Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 53

Wątek: Martwe piksele w monitorach LCD

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez towersivy Zobacz posta
    Osobiscie widziałem juz spora ilosc egzemplarzy eizo(z wysokiej półki seria CG , CE) z subami co jest dla mnie sprawa zenującą, zreszta ostatnio eizo cos sie ze mna nie lubi. W moim CE24W sypła sie płyta głowna.....własnie oddałem go do servisu i czekam na "wyrok"

A po jakim przebiegu Ci się sypła ta super maszynka ?

W biurze mam od dawna zwykłą iiyamę i zero problemów z pikselami.
    Dopiero czytając tutejsze wątki dowiedziałem się o kłopotach z martwymi pikselach, co potem sam przećwiczyłem na przykładzie Eizo S2201W.

Nb. przyznam się, że przez chwilę wahałem się, czy nie spróbować przyzwyczaić się i polubić tego jednego martwego subpiksela, bo był dosyć
    ładny, taki niebieski.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Novaro Zobacz posta
    Ciekawe co na to eksperci Czornyj czy Tom01
    Expert niewiele tutaj pomoze bo do ogólnej sprawnosci niewiele to wnosi z punktu widzenia producenta, nie chce przekrecic serii numerka ale wiem od swojego zaufanego sprzedawcy peryferii komputerowych ze suby i dedy to u eizo jakas plaga.....jak bede sie z nim widział to podpytam o jaka serie dokładnie chodzi.

Co do przebiegu.....hmmm kupiony był w lutym 2007 - chodzi srednio po 6-7 godzin dziennie przez 5 dni w tygodniu, wiec za bardzo to sie nie napracował, choc sprzet uwazam za naprawde dobry a to ze sie płyta uwaliła.....wszystko sie psuje taki urok rzeczy martwych. Choc servis bardzo oki jutro maja mi powiedziec czy sie wyrobia do konca tygodnia (czesci sic! ) oby sie udało bo cos nie moge przyzwyczaic wzroku do zastepczej 19tki tez eizo

Pzdr.

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie

Dla pociechy (?) : od miesiąca posiadam EIZO S2231W z martwym subpikselem. Po zapoznaniu się z "normami" nadal cieszę się z użytkowania tegoż monitora. Wypowiedzi tu zamieszczone jeszcze bardziej utwierdziły mnie, że nie warto było wymieniać na nowy . W kolejnym mogło by być gorzej .
    Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9

Dopiero zaczyna Awatar Arni3698-40D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    Jestem na etapie wymiany monitora i przećwiczyłem na własnej skórze problem tzw. martwych pikseli.
    W sklepie nie dla idiotów kupiłem monitor EIZO S2201W i jeszcze tego samego dnia odkryłem, że mam martwy jeden subpiksel niebieski, który zawsze świeci na czarnym tle.
    Zgodnie z zasadami tego sklepu pozwalającymi w ciągu pierwszych kilku dni zwrócić nabyty towar, oddałem monitor.
    Odzyskałem pieniądze, ale monitora nadal nie mam i musiałem z powrotem podłączyć starego CRT-eka.

W związku z powyższym moje pytanie brzmi:
    - Czy nawet w monitorach EIZO musimy tolerować martwe piksele i subpiksele ?
    Zgodnie z normami cytowanymi przez sklepy, chyba musimy, ale czy z tego tytułu nie powinny przysługiwać jakieś bonifikaty do cen.
    Czy wszyscy posiadacze monitorów LCD muszą się męczyć z martwymi pikselami ?
    Czy w miarę upływu czasu przybywa dużo tych "ozdobników" ?

Przeszukałem forum i nie znalazłem zbyt wiele info na ten temat i dlatego pozwalam sobie poruszyć ten temat.
    Jeśli przegapiłem jakiś wątek na ten temat, to proszę dołączyć do niego mój tekst.
    z tego co widzę jesteś z wuwua więc mógłbym Ci zaproponować sklep
    gdzie sam kupiłem sobie LCD LG F1900J i jak dla mnie deathpixels to sprawa wogule nie znana
    innym znajomym polecałem ten sklep kupowali między innymi Eizo LG Samsung i nikt nie narzeka na to by jakiś death pixel wystąpił

generalnie wiadomo to nie od sklepu zależy jakie monitory są ale ten akurat zajmuje się prawie tylko sprzedażą monitorów, zanim wydadzą dany egzemplarz klientowi monitor jest testowany pod kątem wyświetlania obrazu jakości i występowania death pixels

Sklep :
    ICO KOMPUTER Grzybowska 39 tel 22 499 45 14 Warszawa

Myślę że tu zrobisz udany zakup i nie spotka Cię taka przykra niespodzianka pozdrawiam
    Canon 40D+BG-E2N | EF 17-40 4L USM|EF 70-200 4L |SpeedLite 580EXII |SanDisk 2 GB| Case Logic SLR4 | to dopiero początek uzależnienia ;D

Bywalec Awatar MarcinekP
    Miasto
    Kostrzyn nad Odrą

Domyślnie

Witam,
    pewnie że nie musisz tolerować martwych pikseli w EIZO.
    Posiadam EIZO S1931 bez żadnego martwego piksela, sub itp.
    Philips swego czasu sprzedawał także monitory PerfectPanel,
    w przypadku wystąpienia jakiegokolwiek sub, czy bad monitor szedł do wymiany.
    Jak to dokładnie wygląda nie napiszę, w pracy posiadam 3 szt. Philipsa ale nie widać na nich nic złego...

pozdrawiam
    ___
    Canon

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Ja na eizo s1931 mam jeden martwy ale w niewidocznym miejscu. 4 pixele od dolnej krawędzi, 50 pixeli od lewej. Więc zero irytacji. A monitor jest super do obróbki...
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ripek Zobacz posta
    Ja na eizo s1931 mam jeden martwy ale w niewidocznym miejscu. 4 pixele od dolnej krawędzi, 50 pixeli od lewej. Więc zero irytacji. A monitor jest super do obróbki...
    Czyli rzeczywiście ten mercedes wśród monitorów w kategorii martwych pikseli wypada tak sobie.
    To daje do myślenia przy zakupie, bo za taką cenę nie powinno tak być.

Niektórzy sprzedawcy dają 30-dniową gwarancję na martwe piksele ale tylko dla niektórych monitorów (np. Iiyama).
    Czy ten martwy piksel masz od początku, czy pojawił się później ?
    Pozdrówka
    Ostatnio edytowane przez m_o_b_y ; 02-09-2008 o 15:32
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Początki nałogu Awatar Misiaque
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Mi się wydaje, że to jakaś demonizacja. Wątpię, żeby Eizo odstawało jakoś na minus - trzeba by mieć jakieś statystyki, a nie wypowiedzi kilku użytkowników. Zawsze możesz kupić monitor innej firmy, zapewne inne też produkują modele z porównywalną jakością obrazu. No i cała masa firm z nieporównywalną, ale wtedy to już wolałbym mieć martwego piksela, a nawet niech by i był gorący

Początki nałogu Awatar Misiaque
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Mi się wydaje, że to jakaś demonizacja. Wątpię, żeby Eizo odstawało jakoś na minus - trzeba by mieć jakieś statystyki, a nie wypowiedzi kilku użytkowników. Zawsze możesz kupić monitor innej firmy, zapewne inne też produkują modele z porównywalną jakością obrazu. No i cała masa firm z nieporównywalną, ale wtedy to już wolałbym mieć martwego piksela, a nawet niech by i był gorący

Pełne uzależnienie Awatar canis_lupus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Niestety. Monitor LCD jest chyba jedynym produktem, który może byś sprzedawany niesprawny. Jeśli monitor posiada HOT/DEAD piksele (w odpowiednio małej ilości - zgodnie z nnormą ISO 13406-2) to niestety JEST SPRAWNY.
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów