
    Bracket - tutaj ten od Canona wydaje mi się całkiem nieużyteczny (wybrałem taki, by przy pionowych/poziomych zdjęciach lampa była na górze, a nie u góry i z boku jak [wydaje mi się] jest w Canonach).

Gdybym zarabiał na zdjęciach, aparatu używał kilkukrotnie w ciągu tygodnia i ogólnie wiedział, że potrzebuję wytrzymałego sprzętu bo na nim zarabiam - wybrałbym oryginały. Ale tak nie jest.

Zależy od podejścia.
    C 5D + C 40D + S 8/3.5+ T 28-75/2.8 + C 50/1.4 + C 85/1.8 + Helios 58/2 + Tair 11-A 135/2.8
    &
    C 430 EX II + 2x4GB Ext III + 3x4GB Ultra II + dużo chęci + mało czasu... ;-)

:: Galeria zdjęć :: Prognoza pogody

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Grip - już pisano, że jest "kopią" oryginału.
    Łada to chyba była "kopia" jakiegoś włoskiego auta. Zaporożec też
    Kabel - zamiennik - co może w nim się zepsuć?
    Dobre pytanie. Chciałem kiedyś kupić taki zamiennik. Poszedłem do sklepu razem z aparatem i lampą. Żaden z 5 kabelków, które były na stanie nie działał. Niebywałe. Obyłem się smakiem. Poważnie! W sumie może i dobrze, że tak się stało, bo nie musiałem się bujać z reklamacjami.

Bracket - tutaj ten od Canona wydaje mi się całkiem nieużyteczny (wybrałem taki, by przy pionowych/poziomych zdjęciach lampa była na górze, a nie u góry i z boku jak [wydaje mi się] jest w Canonach).
    Tu nie mam zdania. Nie używam.

Zależy od podejścia.
    Z tym się zgadzam.

Pozdrawiam!
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Canon to canon i wiadome jest że zamiennik za ponad 2 razy mniejszą cenę mu nie dorówna , ano i są osoby które cenią*sobie oryginalne rzeczy albo np nigdy nie kupią niczego używanego ... Też myślę nad gripem ale w gre wchodzi tylko bg-e2n
    EOS 40D + Grip + T10-17 fisheye + C50 f1.8 + 5000AF x2 + compudaypack + Macbook Pro

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Łada to chyba była "kopia" jakiegoś włoskiego auta. Zaporożec też
    1. Łada Żiguli produkowana była na licencji Fiata 124,
    2. Zaporożec ZAZ-966 to rzeczywiście "zrzynka", ale nie z włoskiego, a niemieckiego samochodu NSU Pinz.

Poza tym od zawsze wiadomo, że radziecki sprzęt "nie gniotsa, nie łamiotsa". Tak ja Phottix...

Bywalec
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adi3124 Zobacz posta
    Canon to canon i wiadome jest że zamiennik za ponad 2 razy mniejszą cenę mu nie dorówna , ano i są osoby które cenią*sobie oryginalne rzeczy albo np nigdy nie kupią niczego używanego ... Też myślę nad gripem ale w gre wchodzi tylko bg-e2n
    a orientujesz sie ile kosztuje wyprodukowanie takiego gripa? wliczajac juz koszty projektowe, prototypowania, wykonania formy? o samych wtryskach nie pisze bo to grosze.
    z pudelkiem instrukcja itp - nie wiecej niz 5 usd /szt (co tez jak sadze jest przewartosciowane)
    canon glownie kosi za marke, koszty produkcji sa pomijalne
    wiec taki phottix faktycznie nie musi odbiegac jakoscia od "oryginalnego gripa"
    tego oczywiscie nie jestem pewien - moge tylko podejzewac poniewaz troche z takim produktem mialem do czynienia (pomysl, projekt, prototyp itp).
    "Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli"

Dopiero zaczyna Awatar Arni3698-40D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez skoku Zobacz posta
    a orientujesz sie ile kosztuje wyprodukowanie takiego gripa? wliczajac juz koszty projektowe, prototypowania, wykonania formy? o samych wtryskach nie pisze bo to grosze.
    z pudelkiem instrukcja itp - nie wiecej niz 5 usd /szt (co tez jak sadze jest przewartosciowane)
    canon glownie kosi za marke, koszty produkcji sa pomijalne
    wiec taki phottix faktycznie nie musi odbiegac jakoscia od "oryginalnego gripa"
    tego oczywiscie nie jestem pewien - moge tylko podejzewac poniewaz troche z takim produktem mialem do czynienia (pomysl, projekt, prototyp itp).
    pierwszy tak naprawdę dający do myślenia sensowny argument na temat tego gripa
    Canon 40D+BG-E2N | EF 17-40 4L USM|EF 70-200 4L |SpeedLite 580EXII |SanDisk 2 GB| Case Logic SLR4 | to dopiero początek uzależnienia ;D

Bywalec
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

jak do mnie przyjdzie to go rozbiore na czesci pierwsze i sprawdze jak jest zrobiony.
    "przy okazji" zamontuje radiowe wyzwalanie migawki.
    "Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli"

Strona 7 z 21 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów