Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Opanownanie lampy 580 EX II

Pillow Book
    Guest

Domyślnie Opanownanie lampy 580 EX II

Jakiś czas temu zmieniłam cały system z Nikona na Canona. Zmieniłam też lampe Nikona SB 800 na 580EX II. Zwykle staram się rzadko używac takiego oświetlenia ale coraz częściej staje przed taką koniecznością. No i amba. Zdjęcia wychodza fatalne, rozproszenie i moc światła kuleją
    Nie wiem czy to kwestia moich umiejętności (dodam że ucze się dopiero systemu Canonowskiego) w korzystaniu z tej lampy czy też problemów z pomiarem światła ale ta lampa zachowuje się dokładnie tak samo jakbym strzelała zwykła lampą wbudowaną. Pierwszy plan prześwietlony a tyły nikną w mroku.
    Istnieje tez obawa że jest coś ukryte w body co powinnam ustawić, przestawić. Używam na przemian 5D i 20D. Byłabym wdzięczna za pomoc w rozgryzieniu zagadki canonowskiego świecidełka.

Początki nałogu Awatar djcargo
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Pokaż jakieś zdjęcia przykładowe z nieusuniętym EXIFem. Inaczej ciężko coś powiedzieć.
    Regulamin pkt 8.

Początki nałogu Awatar stratus
    Miasto
    Warszawa/Ochota czasem Hajnówka:)))

Domyślnie

Trudno powiedzieć od czego zacząć ale ETTL II jest niemal bezbłędny więc może zależy od ustawionego trybu pomiaru światła w puszce, matrycowy może dawać taki efekt. Polecam też tryby manualne. Skoro tyły giną w mroku to wyczuwam tu tryb automatyczny. Może być także że tym razem lampa ustawiona jest na manual, a nie na ETTL II. To tak na pierwszy rzut oka ale specjalistą od lamp nie jestem, bywają tu lepsi Zdecydowanie lepiej tyły doświetlać światłem zastanym przy dłuższych czasach, a lampą doświetlać pierwszy plan - oczywiście jeśli to konieczne. Lampa dla mnie to ostateczność, kiedy ręka już nie jest w stanie nie poruszyć sceny.

EDIT
    oooo, tak jak wyżej, przykład będzie dobrym pomysłem
    Ostatnio edytowane przez stratus ; 03-09-2008 o 19:26

Domyślnie

Z canonami to tak jest -w trybie automatyczny z błyskiem wszystkie parametry ustawiane są na mierzony obiekt bez szczególnego uwzględnienia tła, natomiast w strefie twórczej Tv, Av i M to inna jazda- główny obiekt zostanie naświetlony
    z automatyką błysku, a tło będzie naświetlone z automatycznie
    ustawionym długim czasem otwarcia migawki. Wówczas główny obiekt,
    jak i tło zostaną naświetlone prawidłowo (automatyczna synchronizacja
    lampy błyskowej z długimi czasami otwarcia migawki- co daje nam jasne tło-jednak musisz pamiętać że w ciemnych miejscach może być za długi czas aby pstryknąć z ręki). Myślę że dobrze to ująłem- jeśli chodzi o mnie to używam najczęściej Av albo M resztę możnabyłoby wyrzucić

Początki nałogu Awatar Malin
    Miasto
    Warszawa/Radom

Domyślnie

Ja dolacze się do wątku. Moja 580ex II wchodzi w stan "uśpienia" po 1 min. bez błysku. Lampa nie jest na sankach tylko stoi sobie gdzieś. Da się zmienić, żeby nie wchodziła w ten stan "uśpienia"?
    Regulamin pkt 8

Początki nałogu Awatar stratus
    Miasto
    Warszawa/Ochota czasem Hajnówka:)))

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Malin Zobacz posta
    Ja dolacze się do wątku. Moja 580ex II wchodzi w stan "uśpienia" po 1 min. bez błysku. Lampa nie jest na sankach tylko stoi sobie gdzieś. Da się zmienić, żeby nie wchodziła w ten stan "uśpienia"?
    Jeśli to możliwe a sądzę że tak to na bank jest w instrukcji obsługi Najszybciej w CFn

Pillow Book
    Guest

Domyślnie

Lampa oczywiście cały czas jest w E-TTL, dodatkowo z korekcją +0.3 aby skompensować dyfuzor. Body w trybie Av bądź też M - ale manual tylko w przypadku moich ulubionych zabaw z zamrożeniem ruchu i rozmyciem świateł w tle.

Body narzuca czas otwarcia migawki dla błysku w trybie Av na 1/200 - (tak ustawiłam w CFn). Czy może powinnam zmienić tą opcję na automatyczny dobór czasu?

PS: W Nikonie można bylo ten czas regulować dość płynnie, tutaj mogę narzucić tylko 1/200 albo automat... Czy może coś jeszcze powinnam wiedzieć? Jakieś tajemne funkcje, czy przyciski?

Początki nałogu Awatar djcargo
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

1/200 to może być zdecydowanie za mało czasu, by poprawnie naświetlił Ci się drugi plan na zdjęciu...
    Regulamin pkt 8.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Max_im Zobacz posta
    witam

tutaj jest sporo na ten temat
    też już miałem ten temat na myśli, ale mnie wyręczyłeś :-)

do tego powinny się tu znaleźć jeszcze dwa linki :-)
    http://www.foto.jasiu.pl/
    http://web.canon.jp/imaging/flashwork/index.html
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów