Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Opanownanie lampy 580 EX II

Bywalec Awatar greg7878
    Miasto
    k.Olkusza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pillow Book Zobacz posta
    Body narzuca czas otwarcia migawki dla błysku w trybie Av na 1/200 - (tak ustawiłam w CFn). Czy może powinnam zmienić tą opcję na automatyczny dobór czasu?

PS: W Nikonie można bylo ten czas regulować dość płynnie, tutaj mogę narzucić tylko 1/200 albo automat... Czy może coś jeszcze powinnam wiedzieć? Jakieś tajemne funkcje, czy przyciski?
    I tu "pies pogrzebany".
    Przy wymuszeniu czasu synchronizacji na 1/200 w trybie Av efekty są dokładnie takie jak u Ciebie - tzn. mocno kompaktowe.
    Zmień ustawienie CF nr.3 na pozycję 0 i przy fotografowaniu zwracaj uwagę na czas migawki ( aby nie poruszyć ) , jeśli będzie niebezpiecznie długi to podnieś czułość matrycy , staraj się nie strzelać lampą z bardzo bliska ( lepiej trochę sie odsunąć i podciągnąć zomem ).
    Największą swobodę daje tryb M ( i najlepsze efekty ).
    Ustawiasz mozliwie długi czas tak ( jak długi zależy od ilości światła zastanego , ale tak , by błysk "zamroził ruch" , w razie kłopotów podnieś ISO , przy prawidłowej ekspozycji szum nie jest dużym problemem ), przysłonę taką jaką chcesz mieć głębię ostrości i gotowe.
    W ostrym słońcu pamiętaj , że lampa ma tryb HSS - w Canonie pozwala on ustawić dowolnie krótki czas przy zdjęciach z błyskiem.
    Trzeba trochą potrenowć , ale efekty potrafią być znakomite.
    6D mark II+BG-E21 / 60D+BG-E9 / 600D+BG-E8 / 350D+BG-E3 / C 16-35 4 IS L / C 17-55 2.8 IS /C 10-22 3.5-4.5 /T 28-75 2.8 /C 50 1.8 STM /C 85 1.8 /C 100 2.8 L MACRO /C 60 2.8 MACRO /C 35 2.0 IS /S 8 3.5 FISH-EYE /T 70-200 2.8 /C 70-300 4-5.6 IS /... / i coś tam jeszcze ...

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez greg7878 Zobacz posta
    I tu "pies pogrzebany".
    Przy wymuszeniu czasu synchronizacji na 1/200 w trybie Av efekty są ....
    pomijając nawet efekty zastanówmy się nad sensem takiego ustawienia?

Tryb Av (priorytet przysłony) charakteryzuje się tym, że ustawiamy przysłonę, natomiast automatyka dobiera nam czas migawki. Jeśli wymusimy czas 1/200 to otrzymujemy nic innego jak... tryb manualny z ustawioną przysłoną f/stop i wymuszonym czasem 1/200.
    Więc jaki sens to stosować? bo ja takiego sensu nie widzę... przecież lepiej od razu wtedy przejść na tryb M i mamy swobode doboru czasu, a nie tylko jeden 1/200.

System błysku w Canonie jest inny niż gdziekolwiek. Aparat ciągle dostosowuje ekspozycję do światła zastanego tak jakby nie miał włączonej lampy. Sama zaś lampa dostosowuje siłe błysku w oparciu o wynik pomiaru przedbłysku i zasadniczo ma zadanie uzupełnić swiało zastane, a nie pracować jako główne żródło światła.
    To co w innych systemach nazywa sie zwykle slow-sync, u nas jest domyslnie przy użyciu lampy + Av (oczywiście z automatycznym doborem czasu).
    Z kolei włączenie opcji 1/200 w Av dopiero sprowadza sprawę do sytuacji jaką mamy w innych systemach przed uruchomieniem slow-sync (a zarazem prowadzi praktycznie do M).
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Bywalec Awatar greg7878
    Miasto
    k.Olkusza

