jac+ : Mam to szkło, które nazwałeś "wynalazkiem". Nie jest to na pewno szczyt możliwości technicznych, ale wynalazkiem bym je jednak nie nazwał. Złe opinie o czymś rodzą się m.in. dzięki i temu, że ktoś powiela czyjeś krytyczne słowa nie mając danego produktu nawet w dłoniach (nie mówiąc już o zrobieniu nim choćby jednego zdjęcia). I tak też było za pewne i w Twoim przypadku - jeśli jestem w błędzie, to przepraszam !!! Ja przyznaję rację wypowiedzi jednemu z forumowiczów, który twierdzi, że poza dolnym zakresem 17 mm (beczka) jak ktoś nie fotografuje tablic testowych, to szkło jest nawet nawet. I tej opinii wierzę. Proponuję także na przyszłość powielać sprawdzone opinie. Nierzetelne opinie powielane nawet mimochodem niestety pożytku nikomu nie przynoszą, niczemu nie pomagają a wprowadzają tylko w błąd osoby nie bedące w ogóle w temacie. Moja uwaga jest uwagą amatora dla amatora (mam nadzieję, że nie uraziłem z tym amatorem). Zawodowcy (eLkowcy) oczywiście w ocenie tego szkła mogą mieć odmienne zdanie. Pozdrawiam.