Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 52

Wątek: Pomoc w wyborze optyki w zakresie 17(18)mm - 70 (lub trochę więcej)mm

Początki nałogu Awatar jceel
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Ja bym brał Sigmę 17-70 HSM.
    EN57D DIGITAL.

Uzależniony

Domyślnie

10-22.

Mam 17-85, poza beczka na 17mm nie czepiam sie. Oczywiscie jak ktos go uzywa do fotografowania czegos innego poza tablicami ISO.

Ale od momentu zakupu 10-22 nie wiem nawet gdzie 17-85 lezy
    Czasami zakladam 70-200, a brak duzego pozornie zakresu 22-70 mi nie przeszkadza.

Uzależniony

Domyślnie

Mam podobnie, T12-24/4, 70-300is i 50/1.8 jako zapchajdziura. Troche mnie na nowego kita korci (bo tani i b przyzwoity), ale chyba wytrzymam

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Hmmm... a może 18-200?? Mało o nim póki co wiadomo ale......
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jac+ Zobacz posta
    - nie rugaj - pomóż! Serio.
    jak tu nie rugać, skoro nawet regulaminowo (pkt 4.) nie potrafisz wątku zatytułować...

Prosisz o pomoc, a sam utrudniasz jej udzielenie ukrywając pytanie pod bezsensownym tutułem. Jesli chcesz sobie powróżyć, to pociągnij zapałkę/rzuć monetą a nie pisz na forum.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Uzależniony Awatar jac+

Question Pomoc w wyborze optyki w zakresie 17(18)mm - 70 (lub trochę więcej)mm

Ostatnio wyprzedałem kilka obiektywów, z których nie byłem zadowolony. Pieniądze wziąłem przyzwoite więc żal po nich szybko mi minął :smile: .
    I tu zaczyna się problem... Muszę jakimiś przyzwoitymi szkłami pokryć zakres 17 (18)mm - 70 mm. Kwota maksymalna jaką mogę przeznaczyć na tą optykę to ok.1600zł. Chodził mi po głowie Tamron 17-50 f-2.8 (przez wielu chwalony), jednak zważywszy na opłakany serwis Tamrona i filmiki na youtube pokazujące obluzowane "mordki" w tych obiektywach jestem pełen obaw.
    Może zaproponowalibyście mi jakieś rozsądne szkło (lub zestaw szkieł).
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Początki nałogu Awatar djcargo
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Takimi filmikami możnaby straszyć o każdym szkle... Ale nie znaczy to, że akurat Twój egzemplarz padnie. Zauważ, że ludzie nie wrzucają filmików: ej, popatrzcie jaki ten mój Tamron jest fajny, bo działa! - no bo i po co mieliby wrzucać.

Wydaje mi się, że w do tej kwoty jest to najrozsądniejsze wyjście, ew. jeśli nie potrzebujesz szerszego kąta, to T28-75/2.8 też jest jakimś rozwiązaniem. Jeśli chodzi o jakość optyczną, naprawdę rewelacyjne szkło jak za te pieniądze.

Jest jeszcze Canon 17-85/IS, na forum nie zbiera pochwał za jakoś optyczną, ale jakieś rozwiązanie to też jest.
    Regulamin pkt 8.

Bywalec Awatar Tomek W.
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie wierz w filmiki...to fakt. Mam tamron i zadnej poluzowanej "mordki" nie posiadam, zaden kurz nie dostaje sie do srodka, ja tam bym nie nazekal na jakso wykonania, jedynie na co muszisz liczycz, to opisywana przez wszystkich wiertarka AF plus gubiace sie AF, ale C17-85 zaufaj mi..ostrzy o niebo gozej nie w punkt. Pozatym z tego obiektywu mozesz bardzo ladne pzyblizenia robic, bo ostrzy z niewielkiej odleglosci i plastyka tez w miare, choc bez rewelacji, teoretycznei masz jeszcze sigme 24-70 2.8 ktora jest bardzo dobrym szklem rowniez.
    Ostatnio edytowane przez Tomek W. ; 03-09-2008 o 21:55
    CANON 40D + EF 24-105L

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie

AF - wiertarka to nie problem (znam to z sigmy )
    AF - gubiący się to dopiero problem...
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Domyślnie

1600 mało
    sigma 17-70 (tylko nie wiem czy sa z mocowaniem ef?)
    generalnie z ta kasa to tylko jedno szkło i to w zakresie do ~50mm
    za 3200 mogłbys miec dwa szkła pod apsc: uwa i standard zoom
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów