Ci-nek, Iras_PL i biperek dzięki za wiedzę praktyczną, na pewno zastosuję się do waszych porad,
biperek : "Powodzenia i wyrazy współczucia teraz już tylko permanentne niezadowolenie i chroniczny brak kasy " ,
hehe, tego też się obawiam, chociaż będzie motywacja do odkładania kasiory:P
Zgodnie z radą Irasa fotki zawsze zapisuję w Rawach+JPEG, trzeba będzie niedługo ogarnąć coś do edycji, prawdopodobnie będzie to soft Canona, na PS chyba nie mam siły. Co do obiektywów z mocowaniem typu M-42 na razie trudno mi cokolwiek powiedzieć, nie ukrywam że ceny mają tu znaczenie.
djcargo - wiem doskonale o czym mówisz, znam hierarchię ważności w zabawie w fotoKupując lustro do końca nie wiedziałem co to jest przysłona i migawka, ale coś mnie ciągnęło żeby je mieć, i mimo iż teraz przechodzę kryzys związany z niewiedzą
to i tak mam cały czas zajawkę na rozwój w tej dziedzinie, zarówno samodzielnie jak i z Waszą pomocą. Tak jak już wcześniej pisałem robienie fotek trochę uzależnia, aż boję się myśleć jak moje potrzeby sprzętowe pójdą w górę....oby nie prędko....rozejrzę się też za tym kursem National... dzięki
Riccardo - "Oglądaj zdjęcia, podpatruj mistrzów fotografii. I szukaj tematów. Bo temat jest najważniejszy. Pomyśl, dlaczego i w jaki sposób chciałbyś zainteresować widza swoim zdjęciem."
- hmmm nie wiem czy mam w sobie coś z artysty, a z Twojej wypowiedzi wynika że przydałoby się żebym miałTyle już fotek zostało popełnionych że trudno o coś nowego i świeżego, przynajmniej na początku, ale będę miał to na uwadze
kruchy701 - doceniam każdą odpowiedź do tego wątku, w pół dnia podesłaliście mi sporo cennych informacji, tytułów książek i przydatnych linków o podstawach foto, także na jakiś czas mam co czytaćZgadzam się z Tobą że lepiej nie szaleć ze wszystkim na raz, niezły mętlik się robi.
Jeszcze raz dzięki wszystkim za zainteresowanie, przyznam się że spodziewałem się postów typu "było już", "poszukaj sobie" itp. ale jestem mile zaskoczony, na razie nie męczę więcej, znając życie zaraz urodzą mi się jakieś pytania ale mam nadzieje że odpowiedzi przyjdą wraz z lekturą i praktykąbójcie się wkrótce pytań jaki obiektyw mam kupić, hehe :wink:
Pozdrawiam wszystkich, Jogi