Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456
Pokaż wyniki od 51 do 59 z 59

Wątek: Uszczelnienia w dslr - temat ogólny

Bywalec Awatar gacek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    Chodzi o rzeczywiste potrzeby jak pisałem.
    ...

Ale ale, nie o to tu idzie: jedna rzecz mnie ciekawi. Z tych okazji, które odpuściłeś ze względu na puszkę. Jakie to okazje i jak byś chciał rozwiązać kwestię praktyczną - zalewającego przednią soczewkę deszczu? W takich warunkach fotografowanie nie ma sensu imho.

Proszę bardzo: mam sytuację pasującą pod wszystkie kryteria.
    Temat: portret w plenerze - jak najbardziej amatorski. Kwestia praktyczna? Obiektyw 100mm z założoną osłoną. Musiałoby całkiem ostro zacinać, żeby napadało na soczewkę, a nawet wtedy wystarczy nie fotografować pod wiatr.

Zdarzyło mi się jedno fotograficzne popołudnie, w pewnym momencie rozpadało się dosyć mocno, jednocześnie słońce blisko zachodu wyswobodziło się na dłużej zza chmur. Światło jak marzenie - tylko co zrobić, kiedy pada? Jasne, że mogę to olać i się nie przejmować, że mi się aparat trochę zmoczy, z tym że właśnie jestem amatorem, sprzęt na siebie nie zarabia. Za to ja na niego zarabiałem przez rok i nie chciałbym być zmuszonym do wymiany.

Rozumiem, że komuś może się nie podobać marudzenie amatorów i owczy pęd na uszczelnienia. Ale tego typu aroganckie wypowiedzi mądrego profesjonalisty, który zna potrzeby wszystkich fotografów świata, chyba też nie są w porządku.
    Szkła: 10-22 + Σ 17-70 + Σ 50/1.4 + 100 macro + takie tam
    Dodatki: 400D + grip + 580EX II + takie tam

Puzzle Canona: 50/1.8, 3 kawałki, od lat 6.

Dopiero zaczyna Awatar adams_bart
    Miasto
    Radom / Kraków

Domyślnie

Witam!

Nie orientuję się, który to mój post, bo siedze już na forum pare grubych tygodni i czytam Podejrzewam, że pierwszy, więc witam Szanownych Państwa

Mam takie pytanie na początek dotyczące właśnie deszczu i aparatu 450D (btw. jeszcze jest nowiutki - ze 3 tygodnie ma ). Czy mżawka albo słaby deszczyk jest w stanie mu coś zaszkodzić? Bo chciałem się wybrać na dniach do ogrodu botanicznego UJ-otu i nie wiem czy nie będzie kuku.

Pozdrawiam,
    Bartek
    5D + GRIP + 50/1.8 + 17-40/4

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adams_bart Zobacz posta
    Mam takie pytanie na początek dotyczące właśnie deszczu i aparatu 450D (btw. jeszcze jest nowiutki - ze 3 tygodnie ma ). Czy mżawka albo słaby deszczyk jest w stanie mu coś zaszkodzić? Bo chciałem się wybrać na dniach do ogrodu botanicznego UJ-otu i nie wiem czy nie będzie kuku.
    owszem, jest w stanie zaszkodzic.
    osobnym pytaniem jest, czy do tego dojdzie. sa duze szanse, ze nie, bo obudowa jest dostatecznie szczelna do okazyjnego kontaktu z wilgocia. ale nie da sie wykluczyc takiego ryzyka.

z tym ze nie widze tu tematu do dyskusji. odpowiem jak rasowy student (wzgl. absolwent) polibudy: skoro dziala, to znaczy, ze jest dobrze nie martw sie na zas
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

w kwestii uszczelnień. Przeglądam sobie specyfikację D700 (kto wie ) i tu takie zaskoczenie:

Warunki pracy: Wilgotność poniżej 85% (bez kondensacji)

To jak jest z tymi uszczelnieniami? Z tego opisu wynika, ze zabieranie tej puszki w tropiki jest niewskazane bo gwarancja nie obejmie uszkodzeń.

Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

w kwestii uszczelnień. Przeglądam sobie specyfikację D700 (kto wie ) i tu takie zaskoczenie:

Warunki pracy: Wilgotność poniżej 85% (bez kondensacji)

To jak jest z tymi uszczelnieniami? Z tego opisu wynika, ze zabieranie tej puszki w tropiki jest niewskazane bo gwarancja nie obejmie uszkodzeń.

czort wie. z drugiej strony, w kazdej specyfikacji Canonow xxD stoi jak byk, ze temperatura otoczenia nie moze byc ponizej 0C, a ludzie te puszki wrecz targaja na Syberie i foca. tak ze prawdopodobnie jest to zastrzezenie z cyklu, zeby sie bylo jak wyprzec w klopotliwej sytuacji
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

no tak, ale tyle pisałeś o poczuciu pewności i gwarancji producenta. 85% wilgotności to w tropikach przy tamtych temperaturach raczej sytuacja przeciągła i naturalna. Jeśli dobrze się orientuję, to nawet w naszych warunkach poranny plener w gęstej mgle nie stanowi przewidzianych warunków użytkowania D700. Trochę to niepoważne.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

no tak, ale tyle pisałeś o poczuciu pewności i gwarancji producenta. 85% wilgotności to w tropikach przy tamtych temperaturach raczej sytuacja przeciągła i naturalna.
    Jeśli dobrze się orientuję, to nawet w naszych warunkach poranny plener w gęstej mgle nie stanowi przewidzianych warunków użytkowania D700. Trochę to niepoważne.
    zasada jest taka, ze zeby powstawala mgla to wilgotnosc musi wynosic 100%, bo dopiero wtedy powietrze przestaje wchlaniac wode no a to na pewno jest wiecej niz 85%
    bez mgly tez wilgotnosc moze siegac 100% a na pewno przekraczac 85%. co by daleko nie szukac - wczorajsze pomiary ze stacji meteo na lotnisku w Rotterdamie:
    http://www.wunderground.com/history/...lyHistory.html
    cieply dzien byl, to i przyschlo, bo normalnie wilgotnosc raczej nie spada ponizej 60%.

tak ze tym bardziej wydaje mi sie, ze ten zapis 85% jest niepowazny.
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Ten sam zapis jest i dla dosc dobrze ogumowanych jedynek.
    http://www.steves-digicams.com/2005_reviews/1dm2n.html

To pewnie przez amerykanskie procesowanie sie o wszystko Dmuchaja na zimne zabezpieczajac sie gdzie sie tylko da
    ...

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Jeszce troche takiej pogody jak obecnie ( od dwóch tygodni ) a chyba zmienie moje poglądy na temat uszczelnień

Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456

Uprawnienia umieszczania postów