Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 51

Wątek: Załamka :(

Uzależniony Awatar Riccardo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewa_olsztyn Zobacz posta
    Na siłę to nie, ale dobrze gdy autor podejmuje dyskusję z krytykami. W przeciwniym razie z galerii robi się martwe muzeum z księgą pamiątkową. Jak autor milczy i nie odpowiada na krytykę - to ja już na pewno drugi raz nie zajrzę. No chyba że zdjęcia będą niezwykłe.
    Wiesz, nie o to mi chodzi. Chodzi mi o to, że całkiem spora ilość osób tutaj, staje się "śmiertelnie obrażona" jak krytykuje się ich zdjęcia i próbuje na siłę znaleźć argumenty w ich obronie. A chyba nie o to chodzi. Poza tym zgadzam się z Tobą
    Pozdrawiam
    Riccardo
    --
    Fuji & Ricoh

Początki nałogu Awatar ewa_olsztyn
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Riccardo Zobacz posta
    Chodzi mi o to, że całkiem spora ilość osób tutaj, staje się "śmiertelnie obrażona" jak krytykuje się ich zdjęcia i próbuje na siłę znaleźć argumenty w ich obronie. A chyba nie o to chodzi. Poza tym zgadzam się z Tobą
    Prawda. Ale takie osoby albo się przyzwyczają i będą znosić krytykę normalnie, albo znikną po prostu stąd, wybierając takie miejsce do pokazywania zdjęć, gdzie w komentarzach są same achy, wowy i inne mdlące słodkości.

Uzależniony Awatar Riccardo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewa_olsztyn Zobacz posta
    Prawda. Ale takie osoby albo się przyzwyczają i będą znosić krytykę normalnie, albo znikną po prostu stąd, wybierając takie miejsce do pokazywania zdjęć, gdzie w komentarzach są same achy, wowy i inne mdlące słodkości.
    To ja poproszę adres takiego miejsca
    Pozdrawiam
    Riccardo
    --
    Fuji & Ricoh

Jogi
    Guest

Domyślnie

Iras_PL napisał: "Tak, duża wartość przysłony = duża głębia ostrości, ale miej na uwadze wpływ przysłony na własności optyczne obiektywu i w przypadku Twojego kitu zbytnio nie przymykaj."

Własności optyczne obiektywu, to znaczy? Będą jakieś straty na zdjęciach, lub jakieś inne wady związane z większą wartością przysłony ?

QBUŚ - Ja chyba nie chcę nauczyć się czyjegoś stylu fotografowania, przynajmniej nie teraz, nawet bym nie był w stanie wybrać który mi się najbardziej podoba. Teraz chcę ogarnąć samą teorię, zależność między migawką, przysłoną, balansem bieli, jakimiś EV, AE itp., takie podstawy po prostu. No a do tego książka raczej się przyda.
    Tak na marginesie to czekam na "Ekspozycja bez tajemnic" Petersona, co nie którzy sobie chwalą tą książkę, a mi przypadły do gustu fragmenty zamieszczone na fotopolis bodajże.

Riccardo - jeśli kiedyś nadejdzie czas, że wstawię fotkę do oceny, to bez względu na to jaka ona będzie (ocena) nie będę obrażony Hehe, wstawiając fotkę wiem czym ryzykuję :P

Przepraszam, że tak późno odpisuję, non stop praca itp. Notoryczny brak czasu, już nie wspomnę o zabawie z aparatem :/
    Pozdrawiam wszystkich

Domyślnie

Aberrracja mu podskakuje przy mocnym przymknięciu.

Początki nałogu Awatar ewa_olsztyn
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

No wiesz? W życiu!
    To są bardzo deprawujące miejsca w sieci! "Nie idź w tę stronę!"

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jogi Zobacz posta
    Witam wszystkich, jestem posiadaczem C-450D+Kit 18-55 IS, przesiadłem się ze zwykłego kompaktu, od pewnego czasu staram się uważnie czytać owe forum i powiem Wam że jestem załamany swoją niewiedzą
    Nie stresuj się. Miałem tak samo. W 2005 kupiłem 350D+kit i przyszedłem tu na forum pytać dlaczego na f/32 zdjęcia są nieostre (jak poszukasz to znajdziesz pewnie ten post :P). Chwile mi zajęło przestawienie się z pojęcia "zoom" na pojęcie "ogniskowa". Po 2-3 miesiącach już wiedziałem o co biega. Po 2-3 latach idzie już zdecydowanie dobrze

Ćwicz i czytaj ale przede wszystkim rób fotki. Jak nie wyjdzie ładnie to szperaj dlaczego nie wyszło. To klucz do sukcesu.
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Dopiero zaczyna Awatar besson
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski / Warszawa

Domyślnie

www.nasza-klasa.pl

Zablokowany
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jogi Zobacz posta
    Witam wszystkich, jestem posiadaczem C-450D+Kit 18-55 IS, przesiadłem się ze zwykłego kompaktu, od pewnego czasu staram się uważnie czytać owe forum i powiem Wam że jestem załamany swoją niewiedzą Temat foto jest tak obszerny, że mimo szczerych chęci odechciewa się w niego zagłębiać. Czytam różne posty i tematy z problemami użytkowników i nawet nie rozumiem odpowiedzi na ich pytania <załamka>. A do tego ostatnio jeszcze wyczytałem, że zestaw 450D wychodzi raz udany, raz nie Ze swoich fotek zachwycony nie jestem, powoli zdobywam wiedzę o przysłonach, migawkach, AF itp. Przyznam się, że spodziewałem się cudów po zakupie tego lustra, no i się rozczarowałem, z resztą pewnie nie ja jeden amator fotografii. Co mi pozostaje? Zostanę z tym lustrem chcąc nie chcąc, pewnie sprzęt jest dobry, z obiektywu kitowego widziałem, że wprawna ręka i oko też jest w stanie coś wycisnąć, nie zakładam że kupiłem jakiś gorszy zestaw z wadami producenta. Po cichu też zamierzam się do kupna nowego szkiełka, tylko czy jest sens skoro na kicie nie wiele potrafię? Ot takie moje przemyślenia, idę poczytać instrukcję Pozdrawiam

Oto zgubny wpływ czytania Forum i braku stosownego dystansu to tego co się przeczytało. Proponuję nie oglądać aparatu pod kątem jego wad, a pod kątem podstawowych funkcji. Aparat foto to w gruncie rzeczy trywialne urządzenie składające się od ponad 100 lat z dziury, migawki i materiału światłoczułego. Zasady użycia są te same i nie zmieniły się. Dziurę zastąpiono obiektywem a płytkę szklaną/kliszę zastąpiono matrycą. Skup się na ustawianiu ostrości, na przysłonie związanej z tym głębi ostrości, na czasie ekspozycji i na kompozycji. Reszta jest NIEWAŻNA. Ta reszta która namieszała Ci w głowie to głównie bełkot który początkujących potrafi zupełnie otumanić i w konsekwencji zniechęcić to tego pięknego hobby.

AMEN

Coś już napisał
    Miasto
    Gorzów Wielkopolski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez QBUŚ Zobacz posta
    Ja o fotografii wiem tyle ile potrzebuje wiedzieć, nie musze wiedzieć tyle co zapaleni fotografowie. Jogi nie czytaj żadnych książek, po co?, idź robić zdjęcia, jak czegoś nie będziesz wiedział to zapytaj na forum, w ten sposób nauczysz się fotografować i mieć swój własny styl, a nie styl kogoś innego.
    Z całym szacunkiem Kolego, ale sadzisz takie głupoty, że aż głowa boli. Nie będzie czytał o fotografii = nie będzie wiedział, nie będzie wiedział = będzie pytał na forum po raz kolejny o to, o co ktoś inny już pytał. Nie wiem jak można sie czegoś nauczyć, nie patrząc na osiągnięcia innych lub nie czytając o technikach. Po co wyważać otwarte drzwi?
    - Fajne zdjęcia robisz. Jaki masz aparat?
    - Używam Nikona.
    - Płoń heretyku!

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów