Strona 3 z 11 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 110

Wątek: Zeissy z mocowaniem EF

Bywalec Awatar Poohutch
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Riccardo Zobacz posta
    Nie wszyscy fotografują zarobkowo. Ja wolę manualne szkła
    Jakby mój 400D miał taką matówkę jak mój pentax mx może tez bym wolał.
    Canon 400D | Canon 10-22 USM | Sigma 30/1.4 EX |Speedlite 380 EX | fajny statyw, polary marumi DHG, a do tego
    Pentax MX x2 | SMC 24/2,8 | SMC-M 50/1.7 | SMC-M 35/2 | Printzflex 80-200

Uzależniony Awatar Riccardo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Poohutch Zobacz posta
    Jakby mój 400D miał taką matówkę jak mój pentax mx może tez bym wolał.
    No właśnie o to się rozchodzi. Ja m/n dlatego rozważam zakup 5d. Więc wiadomość o tym że mają być dedykowane dla Canona daje mi jeden argument na plus. Chyba że totalnie zmienię system, ale na pewno nie na taki z AF
    Pozdrawiam
    Riccardo
    --
    Fuji & Ricoh

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Tam mi wielka sprawa. W EF można było mieć od dawna te obiektywy stosując przejściówkę z M42 albo Nikonowskiego bagnetu.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    Tam mi wielka sprawa. W EF można było mieć od dawna te obiektywy stosując przejściówkę z M42 albo Nikonowskiego bagnetu.
    Z autoamtycznym sterowaniem przysłoną i potwierdzeniem ostrości?
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Riccardo Zobacz posta
    Nieprawda. Zeiss Planar 1,4/50 z mocowaniem M42 kosztuje niecałe 1800 zł.
    To już lepiej Sigmę 50/1.4. Optycznie będzie lepiej, cena niższa a i może uda się trafić egzemplarz z dobrym AF

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bakulik Zobacz posta
    Z potwierdzeniem (dandelion), z ręcznym sterowaniem przesłoną. A te niby zeissy na EF mają mieć elektroniczną przesłonę? A te do Nikona mają? Też nie ze wszystkimi puszkami, tylko chyba z tymi co potrafią majtać tymi wajchami od przesłony w bagnecie.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

lesiu999
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bakulik Zobacz posta
    No tak jak kolegia Pisat9 piszę będą to manulane szkła. Wszystkie manulane zeiisy robione są np na bagnet M42 a to już można wkręcić praktycznie wszędzie a gdzie nie można tak Zeiss robi osobną wersję (patrz nikon).
    Więc nie ma się czym podniecać bo to żadna zmiana.
    A poza tym nikt nie powiedział że to będzie z mocowaniem do Canona... tyle ile plotek o Canonie to tyle samo jest plotek o tym że to jednak z mocowaniem Sony ma być....

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lesiu999 Zobacz posta
    No tak jak kolegia Pisat9 piszę będą to manulane szkła. Wszystkie manulane zeiisy robione są np na bagnet M42 a to już można wkręcić praktycznie wszędzie a gdzie nie można tak Zeiss robi osobną wersję (patrz nikon).
    Więc nie ma się czym podniecać bo to żadna zmiana.
    A poza tym nikt nie powiedział że to będzie z mocowaniem do Canona... tyle ile plotek o Canonie to tyle samo jest plotek o tym że to jednak z mocowaniem Sony ma być....
    W sumie też mi się wydaje, że to chyba jednak nie będzie do Canona. Jakiś czas temu był wywiad na stronie Zeissa, że nie przewidują szkieł do Canona, bo ten bagnet jest opatentowany, a i tak bez problemu pasują doń szkła z mocowaniem m42 lub F. Nie wiem czy się coś zmieniło ale patent wygasa za 4 lata. Prawdziwym rarytasem byłyby dopiero szkła z AF-em.

BTW: mówi się też o szkłach leicy pod mocowanie EF

Ja raczej uważam, że są to pobożne życzenia. 15-tgo bm. będziemy coś wiedzieć konkretnego.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Właściciel (już nedługo) Canonrumors sugeruje, że nowe szkła Zeissa od EF mają służyć jako wysokiej jakości zachęta pod przyszłą puszkę studyjną Canona, jak by się nie zwała, mająca w pizdu megapikseli i oferującą odpowiednik średniego formatu. Ciekawe podejście.

BTW, podał również przeciek o rzekomej premierze ds4 w lutym.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 3 z 11 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów