Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 36 z 36

Wątek: Chemia...

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Yenox Zobacz posta
    No... to teraz tylko skanowanie zostało.
    Po ciężkich bojach w łazience założyłem film do koreksu (a zdejmowanie idzie dużo prościej niż na 'treningach', bo film jest mokry i śliski).
    Nie trzeba zdejmować. Szpule się rozkłada i film po prostu podnosisz za końcówkę i on się od razu rozwija.

Cytat Zamieszczone przez Paenka Zobacz posta
    panowie a co to znaczy obniżenie efektywnej czułości filmu? chce kupić perceptol i takie coś znalazłam w opisie tego wywoływacza i nie wiem o co chodzi. Jakie efekty uzyskam wywolujac np film o czulosci 400?
    Obniżenie czyli niedowołanie, czyli naświetlasz np film o nominalnej czułości 400 na 100 albo 200 i wywołujesz odpowiednio krócej.

Cytat Zamieszczone przez Yenox Zobacz posta
    Ilford LC29 (1:29)
    Film Ilford Pan 400
    http://www.ilford.pl/czasy_tabele.htm - 7 minut
    http://www.obiektywni.pl/czytelnia/o...wow_tabele.pdf 9 minut

No to ile mam wywoływać? Dodam, ze film nie jest zbyt precyzyjnie naświetlony tzn. jest z zenita
    Za digitaltruth.com: 7 minut.

jeszcze co do temperatury - destylowana stojąca w łazience - trzeba mierzyć itp, czy ma te 20stopni?
    Raczej demiralizowana, chyba że faktycznie udało Ci się gdzieś prawdziwą destylowaną kupić.
    Trzeba. Skąd masz pewność, że w łazience masz zawsze 20 stopni?

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

Panowie...zakupiłam kodakowego d-76 i z przykrościa stwierdzam, ze nie ma w tabeli na opakowaniu innych niz kodakowe filmy a ja mam ilforda hp5, fomapan i agfe apx i co ja mam teraz zrobic??
    Aha no i jeszcze chcialam zapytac o przerywac. Czy to prawda, ze wystarczy woda? albo woda z octem? w jakich proporcjach? no i jak sie stosuje ten zwilzacz tetenalu? Wlewam do koreksa? czy jakos inaczej?
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Dopiero zaczyna Awatar pplecke

Domyślnie

Już był link w tym wątku ale zerknij na http://www.digitaltruth.com/ tam znajdziesz wszelakie tabele, zresztą gdzieś tam w podstronie jest programik na komórkę który poda Ci czasy
    Ja jako przerywacz używam wody i efekty są w zupełności zadowalające
    A zwilżacz używam jako ostatniej kąpieli... zresztą to już jest mało istotny element procesu... kluczowe jest wywoływanie

Pozdrawiam

Początki nałogu Awatar chavez
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Woda nie przerywa i wywoływacz jeszcze (co prawda słabiej) pracuje. Ja używam wody z octem (około 10 części wody, 1 cz. octu - można też 1:5).

Tetenal Mirasol rozcieńcz 1:400 do 1:800 z wodą, najlepiej destylowaną (jak za dużo dasz to powstają smugi - więc efekt taki sam jakbyś nic nie dała). Wlewasz to na końcu do naczynia gdzie płuczesz. Może być do koreksu, może być do np. miski. Trochę się to pieni (przy mieszaniu) więc po rozwinięciu filmu dobrze jest polać po całej długości tą wodą z Mirasolem.
    system EOS

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paenka Zobacz posta
    Panowie...zakupiłam kodakowego d-76 i z przykrościa stwierdzam, ze nie ma w tabeli na opakowaniu innych niz kodakowe filmy a ja mam ilforda hp5, fomapan i agfe apx i co ja mam teraz zrobic??
    Ja mam przed sobą opakowanie od HP5+ i na wewnętrznej stronie są czasy wywoływania w różnych wywoływaczach i tempereturach, także w D76.
    Na Fomapanie 400 podobnie, APX-a akurat nie mam pod ręką.
    Czyli: szukaj na opakowaniach od filmu i na stronach producentów filmów.

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

a nie otwieralam hp5 za bardzo mi sie podoba opakowanie zeby rozwalac je zanim uzyje ale na apx nie widzialam
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów