Nie no zażółcenia można się pozbyć.
Poczytałem troszkę na zagranicznych forach no i moje obawy się potwierdziły. Obiektyw będzie konfliktować z lustrem ...![]()
Czyli jakieś inna 50 na m42 albo canon 50mm.
Nie no zażółcenia można się pozbyć.
Poczytałem troszkę na zagranicznych forach no i moje obawy się potwierdziły. Obiektyw będzie konfliktować z lustrem ...![]()
Czyli jakieś inna 50 na m42 albo canon 50mm.
przez naświetlanie UV - wiem
albo tak
http://www.hermes.net.au/bayling/repair.html
![]()
Ja mam eosa 5 i cyfrowego 5d tez mam i wiem na pewno ze z 5 analogowa takumar 50/1,4 ma problemy bo ten takumar za gleboko wchodzi w body i lustro zaczepia o tylna soczewke przy ustawieniu na nieskonczonosc, podobnie jest z heliosem 58/2. Z 5d oba szkielka chodza bezproblemowo.
5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58
ustawiać na hiperfokalną a nie na +oo - półśrodek ale działa
http://pl.wikipedia.org/wiki/Odleg%C...7_hiperfokalna
A jeszcze jedno pytanie mam, nie chcę robić nowego tematu. Orientujecie się może, ile kosztuje naprawa pokrętła nastawów w eos 5 ?
dwa lata temu robiłem pokrętło w eosie 5 na Żytniej i kosztowało to 250zł
5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58
Hej,
Spotkalem sie w internecie z informacja mowiaca o mozliwym zachaczaniu lustra aparatu o soczewki obiektywu. Czy ktos z grupowiczow uzywa takumara z 5d mk2?
Dzieki moderatoriwi za zlaczenie watku w jedna calosc, teraz juz wiem ze istnieje opcja zachaczenia lustrem przy ostrzeniu na nieskonczonosc. Czy zamontowanie tego obiektywu za pomoca pierscienia posredniego moze rozwiazac ten problem?
Moze inaczej: Bedziesz uzywac tego szkla glownie ostrzac na nieskonczonosc? Dziwne zastosowanie dla takiego szkla.
Bo ja uzywam spokojnie na FF ostrzac max na kilka metrow (cale osoby w kadrach) oraz portretowo - zero problemow, czyli 95% glownego zastosowania takiego szkla. Druga sprawa jak sie chce zrobic cos w dali/jakas czesc krajobrazu (sporadyczne przypadki zapewne), to wystarczy ustawic na F16 i okolice 5m, a GO i tak siega ~.
Ostatnio edytowane przez siudym ; 08-07-2011 o 22:11