Megawątek o rozmyciach już się cieszy ;>
Megawątek o rozmyciach już się cieszy ;>
Zawsze tak jest - nawet większość aukcji szkieł ZE na Ebayu pokazuje szkła od Nikona, które są przecież zupełnie inne!
Szkła ZE nie mają pierścienia przysłon - reguluje się to kółkiem z body.
Jest tylko pierścień ostrośći i nic więcej.
Tzn. z tego co pamiętam, bo rzadko wyjmuję z pokrowca... nie po to wydałem tyle pieniędzy, żeby narażać cenny obiektyw na zniszczenie poprzez (aż ciężko mi wypowiedzieć te słowa) normalne użytkowanie.
A jak mi się lakier zadrapie to co będzie???
Poza tym wygląda na to, że sam producent nie dysponuje zdjęciami swoich wyrobów - przecież reklamówki 18 i 21 mm ZE to ordynarne fotomontaże!
Te szkła są chyba bardziej utajnione niż miejsce pobytu Bin - Ladena...
Ostatnio edytowane przez il Dottore ; 01-10-2009 o 17:07
Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE
Distagon T* 28/2,0 ZE, czyli na bagnet EF wkrótce dostępny. Oficjalna informacja:
http://www.zeiss.com/cln
Sugerowana cena detaliczna: 965,55 EUR (bez VAT) :-D
Ostatnio edytowane przez Rob ; 12-10-2009 o 12:41
www.pbase.com/arra
4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu
Kurde, nie wyglada to najlepiej
http://www.slrgear.com/reviews/zsamp...l028f20_d3.jpg
A moze to taki feature, bokeh w plaszczyznie GO na 50% powierzchni kadru?![]()
.
Dlatego warto poczekać na 35mm bo L-ka będzie droższa...
35mm powinien oscylować cenowo w pobliżu 50mm.
Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE
Że co? Distagon miałby nie nadawać się do małego obrazka???Distagony Zeissa to jedne z najlepszych szkieł do małego obrazka: 21/2,8; 28/2,8 na bagnet Yashica/Contax to wręcz ciągle niedościgniona jakość dla innych producentów optyki.
Zeiss produkował zresztą już wcześniej obiektyw 28mm ze światłem 2,0, ale właśnie na bagnet Y/C (tzw. wersja "Hollywood"). Była to jednak inna konstrukcja niż obecnie produkowana z bagnetem ZF czy ZE.
Tak na marginesie: obiektywy Contax G dla dalmierzy nie były wcale gorsze, ale dla 28mm nie było wersji ze światłem 2,0. Podobnie z systemem Zeiss Ikon ZM.
Zdecydowanie będzie się nadawać do małego obrazka...
Ale gdzie jest 35mm???
Wygląda na to, że ordnung musi być: Niemcy idą metodycznie krok po kroku w górę z ogniskowymi Distagonów ZE - najpierw 18mm, potem 21mm, teraz 28mm...