Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 49

Wątek: 1d mk II i cyrk z AF

Mieszany widok

Zablokowany

Domyślnie 1d mk II i cyrk z AF

No i mam problem. Kupiłem jakiś miesiąc, może 1,5 temu jedynkę od jednego z naszych forumowych kolegów. ,,Puszka bez wad'' oczywiście. Piękna, stan licznika jakieś 17 tysięcy. Kupiłem i przez miesiąc używałem wyłącznie outdoor. Sprawowała się ok. Wyjechałem na wakacje i wziąłem puszkę ze sobą. Pokój hotelowy, wycieczka wczesnym wieczorem z dzieciakami i pierwsza wątpliwość. Af na głównym spuście jakby wolny, czasem nie łapie. Ale nie było problemu. Na urlopie wiele nie fociłem.

Po powrocie do domu zapadła decyzja o sprzedaży części sprzętu - oszczędności na remont. Poszło kilka szkieł (na forum), poszła i jedynka, bo ładna i przecież bez wad.

Po 2 dniach dostaje telefon od kupującego z pretensjami na wadliwy AF w górnym spuście. Drapię się w głowę, myślę, przypominam sobie o tych wakacyjnych zdjęciach. Przeprosilem pana, poprosiłem o zwrot i oddałem pieniądze robiąc dokładne już testy. Rzeczywiście Af na głównym spuście działa dobrze tylko w dobrym świetle - wówczas nie odstaje od innych jedynek. W pomieszczeniach jednak jest dramat. Puszka nie ostrzy, lub ostrzy czasem. Ten sam kadr i światło obsługiwane pionowym spustem - super.

Napisałem do forumowego kolegi (sprzedawcy puszki) kilka maili, oczywiście: - ,,sprzedałem ci dobrą puszkę'', ani słowa o możliwości zwrotu kasy.

Wysłałem do Bykowskiego. Dostał ją dzisiaj, nie testował, przeczytał na razie tylko opis i nieźle mnie nastraszył. Rozwiał wstępnie mój osąd, że to może spust nie styka i skończy się na wymianie. Twierdzi (na razie wstępnie i hipotetycznie), że to może elektronika, ale nie ma pojęcia co, bo jedynki mają profi zrobione podzespoły.

Czekam więc pewnie z tydzień (Bykowski zawalony zleceniami) na diagnozę i cios finansowy.

Może ktoś miał podobne kłopoty?

Odradzam zakup używanych puszek nawet z forum bez testu lub możliwości zwrotu. Można się jednak naciąć. Cóż...

Początki nałogu Awatar fotokor1

Domyślnie

oj himi himi, bo ty tylko ciągle kupujesz i sprzedajesz.... kupujesz i sprzedajesz.... nadążyć za tobą nie można - kup raz a porządnie i będzie spokój, moja puszka używka poszła do ludzi z forum, moje szkła niektóre i druga puszka (cacuszko używane) też z forum - i wszystko palce lizać
    pozdrawiam
    Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 L, Canon 35 1.4 L, canon 17-40/4L, canon fish eye, 24-105/4L, Bilora 1122 i inne drobiazgi

Zablokowany

Domyślnie

Z całą sympatią? I cóż wynika z twej uwagi? Zawsze kupując staram się wybrać dobrze, kupuję według potrzeb, nie dla kolekcji. Szukam w tym wątku raczej sugestii co może trapić moją puchę.

Początki nałogu Awatar fotokor1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Z całą sympatią? I cóż wynika z twej uwagi? Zawsze kupując staram się wybrać dobrze, kupuję według potrzeb, nie dla kolekcji. Szukam w tym wątku raczej sugestii co może trapić moją puchę.
    nie mam złych intencji podczepione są przecież emotikonki, ale z pierwszego postu wcale nie wynika że szukasz utrapienia twojej puszki, raczej przestrzegasz nas przed zakupem używek - ja to tak odebrałam i stąd mój post
    pozdrówka
    Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 L, Canon 35 1.4 L, canon 17-40/4L, canon fish eye, 24-105/4L, Bilora 1122 i inne drobiazgi

Uzależniony

Domyślnie

Tu nie ma reguly. Albo trafisz oki albo nie. Albo cos padnie po latach albo za chwile. Dlatego jestem zwolennikiem : macaj zanim kupisz.

Zablokowany

Domyślnie

To właśnie jeden z wniosków po tym dośc pechowym zakupie. Gdybym macał, pewnie bym zauważył problem, choć - jak piszę - przez miesiąc blisko używając puchy outdoor nie było żadnych kłopotów. Mimo wszystko czekam na ekspertyzę W. Bykowskiego i koszt naprawy. Może mnie nie zetnie z nóg.

Zablokowany

Domyślnie

Zatem prostuję i pytam - miał ktoś takie perypetie?

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Zatem prostuję i pytam - miał ktoś takie perypetie?
    ja miałem podobne. dwa śluby robiłem tą puszką i w średnich i dosyć ciężkich warunkach spust pionowy szybciej ostrzył i "cykał" niż główny. do tego puszka sobie nie radziła w ciemnych salach razem z lampą, gdzie 40d bez problemu ostrzył. okazjonalnie miałem tą puszkę więc nie przejąłem się bardzo, aczkolwiek dosyć uciążliwe to było. wydaje mi się że główny spust był już wyrobiony, chociaż po 50 tysiącach nie powinno się z nim nic dziać. daj znać na priv od kogo ta puszka, bo tą która ja miałem też miałem od użytkownika CB.
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Himi ,szczerze współczuję bo mogło to spotkać każdego z nas .
    Powiedz ten brak ostrości występuje przy jakim świetle w pomieszczeniu ? .
    Sprawdziłem swoja puszkę jak ostrzy i wygląda ok przy bardzo słabym świetle ( włączony tylko monitor w pokoju) AF błądzi trochę czasami na przysłonach wyższych niż 2.8 ale daje radę na przysłonie 2.8 i niższych nie ma żadnego problemu i znajduje cel błyskawicznie.

Początki nałogu
    Miasto
    3Miasto

Domyślnie

Mialem takie cos kiedys w serwisie, uszkodozny byl przetwornik A/D na plycie glownej. Nie jestem teraz w stanie napisac ile to kosztowalo, ale z tego co pamietam klient tego nie chcial naprawiac.

Zdrowko

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów