Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 51

Wątek: Załamka :(

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Elbląg

Domyślnie

Jogi! Nie ma się co załamywać, tylko słuchać mądrych rad, dużo czytać na tematy fotograficzne i przede wszystkim ...robić fotki, a póżniej je analizowac, co zrobiłem dobrze, a co mogę zrobić jeszcze lepiej. Z czasem będziesz miał coraz więcej zdjęć, o których będziesz mógł powiedzieć, że są całkiem niezłe. "Załamka" to była kiedyś, w dobie fotografii analogowej, gdyz proces zdobywania wiedzy fotograficznej wiązał się nieuchronnie z wydatkami na materiały światłoczułe i odbitki. Obecnie ten proces jest znacznie mniej bolesny dla kieszeni, a i dostęp do publikacji, czy ogólnie, "wiedzy fotograficznej" jest bez porównania łatwiejszy niż kilkanaście lat temu. Tak więc uważnie analizuj swoje fotki, fotografując, rób po kilka podobnych fotek na różnych parametrach, co pozwoli Ci dostrzec pózniej kluczowe prawidła sztuki fotografowania. Życzę powodzenia i wytrwałości! Pozdrawiam!

Dopiero zaczyna Awatar ci-nek

Domyślnie

Kliniak nie do końca sie z Tobą zgodzę co do kwestii fotografii analogowej. Powiem więcej... była o tyle dobra, ze spora czesc kadrów była przemyślana i zanim nacisnęło się spust to trochę się pomyślało... a to służy kreatywnemu procesowi twórczości i zapobiga bezmyślnemu pstrykaniu zdjęć.

Początki nałogu Awatar djcargo
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Zakup lustrzanki na zasadzie - bo będzie mi robić lepsze zdjęcia, to tak jak kupić bolid F1, bo będę mógł jeździć tak jak Kubica...
    Zdjęcia robisz TY, a nie sprzęt. Odsyłać Cię do książek nie będę, bo nie każda jest dobra. Fajny jest Multimedialny Kurs Fotografii National Geografic (dość stary, ale baaardzo przyjazny, można go znaleźć na Allegro, ew. poszperać w sieci).
    Regulamin pkt 8.

Uzależniony Awatar Riccardo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Oglądaj zdjęcia, podpatruj mistrzów fotografii. I szukaj tematów. Bo temat jest najważniejszy. Pomyśl, dlaczego i w jaki sposób chciałbyś zainteresować widza swoim zdjęciem.
    Pozdrawiam
    Riccardo
    --
    Fuji & Ricoh

Awatar kruchy701
    Miasto
    Sulęcin ( lubuskie )

Thumbs up

Hey Jogi! Otrzymałeś już tyle cennych informacji, że ... nie chciałbym mieszać Tobie w głowie. Ja też kiedyś zaczynałem od 350+kit, z upływem czasu nabieram doświadczenia, zmieniam obiektyw, potem drugi, potem doszła lampa ..itd. Między innymi to też zasługa Szanownych Kolegów z TEGO FORUM'! Ale książka też jest cenna i tak jak napisał gwozdzt, bardzo polecam - Bryan Peterson-Ekspozycja bez tajemnic. I spokojnie STARY , nie daj się zwariować! Nie wszystko od razu! Zwolnij trochę! Życzę owocnej pracy! Nic się nie martw, będzie ok! Pozdrawiam!

Jogi
    Guest

Domyślnie

Ci-nek, Iras_PL i biperek dzięki za wiedzę praktyczną, na pewno zastosuję się do waszych porad,

biperek : "Powodzenia i wyrazy współczucia teraz już tylko permanentne niezadowolenie i chroniczny brak kasy " ,

hehe, tego też się obawiam, chociaż będzie motywacja do odkładania kasiory:P

Zgodnie z radą Irasa fotki zawsze zapisuję w Rawach+JPEG, trzeba będzie niedługo ogarnąć coś do edycji, prawdopodobnie będzie to soft Canona, na PS chyba nie mam siły. Co do obiektywów z mocowaniem typu M-42 na razie trudno mi cokolwiek powiedzieć, nie ukrywam że ceny mają tu znaczenie.

djcargo - wiem doskonale o czym mówisz, znam hierarchię ważności w zabawie w foto Kupując lustro do końca nie wiedziałem co to jest przysłona i migawka, ale coś mnie ciągnęło żeby je mieć, i mimo iż teraz przechodzę kryzys związany z niewiedzą to i tak mam cały czas zajawkę na rozwój w tej dziedzinie, zarówno samodzielnie jak i z Waszą pomocą. Tak jak już wcześniej pisałem robienie fotek trochę uzależnia, aż boję się myśleć jak moje potrzeby sprzętowe pójdą w górę....oby nie prędko....rozejrzę się też za tym kursem National... dzięki

Riccardo - "Oglądaj zdjęcia, podpatruj mistrzów fotografii. I szukaj tematów. Bo temat jest najważniejszy. Pomyśl, dlaczego i w jaki sposób chciałbyś zainteresować widza swoim zdjęciem."

- hmmm nie wiem czy mam w sobie coś z artysty, a z Twojej wypowiedzi wynika że przydałoby się żebym miał Tyle już fotek zostało popełnionych że trudno o coś nowego i świeżego, przynajmniej na początku, ale będę miał to na uwadze

kruchy701 - doceniam każdą odpowiedź do tego wątku, w pół dnia podesłaliście mi sporo cennych informacji, tytułów książek i przydatnych linków o podstawach foto, także na jakiś czas mam co czytać Zgadzam się z Tobą że lepiej nie szaleć ze wszystkim na raz, niezły mętlik się robi.

Jeszcze raz dzięki wszystkim za zainteresowanie, przyznam się że spodziewałem się postów typu "było już", "poszukaj sobie" itp. ale jestem mile zaskoczony, na razie nie męczę więcej, znając życie zaraz urodzą mi się jakieś pytania ale mam nadzieje że odpowiedzi przyjdą wraz z lekturą i praktyką bójcie się wkrótce pytań jaki obiektyw mam kupić, hehe :wink:

Pozdrawiam wszystkich, Jogi

Uzależniony Awatar Riccardo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jogi Zobacz posta
    - hmmm nie wiem czy mam w sobie coś z artysty, a z Twojej wypowiedzi wynika że przydałoby się żebym miał Tyle już fotek zostało popełnionych że trudno o coś nowego i świeżego, przynajmniej na początku, ale będę miał to na uwadze
    Nie musisz mieć. Chodzi mi o to żebyś po prostu robił ciekawe zdjęcia. Oczywiście możesz się ograniczyć tylko do fotek pamiątkowych, wakacyjnych, przy kotlecie - Twój aparat, Twój wybór
    Pozdrawiam
    Riccardo
    --
    Fuji & Ricoh

Coś już napisał

Domyślnie

Jak ja kupiłem eosa300 (chyba w roku 1999) to też byłem załamany po pierwszych rolkach.

Jakiś czas temu wpadł mi na tym forum artykuł o naświetlaniu metodą "18%" (przepraszam za wyrażenie) - działa. Potem w miejsce rozklekotanego kita kupiłem stałkę 50/1.8II i od tej pory nie zauważyłem źle naświetlonych zdjęć. Zdarzają się tylko nieostre (poruszone).

W międzyczasie popełniłem błąd stulecia polegający na zakupie Olympusa SP-570. Dostałem jakiegoś zaćmienia czy coś... Generalnie zdjęcia z tego aparatu nie są tak ostre jak bym chciał, ale żonie się podobają. Aparat dostanie żona na spółkę z pięcioletnim Mateuszem, i będą sobie pstrykać.

W tej chwili czekam na paczkę z USA z EOS30V z gripem, powinna przyjść w sobotę. Po wypłacie kupuję 28-135 IS USM i hulaj dusza. W moim labie jak na razie negatywy rozdają za darmo... Może spróbuję ze slajdami?

Pozdrawiam wszystkich zniechęconych, tym bardziej, że macie cyfrówki, na których od razu (a nawet wcześniej) widać efekty pracy.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ci-nek Zobacz posta
    M to techniczne oznaczenie ze mamy do czynienia z gwintem a 42 to średnica- w tym wypadku otworu
    W kwestii formalnej dodam, że M oznacza gwint metryczny.
    W tym przypadku nie jest to jednak zwykły gwint metryczny tylko tzw. drobnozwojny, zwykły ma skok 4.5mm, drobnozwojny może mieć skok 1, 1.5 albo 2mm.

Natomiast oznaczenie 42 nie oznacza średnicy otworu (bo ten po pomiarze będzie mniejszy niż 42) tylko teoretyczną średnicę rowka w nakrętce = teoretyczną średnicę zewnętrzną śruby. Jeśli ktoś ma problem z ustaleniem skoku gwintu to niech zmierzy średnicę otworu w nakrętce. Np. spodziewamy się gwintu M42, pomiar otworu nakrętki daje wymiar 40, stąd skok gwintu 42-40=2mm. Proste? Polecam poradnik mechanika, rozdział o połączeniach:wink:
    Ostatnio edytowane przez wujek ; 03-09-2008 o 20:25

Jogi
    Guest

Domyślnie

Kliniak napisał: " ...robić fotki, a póżniej je analizowac, co zrobiłem dobrze, a co mogę zrobić jeszcze lepiej."

zgadzam się, że jest to dobry sposób nauki na własnych błędach, jednak przeglądając galerie tutejszych forumowiczów, zdecydowana większość fotek mi się podobała, i nie miałem im nic do zarzucenia, natomiast niemalże pod każdym zdjęciem pojawiały się uwagi co jest nie tak, co można by poprawić itp. itd. Bez wątpienia są to cenne uwagi osób z wiedzą i doświadczeniem, tylko problem polega na tym, że ja sam mogę nie być w stanie dobrze przeanalizować swoich zdjęć. Teoretycznie może mi się podobać fotka, która z punktu widzenia profesjonalnego fotografa będzie kompletnie nie poprawna, a wynika to nadal z mojej niewiedzy ale jestem dobrej myśli, powolutku do przodu. No i jeszcze kwestia kadru, chyba najczęściej zarzucana prezentowanym fotkom, widzę że co fotograf to inne zdanie...

Dzięki za aprobatę Pozdrawiam

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów