Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 51

Wątek: Załamka :(

Uzależniony Awatar Riccardo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jogi, po prostu rób zdjęcia. Pokaż je tutaj. Na pewno jakaś część forumowiczów będzie miała coś do zarzucenia. Poradzę Ci żebyś na siłę nie bronił swoich zdjęć, powinny obronić się one same, bez komentarzy. Jeśli nie, to i tak wyniesiesz coś z rad czy z krytyk ich dotyczących. Spokojne, od czegoś trzeba zacząć
    Pozdrawiam
    Riccardo
    --
    Fuji & Ricoh

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jogi Zobacz posta
    Teoretycznie może mi się podobać fotka, która z punktu widzenia profesjonalnego fotografa będzie kompletnie nie poprawna, a wynika to nadal z mojej niewiedzy
    Są pewne rzeczy, które trzeba napiętnować i które musisz poznać, żeby się ich wystrzegać, ale jednak najważniejsze jest, żeby zdjęcie podobało się Tobie. Głównym odbiorcą będziesz Ty i to Ty masz być zadowolony (no chyba, że chcesz robić zdjęcia na zlecenie ;-)). Krytyka jest pożyteczna i można z niej bardzo dużo wyciągnąć, ale jeśli zdjęcie podoba się Tobie, wydrukuj je sobie w formacie A3, powieś na ścianie i ciesz się nim, nawet jeśli innym się nie podoba.

Początki nałogu Awatar djcargo
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Każdemu nie dogodzisz. Wiadomo - jeśli zdjęcie jest nieostre czy źle naświetlone (chociaż to też czasami ma swój urok, jeśli robi się to z premedytacją) - krytyka będzie konkretna.
    Ale pojawia się również krytyka w stylu: eee, modelkę w lewo mogłeś dać. A ktoś inny pisze: nie no, w prawo bardziej i na dół Wiadomo, każdy inaczej patrzy na to samo zdjęcie.
    Także krytyka cenną jest, ale najważniejsze, by robić swoje
    Regulamin pkt 8.

Pełne uzależnienie Awatar canis_lupus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wujek Zobacz posta
    Jeśli ktoś ma problem z ustaleniem skoku gwintu to niech zmierzy średnicę otworu w nakrętce. Np. spodziewamy się gwintu M42, pomiar otworu nakrętki daje wymiar 40, stąd skok gwintu 42-40=2mm. Proste? Polecam poradnik mechanika, rozdział o połączeniach:wink:
    To o czym piszesz to nie jest skok gwintu tylko głębokość rowka. Zresztą źle liczona, bo powinieneś podzielić jeszcze przez 2. Skok gwintu to odległość między 2 rowkami gwintu.
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Początki nałogu Awatar sprocket73
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

Witam autora wątku, który przyznał się że jest zielony i niewiele umie... ja też jestem zielony i niewiele umiem, jednak jest podstawowa różnica między nami - ja lubię swoje fotki oglądać.

Przesiadając się z kompaktu też kupiłem 450D i oczekiwałem zdjęć technicznie o klasę lepszych. Pierwsze zdjecia, które zgrałem na kompa były o klasę gorsze i przeżyłem lekki stres. Ale pstrykałem sobie dalej i osiągnąłem poziom, który mnie zadowala. Mnie się fotki podobają, a znajomi co się nie znają na fotografii chwalą je, może tylko przez grzeczność, ale robią to na tyle dobrze, że czuję się wystarczająco doceniony.

Do wielu cennych porad jakie dali inni użytkownicy forum pozwolę sobie dorzucić moją jedną. Wyrób sobie pojęcie o tym, jak będzie wyglądało zdjecie na monitorze na podstawie jego wyglądu na wyświetlaczu w aparacie. Wyjdź przed dom, pstryknij parę fotek, bacznie przygladaj się zaraz po pstryknięciu jak się dana fotka prezentuje na wyświetlaczu, potem wróc do domu, wrzuć na kompa i porównaj. Wybierz potem fotki najbardziej udane i przyjrzyj im się jeszcze raz jak wyglądają na wyświetlaczu, głównie chodzi o jasność, kolorystykę, warto też wyczuć ostrość, żeby potem nie przynosić do domu nieostrych. Zrób sobie kilka takich kontrolnych spacerów/wycieczek, potem będziesz umiał ocenić zdjęcie na bieżąco, zaraz po zrobieniu - mnie taka umiejętność dużo dała. Warto sprawdzać histogram, to taki wykresik tajemniczo wyglądający, ale jak przyjrzysz się histogramom fotek udanych i nieudanych (źle naświetlonych) - to wyrobisz sobie umiejętność oceny jakości naświetlenia na podstawie histogramu właśnie.

I jeszcze jedno - nic na siłę. Nie próbuj od razu dojść do perfekcji, bo się szybko zmęczysz i zniechecisz. Pstrykaj dla przyjemnośći, wtedy kiedy masz ochotę. Tak samo z czytaniem forum... nie czytaj go całego naraz próbując zgłębiać każdy temat i problem. Froum to ogromna ilość informacji, przeważnie złych i sprzecznych ze sobą. Trzeba mieć do tego ogromny dystans, dopiero wtedy wyłowisz z niego to co jest wartościowe.

Powodzenia!

p.s.
    Hmm... jeżeli ktoś jest ciekawy na jakiej podstawie wyraziłem swoje zdanie o jakości informacji na forum, powiem, że sam nie jestem w stanie ocenić tego forum z powodu mojej małej wiedzy w tematach fotograficznych. Ale są pewne dziedziny wiedzy, w których uważam się za osobę dużo wiedzącą (zaryzykuję słowo: ekspert), czytam fora zwiazane z tymi dziedzinami i jak widzę bełkot innych użytkowników, to czasem aż nie mam siły wdawać się w bezprzedmiotiwe dyskusje. Po prostu taka jest specyfika forów - kazdy może udawać eksperta
    Ostatnio edytowane przez sprocket73 ; 06-09-2008 o 09:54
    SPROCKET
    80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
    Moja wycieczkowa galeria

Jogi
    Guest

Domyślnie

Witaj sprocket73!
    Tak jak pisałem już wcześniej powoli czytam poradniki i instrukcje dla początkujących o pstrykaniu, i o co w tym wszystkim chodzi Na pewno będę miał na uwadze Twoje rady, jak i każdego innego użytkownika forum, Jeszcze raz dzięki. Niestety narzekam na notoryczny brak czasu, także wszystko u mnie idzie w ślimaczym tempie, ale nigdzie się w końcu nie śpieszę
    Właściwie to miałbym już pytanka ze 2 , nie wiem czy powinny być w tym poście czy w ogóle w innym dziale. Czytałem artykuł o głębi ostrości, polecony mi przez forumowicza "bodzius", skumałem tyle, iż aby całe zdjęcie było ostre (od pierwszego planu aż do tła) znaczenie ma wartość przysłony, w tym przypadku dość duża. Czy do robienia takich fotek niezbędny jest statyw? Domyślam się, że w dobrym świetle nie (chyba nie) , a w nieco gorszym ?
    I druga sprawa - w fotojokerze pan sprzedawca wcisnął mi filtr UV za całe 25 zł, "tak dla ochrony obiektywu" przed wycieraniem, kurzami i tłustymi paluchami, dobre to jest? Tematu filtrów na razie nie ruszam i nie zagłębiam się w to, proszę tylko o krótką odpowiedź czy nosić to denko czy zdjąć.
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Jogi ; 06-09-2008 o 13:24

Domyślnie

Tak, duża wartość przysłony = duża głębia ostrości, ale miej na uwadze wpływ przysłony na własności optyczne obiektywu i w przypadku Twojego kitu zbytnio nie przymykaj.

Niektórzy używają filtrów UV do ochrony obiektywu. Moim zdaniem zbędne. Kiedy nie fotografuję - zakładam dekielek.
    Ostatnio edytowane przez Iras_PL ; 06-09-2008 o 15:22

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez canis_lupus Zobacz posta
    To o czym piszesz to nie jest skok gwintu tylko głębokość rowka. Zresztą źle liczona, bo powinieneś podzielić jeszcze przez 2. Skok gwintu to odległość między 2 rowkami gwintu.
    A jednak mam rację: głebokość rowka równa jest w przybliżeniu połowie skoku gwintu, czyli róznica średnic = dwie głębokości rowka = skok.
    W piątek frezowałem otwór M40x2, proszę sobie wyobrazić, że otwór przed nacięciem gwintu miał średnicę 38mm (czyli 40-2).

Pozdrawiam

Początki nałogu Awatar ewa_olsztyn
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Riccardo Zobacz posta
    Poradzę Ci żebyś na siłę nie bronił swoich zdjęć, powinny obronić się one same, bez komentarzy.
    Na siłę to nie, ale dobrze gdy autor podejmuje dyskusję z krytykami. W przeciwniym razie z galerii robi się martwe muzeum z księgą pamiątkową. Jak autor milczy i nie odpowiada na krytykę - to ja już na pewno drugi raz nie zajrzę. No chyba że zdjęcia będą niezwykłe.

Coś już napisał Awatar QBUŚ
    Miasto
    Wrocek

Domyślnie

Ja o fotografii wiem tyle ile potrzebuje wiedzieć, nie musze wiedzieć tyle co zapaleni fotografowie. Jogi nie czytaj żadnych książek, po co?, idź robić zdjęcia, jak czegoś nie będziesz wiedział to zapytaj na forum, w ten sposób nauczysz się fotografować i mieć swój własny styl, a nie styl kogoś innego. Ja uczyłem się na własnych błędach, zajęło mi to parę miesięcy, ale w końcu opanowałem większość tego co chciałem wiedzieć o fotografii i nie pakowałem sobie do głowy mnóstwem nie potrzebnych informacji które pewnie i tak by szybko wyparowały bo nieużywane. Każdy ma swój przepis na zdjęcia i najlepiej by było gdybyś ty wypracował swój, najlepszym przykładem jest wątek pt.: Jak uzyskać taki efekt nieba (i pokazana fotka z pięknym niebieskim niebem i chmurkami), metod na zrobienie tego typu zdjęcia było kilka, nigdy nie ma tej najwłaściwszej metody, bo ona zależy od ciebie, i nie bądź dla siebie zbyt surowy jeżeli fotki nie wychodzą super piękne, bardzo często to sprawa sprzętu i nie mówię tu o wadliwym działaniu tego co jest ale braku dodatkowych akcesoriów, ja np. miałem problem ze zdjęciami w pomieszczeniach, wychodziły poruszone lub zamazane a lampą błyskową tak jak z kompaktu (to po co komu lustrzanka skoro kompakt robi takie same zdjęcia) rozwiązaniem okazała się zewnętrzna lampa błyskowa dzięki której fotki w pomieszczeniach wychodzą bardzo naturalnie (bez widocznej ingerencji lampy błyskowej) i ostre i podobnie z zdjęciami widokowymi dzięki szerokiemu kątowi ( ok. 10 – 12 mm) nabrały zupełnie innego wymiaru, także pomimo że twoim zestawem można zrobić dobrą fotkę nie znaczy że za każdym razem taka ona będzie.

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów