Pokaż wyniki od 1 do 10 z 52

Wątek: Pomoc w wyborze optyki w zakresie 17(18)mm - 70 (lub trochę więcej)mm

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar czarekk

Domyślnie

Może ktoś podesłac parę widoczków z widocznymi aberacjami i dystorsją. Jak ten obiektyw zachowuje sie w fotografi krajobrazu ? Czy aberacja nie przeszkada. ? Lepiej kupić 18-55 IS czy tego 17-85 USM IS. W 18-55 IS bardzo nie podoba mi się wykonanie. aha "L" na razie nie dam rady kupić

Dopiero zaczyna Awatar Aloes
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czarekk Zobacz posta
    Może ktoś podesłac parę widoczków z widocznymi aberacjami i dystorsją. Jak ten obiektyw zachowuje sie w fotografi krajobrazu ? Czy aberacja nie przeszkada. ? Lepiej kupić 18-55 IS czy tego 17-85 USM IS. W 18-55 IS bardzo nie podoba mi się wykonanie. aha "L" na razie nie dam rady kupić
    W 17-85 przeszkadza i to bardzo - a mówię tu właśnie o krajobrazach. Przykładów Ci nie podeślę, a to z prostego powodu - wykasowałam je. Było ich jednak dużo, i to dużo ZA dużo. Dystorsja beczkowata nie robi na mnie aż tak tragicznego wrażenia, natomniast aberracja jest po prostu tragiczna. Często nie da jej się nawet usunąć W PSie w taki sposób, żeby uzyskać akceptowalny rezultat.

Nie przeczę, zrobiłam tym obiektywem kilka fajnych zdjęć, ale było też sporo ciekawych ujęć, które zabiła aberracja. Chcę się pozbyć teo obiektywu - gdyby nie zmiany cen i konieczność zakupu lampy oraz szerokiego kąta zrobiłąbym to już dawno. Rozważałam tamrona 28-75, ale na krótkim końcu jest dla mnie za wąski; Sigmę 24-70, ale w wersji Macro ma kiepskie recenzje a na wersję HSM mnie nie stać; i Sigmę 17-70, na którą się będę czaić, chyba że coś się pozytywnie ruszy z cenami i Canon 24-70 L bardziej zbliży się do mojego zasięgu.
    C EOS 40D, C EF 24-105 f/4 L IS USM, Sigma f/4.0-5.6 DG APO Macro, Sigma 10-20 f/4-5,6 EX DG HSM, C 100 f/2.8 Macro, C 50 f/1.8,C 430EX II, Velbon RUP-43, Velbon Sherpa 435R, Naneu Pro Alpha i masa drobiazgu.

Ponadto rower, plany zależne od środków, mnóstwo zapału i straszliwy brak czasu.

Uprawnienia umieszczania postów