.....
.....
Ostatnio edytowane przez Marcin Jagodziński ; 18-01-2006 o 01:29
brud na matrycy poznać można po tym, że pojawia się niezależnie od obiektywu i tylko przy dużych przesłonach. Plamki to również mogą być dead/hot pixele.
Mamy tu parę wątków o czyszczeniu matrycy. W niektórych są zdjęcia, jak wygląda brud.
jezeli jest na lustrze to nie widac go na zdjeciach
patrzac na zdjecie - definitywnie masz cos na matrycy.. zapewnie jakies pylki
jezeli przymkniesz mocniej obiektyw powinny sie stac wyrazniejsze
Ten syfek nie wygląda tak źle - myślę, że wydmuchanie gruszką pomoże.
Jak nie pstrykasz przy tkich przeslonach przy jakich widac syft to zostaw bo przez te grzebanie bedziesz mial jeszcze wiecej syfu
[OKO] - [20D | C18-55IS | C50 | S70-300APO | S600R | TAMRAC ]
Jestes pewien ze dmuchales na matryce (w opcji sensor clean) ? Bo moze dmuchnales tylko na lustro?
http://canon-board.info/showthread.p...hlight=matryca
fajny watek...zreszta nie jedyny, ale ten mi utkwił w pamieci. Sam estem przed "jazdą na mokro"...po wyeliminowaniu wszystkich innych mozliwoci
.
skromny dorobek...www.pbase.com/alv32
Witam, aby nie zakladac nowego watku pytam tu:
pojawil sie na lustrze odcisk palca (k.. jego mać!).
Juz mi troche lepiej.
Czym to usunac, zeby nie usunac lustra ?
Jesli jest w innych watkach to przepraszam z gory za zamieszanie,
ale tak sie wk..elm jak to zobaczylem, ze slabo mysle.. ;-(
Normalne linie papilarne,
ehh.. pierwszy to raz sie stalo i dlatego tak mi nerw puscil..
Pozdrawiam,
Parteq
Jesli na lustrze, a nie ma matrycy to jakis maksymalnie czysty i lotny alkohol. Moze byc tez plyn do czyszczenia optyki + jakas delikatna mikrofaza.
EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000