Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Problem. 450D i 50mm 1.8 II

Bywalec
    Miasto
    Opole

Domyślnie Problem. 450D i 50mm 1.8 II

Mam wielki problem przez nowy obiektyw. Dostałem, rozpakowałem nowe szkło. Delikatnie zamontowałem do body, po czym wyczułem że jakoś dziwnie weszło. Ale nic, włączyłem, zrobiłem kilka zdjęć. Auto focus działał strasznie głośno ale zdjęcia wychodziły dobrze. Tak więc, zdziwiony głośną pracą AF, chciałem zdemontować obiektyw. Musiałem do tego użyć trochę więcej siły po czym stało się to:

http://img293.imageshack.us/img293/9826/naprawapf3.jpg

Da się coś samemu zrobić czy trzeba serwis? (Jak nie widać, to chodzi o to że po zdemontowaniu stałki, styk został w środku)

Początki nałogu Awatar djcargo
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Tzn. chodzi Ci o ten jakby wyłamany pierwszy z lewej?
    Jeśli nie masz doświadczenia w elektroniczno-mechanicznych sprawach, to pewnie zostaje serwis.
    Regulamin pkt 8.

Bywalec
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez djcargo Zobacz posta
    Tzn. chodzi Ci o ten jakby wyłamany pierwszy z lewej?
    Jeśli nie masz doświadczenia w elektroniczno-mechanicznych sprawach, to pewnie zostaje serwis.
    Nie jest wyłamany tylko wbity do środka. Ale nadal ma odrobinę amortyzacji więc nie jest źle.

Pojęcie jako takie mam. Z tym że nie wiem co chowa się pod klapką na tych dwóch śrubkach. Odkręcenie ich pewnie spowoduje utratę gwarancji?

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Moim zdaniem najlepiej jak zapakujesz aparat i obiektyw i wyślesz na Żytnią - IMHO powinni Ci naprawić w ramach gwarancji.

Domyślnie

jeśłi i aparat i obiektyw na gwarancji to wysyłaj... i opisz co sie stalo.. jeśłi obiektyw na gwarancji to zadzwoń do nić i zapytaj czy w ramach gwarancji obiektywu i uszkodzeń przez niego spowodowanych naprawią to jako gwarancja..
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Bywalec
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Jeśli kupowałem aparat w agito, a obiektyw gdzie indziej to wysyłać do sklepów czy prosto do serwisu?

Dzięki wam za radę.

Coś już napisał Awatar raaf
    Miasto
    3 City

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Stanislaw Zobacz posta
    Jeśli kupowałem aparat w agito, a obiektyw gdzie indziej to wysyłać do sklepów czy prosto do serwisu?
    Teoretycznie obiektyw do sprzedawcy z dowodem zakupu, ale i tak powędruje na Żytnią więc szybciej będzie telefon na Żytnią i wysyłka razem z papierami.
    350d zagripiony +kit+70-300 APO DG Sigma, 17-50 Tamron +nadal brak umiejętności

Bywalec
    Miasto
    Deep Space 9

Domyślnie

wbity nie wbity....mi to wygląda na dodatkowo upalony bo przytopiło trochu plastik przy pinie....
    Tylko żytnia bo być może obiektyw pobierał zbyt dużo prądu i się przegrzało powodując to co widać....
    Czysta pieńdziesiątka + siakieś szkiełka..... + LowePro Nova 1AW + Velbon DF50 + całkowity brak czasu + coś tam jeszcze

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VANT Zobacz posta
    wbity nie wbity....mi to wygląda na dodatkowo upalony bo przytopiło trochu plastik przy pinie....
    Tylko żytnia bo być może obiektyw pobierał zbyt dużo prądu i się przegrzało powodując to co widać....
    Gratuluję spostrzegawczości :smile: - zdecydowanie coś musiało podgrzać ten styk - nie należy samemu nic grzebać tylko wysłać do serwisu aparat i obiektyw. Oczywiście można wcześniej z nimi wszystko uzgodnić.

Nie polecałbym również używania przed naprawą tego zestawu bo straty mogą być znacznie większe.

Bywalec
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grzery Zobacz posta
    Nie polecałbym również używania przed naprawą tego zestawu bo straty mogą być znacznie większe.
    Nawet nie da rady używać. Wyskakuje err01. Aparat na razie stoi, jak uporam się z pracą to zadzwonię i wyślę.

Jeszcze raz dzięki wam. ;>

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów