-
Moim zdaniem na początku należało by zdefiniować kto to jest fotograf-amator. Niektórzy się za takich uważają bo ich prace odbiegają daleko od tego co robią pro, inni z kolei bo na tym nie zarabiają... Tutaj właśnie jest problem.
Moim zdaniem, amator to osoba, która traktuje fotografie jak dobrą zabawę, robi zdjęcia bo lubi i jego tematy prace są ograniczone sprzętem. Dla takich osób moim zdaniem jest xxxxD, xxxd a dla troszke bardziej ambitnych xxD. Osoby, które traktują to już jako swój zawód czy wreszcie hobby, fascynacje czy wręcz nałóg, jest przeznaczona półka xD.
Dlaczego o tym mówię? Większość amatorów narzeka że w xxD nie ma uszczelnień. To jest półka uznawana jeszcze za amatorską, aczkolwiek lepszą, zatem i ich biorę za amatorów zgodnie z tym co napisałem wyżej. Jeżeli jest pan xxxx, który zainteresował się fotografią tak poważanie, że chce robić zdjęcia w ciężkich dla wszelkiej elektroniki warunków to jak dla mnie niczym się on nie różni od pro fotografa z tą różnicą, że jeden na tym zarabia inny nie. Dlatego uważam, że jak chce się mieć takie rzeczy to się kupuje półkę wyżej, albo obudowę podwodną.
Jako, że wszyscy opowiadają swoje historie opowiem i swoja przygodę z deszczem...Patrze, nadchodzą chmury... myślę: porobię Jeszce chwile zdjęcia, w końcu nie wiadomo czy będzie padać czy nie. Zaczyna kapać, w końcu padać. Co zrobiłem? Schowałem sprzęt do plecaka lowepro (który ma całkiem dobrą wodoszczelność) i poszedłem do domu. Skoro nie zarabiam, to po co mam ryzykować sprzęt? Czy żałuje? Nie. To ma być przyjemność. Mi sprawia przyjemność zrobienie dobrego zdjęcia, a nie musi ono być zrobione w skrajnych warunkach.
Tak ja widzę sprawę uszczelek. Nawet jak by były, to bym nie narażał sprzętu za kilka tys zł na takie warunki. Jeżeli ktoś koniecznie chce to do tego jest odpowiedni sprzęt NIE amatorski.
Zdanie czysto subiektywne i domyślam się, że wielu się z tym nie zgodzi
Uprawnienia umieszczania postów