Cytat Zamieszczone przez jagular Zobacz posta

Osobiście, jako posiadacz XXXD i 1Dm3, tego pierwszego absolutnie na deszcz & co. nie wystawiam. Po co kusić los?
W zasadzie to miałem też pewne obawy w stosunku do "jedynki" - jakoś tak ciężko mi się zawsze wierzy w bełkot marketingowy...ale na razie jeszcze jej nie zalałem, mimo że "się starałem"...
Zalezy co rozumiesz przez wystawiane na deszcz. 2-3 zdjęcia i schowanie do pokrowca napewno nie zaszkodzi żadnemu aparatowi ( z cukru one nie są ). Jesli natomiast chcesz fotografować jakąs impreze sportoową i stac na deszcu przez 2h z aparatem na szyi to faktycznie lepeij zainwestować w Marka. Generalnie nie mozna popadac w skrajności ( Kiedyś widziałem jak jakaś parka pieczołowicie owijała aparat w reklamówkę żeby zrobić zdjęcie Siklawy w Dolinie Roztoki w słoneczny dzięń - ale to był chyba Nikon więc wszytko jasne . Z drugiej strony do wiadra z wodą nie włożyłbym nawet Marka - bo i po co ??). Wszytko musi być z umiarem i dlatego ktoś kto zajmuje sie fotografią hobbystycznie napewno da sobie rade bez uszczelek nawet w największy deszcz. Kiedyś na forum ktoś napisał, że nie fotografuje na mrozie bo może sie tak zdażyć ze ciecz znajdująca sie w matrycy ( swoją droga to nie wnikłem czy tam faktycznie znajduje sie jakaś ciecz )zamarźnie i na skutek rozpierania matryca pęknie - sorry - ale jakbym miał sobie takimi bzdurami zaprzątać głowe to wolałbym wogóle zdjęć nie robić