Domyślnie

Zmień ustawienie CF nr.3 na pozycję 0
    Tak należy ustawić w Canone 350D .... Chodzilo mi o funkcję zmieniającą funkcję CF dla czasu synchronizacji z błyskiem w trybie Av na AUTO
    6D mark II+BG-E21 / 60D+BG-E9 / 600D+BG-E8 / 350D+BG-E3 / C 16-35 4 IS L / C 17-55 2.8 IS /C 10-22 3.5-4.5 /T 28-75 2.8 /C 50 1.8 STM /C 85 1.8 /C 100 2.8 L MACRO /C 60 2.8 MACRO /C 35 2.0 IS /S 8 3.5 FISH-EYE /T 70-200 2.8 /C 70-300 4-5.6 IS /... / i coś tam jeszcze ...

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Tak należy ustawić w Canone 350D .... Chodzilo mi o funkcję zmieniającą funkcję CF dla czasu synchronizacji z błyskiem w trybie Av na AUTO
    http://www.dpreview.com/reviews/canoneos20d/page11.asp
    http://www.dpreview.com/reviews/canoneos5d/page10.asp

20D, 5D - również CF #03 :-)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pillow Book Zobacz posta
    dodatkowo z korekcją +0.3 aby skompensować dyfuzor.
    Jeżeli się mylę to proszę o sprostowanie.
    Lecz po to jest przedbłysk aby dobrać siłę błysku głównego i w takim wypadku nie kompensujesz dyfuzora. Ustawienie takie zwiększa o + 0,3 siłę błysku ponad standard.

Początki nałogu Awatar terminator
    Miasto
    Waldenburg

Domyślnie

Logicznie rzecz biorąc, masz rację.

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Max_im Zobacz posta
    Jeżeli się mylę to proszę o sprostowanie.
    Lecz po to jest przedbłysk aby dobrać siłę błysku głównego i w takim wypadku nie kompensujesz dyfuzora. Ustawienie takie zwiększa o + 0,3 siłę błysku ponad standard.
    No z tym ze nie koniecznie i obawiam sie że +0.3 to troche za mało...

Wlasnie sie bawiłem i zdjecie z dyfuzorem i korektą nawet o +2 jest troszke ciemniejsze (na oko i na histogramie). No ale ja mam jakiś tani zamiennik, może na oryginale jest inaczej...
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Rzadko fotografuję z lampą ale jak czytam te posty i patrzę na swoje zdjęcia z lampą to stwierdzam że ten system jest "lekko chory" (wiem zaraz mnie zlinczują i odeślą do instrukcji obsługi strony www mojego imiennika itp.) używałem dużej systemowej lampy systemu minolty z korpusami 7000i i 7xi i tam wszystko działało bezbłędnie, slow-sync na jednym przycisku, mogłem używać Av i M i zero problemów, właściwie nie pamiętam abym kiedykolwiek dostał źle naświetlone zdjęcie, lampa po błysku pisała "OK" i tak było. Dodatkowo pomiar światła błyskowego w analogu moim zdaniem był zdecydowanie lepiej rozwiązany. Jak mam coś robić z lampą to już wolę nic nie robić
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    Rzadko fotografuję z lampą ale jak czytam te posty i patrzę na swoje zdjęcia z lampą to stwierdzam że ten system jest "lekko chory" (wiem zaraz mnie zlinczują i odeślą do instrukcji obsługi strony www mojego imiennika itp.) używałem dużej systemowej lampy systemu minolty z korpusami 7000i i 7xi i tam wszystko działało bezbłędnie, slow-sync na jednym przycisku, mogłem używać Av i M i zero problemów, właściwie nie pamiętam abym kiedykolwiek dostał źle naświetlone zdjęcie, lampa po błysku pisała "OK" i tak było. Dodatkowo pomiar światła błyskowego w analogu moim zdaniem był zdecydowanie lepiej rozwiązany. Jak mam coś robić z lampą to już wolę nic nie robić
    Ale o co kaman właściwie, z czym masz problem?
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów