Tam mi wielka sprawa. W EF można było mieć od dawna te obiektywy stosując przejściówkę z M42 albo Nikonowskiego bagnetu.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
No tak jak kolegia Pisat9 piszę będą to manulane szkła. Wszystkie manulane zeiisy robione są np na bagnet M42 a to już można wkręcić praktycznie wszędzie a gdzie nie można tak Zeiss robi osobną wersję (patrz nikon).
Więc nie ma się czym podniecać bo to żadna zmiana.
A poza tym nikt nie powiedział że to będzie z mocowaniem do Canona... tyle ile plotek o Canonie to tyle samo jest plotek o tym że to jednak z mocowaniem Sony ma być....
W sumie też mi się wydaje, że to chyba jednak nie będzie do Canona. Jakiś czas temu był wywiad na stronie Zeissa, że nie przewidują szkieł do Canona, bo ten bagnet jest opatentowany, a i tak bez problemu pasują doń szkła z mocowaniem m42 lub F. Nie wiem czy się coś zmieniło ale patent wygasa za 4 lata. Prawdziwym rarytasem byłyby dopiero szkła z AF-em.
BTW: mówi się też o szkłach leicy pod mocowanie EF
Ja raczej uważam, że są to pobożne życzenia. 15-tgo bm. będziemy coś wiedzieć konkretnego.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Właściciel (już nedługo) Canonrumors sugeruje, że nowe szkła Zeissa od EF mają służyć jako wysokiej jakości zachęta pod przyszłą puszkę studyjną Canona, jak by się nie zwała, mająca w pizdu megapikseli i oferującą odpowiednik średniego formatu. Ciekawe podejście.
BTW, podał również przeciek o rzekomej premierze ds4 w lutym.
ZE
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner