Pokaż wyniki od 1 do 10 z 110

Wątek: Zeissy z mocowaniem EF

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Iras_PL Zobacz posta
    Bez przesady. 50 i 85 kosztują połowę tego, co elki o takich ogniskowych.
    Ale chodzi o te 21mm. Ciekawe czy to tylko dolozenie sterowania do dawnej konstrukcji Zeissa czy nowe powloki, etc. ?

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

No ja jako poczatkujacy w swiecie lusterek tak czytam o tych Zeissach i sie zastanawiam po co komu szklo bez AFa za taka kase? W dobie, gdzie AF raczej jest nie odzowny (wiem, ze sa ludzie pracujacy na manualach) Zeiss wypuszcza po czasie z laska szkla na manualu i to za taka cena. Pytam sie po co?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    No ja jako poczatkujacy w swiecie lusterek tak czytam o tych Zeissach i sie zastanawiam po co komu szklo bez AFa za taka kase? W dobie, gdzie AF raczej jest nie odzowny (wiem, ze sa ludzie pracujacy na manualach) Zeiss wypuszcza po czasie z laska szkla na manualu i to za taka cena. Pytam sie po co?
    Myślę że sam sobie już odpowiedziałeś: "wiem, ze sa ludzie pracujacy na manualach".
    Wyobraź sobie, że ja nawet muszę za każdym razem naciągać migawkę :wink:

Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007 Zobacz posta
    Myślę że sam sobie już odpowiedziałeś: "wiem, ze sa ludzie pracujacy na manualach".
    Wyobraź sobie, że ja nawet muszę za każdym razem naciągać migawkę :wink:
    No dobrze tylko powiedz mi z ekonomicznego punktu widzenia jaki to ma sens? Gdzie tutaj jest stosunek funkcjonalnosci do ceny, bo rozumiem, ze jakosc bedzie dobra?

Ponadto z tego co czytam ludzie czesto wybieraja manuale, bo po prostu ich cena jest znacznie nizsza niz AFow. W tym przypadku ten koronny argument odpada.

Początki nałogu Awatar Wini
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

No dobrze tylko powiedz mi z ekonomicznego punktu widzenia jaki to ma sens? Gdzie tutaj jest stosunek funkcjonalnosci do ceny, bo rozumiem, ze jakosc bedzie dobra?

Ponadto z tego co czytam ludzie czesto wybieraja manuale, bo po prostu ich cena jest znacznie nizsza niz AFow. W tym przypadku ten koronny argument odpada.
    Cena nie jest argumentem. Po prostu wielu użytkownikom EOSów odpowiada obrazowanie Lejek, Zeissów i innych Olympusów. I wydają na to w niektórych przypadkach tysiące USD - np. Leica 180/2 APO. A spróbuj takiemu powiedzieć, że Canon 200/2 ma AF
    Podsumowując w skrócie, są ludzie, którym tak odpowiada obraz z obiektywów innych niż Canon, że brak AF i cena nie jest problemem.
    Wini

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja się nie czuje w AF, zdecydowanie bardziej wolę pokręcić osobiście.
    Skoro Zeiss wydał nową serię, to znaczy że takich jak ja musi być sporo więcej. Druga grupa to pewnie Ci, którzy lubią się pokazywać z markowymi znaczkami :-) W każdym razie musi się im to opłacać, co do tego nie można mieć wątpliwości.

Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Teraz juz kumam, z ta cena to sie chyba bardziej tyczylo posiadaczy Pentaxow.

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Taki 21mm wg testów idealny optycznie zapięty do FF jest stworzony do landasztów, miejskiego foto itp. Tam AF jest nieistotny. Wskakujesz na hiperfokalną i wio :-)

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Molde, NO

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    Ale chodzi o te 21mm. Ciekawe czy to tylko dolozenie sterowania do dawnej konstrukcji Zeissa czy nowe powloki, etc. ?
    To jest całkiem nowa konstrukcja wzbogacona o jedną soczewkę.
    Canon EOS R6 | EF16-35L | EF35L | RF70-200L | RF100-400

Uprawnienia umieszczania postów