-
a może uszczelnienia odstraszają klientów? mówię zupełnie serio. canon na pewno robi jakieś badania rynkowe. mam wrażenie, że wbrew temu, co wydaje po lekturze tego forum, większość osób zastanawia się pomiędzy xxD a xxxD (a nie pomiędzy 5D a xxD). muszą sobie zracjonalizować ten zakup. może im z badań wyszło, że ktoś, zastanawiający się, czy wydać te 300$ więcej myśli sobie: "o, na 2x wiecej klatek na sekundę wydam, bo mi często dziecko robiło głupią minę jak próbowałem je złapać w kadr", a gdy zobaczy uszczelki pomyśli "e, to sprzęt dla profi, mi taki nie potrzebny, wygląda tak poważnie, jeszcze nikt mi za to nie płaci, żebym stał, mókł i robił zdjęcia"? to oczywiście hipoteza, przyznaję, że mało prawdopodobna, ale możliwa. oczywiście, jest jakaś grupa amatorów, nazwijmy to, strachliwych (aka rozsądnych), którzy potrzebują takiego dodatkowego zabezpieczenia, ale może canon ją zbadał i była za mała?
pokutuje masa rozmaitych mitów ("apple jest dla grafików" itd), może wśród grupy docelowej kupującej xxD przekonanie, że "uszczelki są dla profi" jest rozpowszechnione bardziej niż by się wydawało?
i z drugiej strony, może z badań wynikać, że dla profi te uszczelki są tak ważne, że to dla nich m.in. kupują 1D? i więcej kasy C. przez to straci (przez to, że "biedniejsi" profi kupią xxD zamiast 1D) niż dzięki temu, że ktoś kupi xxD zamiast xxxD, bo go uszczelki przekonają.
Uprawnienia umieszczania postów