Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 51

Wątek: Załamka :(

Domyślnie

Mam ten sam zestaw i co mogę powiedzieć, to na pewno nie ma się czym załamywać. W pewnych warunkach kit zachowuje się wyśmienicie, trzeba tylko wiedzieć w jakich. Najlepsze efekty osiągniesz przy przysłonie 5.6 do 8 i ogniskowych 18-40 mm.

Na początek polecam porzucić wszystkie tryby automatyczne (portret, krajobraz, etc.) - z nimi nic się nie nauczysz. Z kitowym obiektywem dobrze również nie zrzucać na barki aparatu ustawienia przysłony, dlatego sugeruję tryb w pełni manualny - M, lub preselekcji przysłony - Av. W tym drugim odpowiednio przymykasz przysłonę, a aparat automatycznie dobiera czas naświetlania.

Pozdrawiam i powodzenia.

Ćwicz, ćwicz, ćwicz.

Początki nałogu Awatar stratus
    Miasto
    Warszawa/Ochota czasem Hajnówka:)))

Domyślnie

To może na rozluźnienie i podtrzymanie na duchu mały żarcik choć troszkę nawet na temat (i chyba nawet kiedyś tu był)

Przyjechał dosyć znany muzyk do Warszawy i nie może trafić do filharmonii. Ciąga ze sobą futerał z wiolonczelą i już wkurzony pyta napotkanego, lekko już zawianego przechodnia. Panie, jak się dostać do filharmonii? Na to obywatel: Ćwiczyć, k...wa, ćwiczyć

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jogi Zobacz posta
    I też przyznam Ci rację, że za dużo czytania forum i opinii innych wcale nie pomaga, tylko namiesza w głowie jeszcze bardziej,...
    za mocno uogólniłeś, bo jednak czytanie forum może Ci też pomóc; pod warunkiem jednak, że nie będą to "tematy z problemami użytkowników", a na przykład te działy:
    http://canon-board.info/forumdisplay.php?f=37
    http://canon-board.info/forumdisplay.php?f=38
    http://canon-board.info/forumdisplay.php?f=13
    http://canon-board.info/forumdisplay.php?f=14
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Jogi
    Guest

Domyślnie

Iras_PL z pewnością popróbuję pofocić przy podanych przez Ciebie przysłonach i ogniskowych. Nurtuje mnie natomiast taka kwestia: wiem że dopiero się uczę i nie wiem prawie nic, wszyscy piszą ćwicz, ćwicz, próbuj, próbuj, no i mają rację tylko że.... czasem jestem w miejscu (czyt. na wakacjach) gdzie nie ma czasu na próbowanie i testowanie ustawień, a i tak chciałoby się przywieźć jak najlepsze fotki, zwłaszcza że nie są to miejsca do których mogę wrócić "just like that" , chyba wiecie o co chodzi I co wtedy? Zaryzykuję na pełnym manualu portret albo krajobraz, a fotka wbrew pozorom może być gorsza niż na automacie. Mylę się ? To przepraszam.
    Pozdrawiam

hehe dowcip dość adekwatny do sytuacji,
    gwozdzt - masz rację, forum to kopalna wiedzy i nie da się temu zaprzeczyć, jednak czasem już głowa boli od przeróżnych opinii i zdań na ten sam temat
    Ostatnio edytowane przez Jogi ; 02-09-2008 o 14:34

Coś już napisał Awatar rsuhy
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

ktos tu kiedyś dał link do fajnej stronki

http://www.szerokikadr.pl/poradnik/

jak dla początkującego to fajnie widziałem było tam opisane

Dopiero zaczyna Awatar ci-nek

Domyślnie

kitowy obiektyw idealnie nadaje sie do reporterki (jak za taką cenę). Przy przysłonie 5.6-8 pracuje najlepiej w ogniskowych 18-35 (dane z optyczne.pl) to jest daje największą rozdzielczość (ostrość) i najmniej wyłażą jego kitowe wady. Twój wyjazd to idealna okazja do przetestowania go w warunkach sprzyjających na przymkniecie go do 8 w ciekawych miejscach (na bazarach itp.)

Przyznam sie szczerze ze przesiadłem się na niego z innego lepszego obiektywu, bo nie stać mnie na szeroki kąt z wyższej półki,a do moich reporterskich potrzeb jest na razie wystarczajacy. Dadza podwyzkę to kupie lepsze szkło :P

Z samą przejsciówką na m42 tez nie jest tak kolorowo,ale na początek chyba najtaniej. Nie wszystkie stare obiektywy nadają sie do uzywania z cyfrowymi aparatami,a to dlatego ze nośnik jest inny... kiedys były filmy teraz matryce. Weź to pod uwagę i poczytaj trochę na ten temat w sieci.
    Mój Helios-44-2 zamkniety do ok5.6 juz dobrze daje sobie radę z przenoszeniem kolorów i krawędzi. Pamiętaj też że w swojej lustrzance masz matryce o wymiarze niepełnej klatki (mniejsza od klatki na błonie 35mm). Z tego co wiem 450tka ma APS-C czyli w przypadku używania obiektywu kitowego 18mm de facto masz tak jakby 18x1.6=29mm (jeżlei porównywac to do aparatu pełnokaltkowego) (masło maślane :P). Czyli... kiedy kupisz np. takiego heliosa jak mam ja, którego ogniskowa wynosi 58mm, z tego wzgledu ze Twoja matryca łapie mniej niż pełna klatka, będziesz miał tak jakby obiektyw o ogniskowej 92,8mm.

Dopiero zaczyna Awatar ci-nek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jogi Zobacz posta
    gwint M-42 czy jakoś tak
    M to techniczne oznaczenie ze mamy do czynienia z gwintem a 42 to średnica- w tym wypadku otworu

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

Ciekawe ilu użytkowników forum korzysta z programów tematycznych ? No i jaka część się do tego przyzna. Rób w trybie Av i pilnuj żeby ci się czasy zbytnio nie wydłużały. Zależność przysłona - głębia ostrości chyba rozumiesz, portret mniej (ale też nie za mało), krajobraz więcej (ale też z umiarem) - skrajności są ryzykowne i wymagają doświadczenia.
    Dobrze też jest poznać w jakich sytuacjach światłomierz wewnętrzny przekłamuje i w którą stronę, mój w 400D raczej nie doświetla i w typowych (niezbyt kontrastowych) mam ustawione +1/3, a nawet 2/3, ale to nie jest reguła i wymaga już poznania sprzętu (może nawet konkretnego egzemplarza). Programy tematyczne mogą już takie sprytne nie być.
    Powodzenia i wyrazy współczucia teraz już tylko permanentne niezadowolenie i chroniczny brak kasy
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ci-nek Zobacz posta
    Z tego co wiem 450tka ma APS-C czyli w przypadku używania obiektywu kitowego 18mm de facto masz tak jakby 18x1.6=29mm (jeżlei porównywac to do aparatu pełnokaltkowego) (masło maślane :P). Czyli... kiedy kupisz np. takiego heliosa jak mam ja, którego ogniskowa wynosi 58mm, z tego wzgledu ze Twoja matryca łapie mniej niż pełna klatka, będziesz miał tak jakby obiektyw o ogniskowej 92,8mm.
    aby uniknąć po raz setny dyskusji nt. "ogniskowa vs crop" profilaktycznie podaję ten link:
    http://www.fotografuj.pl/Article/Wsp...niskowej/id/32
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Domyślnie

Tryb manualny na początku może być zbyt kłopotliwy, ale w trybie Av powinieneś focić w miarę bezproblemowo.

Zakładam, że zależność czułości, przysłony i czasu naświetlania znasz.

Powinieneś wiedzieć, jakie czasy naświetlania jesteś w stanie utrzymać, żeby zdjęcie nie było poruszone. Teoretycznie powinno to być maksymalnie 1/ekwiwalent ogniskowej. Ekwiwalent z Twoim aparatem liczy się mnożąc ogniskową x 1.6.

Więc:

- dla ogniskowej 18 mm czas wynosi 1/(18x1.6) czyli ~ 1/30 sekundy
    - dla ogniskowej 24 mm 1/(24x1.6) = ~ 1/40
    - dla ogniskowej 35 mm 1/(35x1.6) = ~ 1/60

Kit ma stabilizację, która pozwala dodatkowo czterokrotnie wydłużyć czas naświetlania. Jeśli dopilnujesz, żeby czasy nie były jeszcze dłuższe, zminimalizujesz liczbę zdjęć nieudanych z powodu drżenia ręki.

Najlepszą jakość osiągasz przy ISO 100. Jeśli aparat przy najniższej czułości sugeruje zbyt długie czasy naświetlania, zwiększasz ISO lub otwierasz przysłonę. Dwukrotne zwiększenie ISO zmniejsza czas naświetlania o połowę - tak samo jak zmniejszenie wartości przysłony o 1.

Jeśli fotografujesz obiekty w ruchu - wiadomo - wysoka czułość i możliwie najkrótsze czasy naświetlania, żeby sam obiekt nie był poruszony. Jeśli robisz portret/krajobraz - niska czułość i ewentualnie statyw.

Zdjęcia zapisuj w RAW (najwygodniej RAW+JPG) - wywołując rawy w programie możesz bezkarnie skorygować niektóre wady.

Mam nadzieję, że Ci zbytnio nie namieszałem.

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów