Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 53

Wątek: Martwe piksele w monitorach LCD

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie Martwe piksele w monitorach LCD

Jestem na etapie wymiany monitora i przećwiczyłem na własnej skórze problem tzw. martwych pikseli.
    W sklepie nie dla idiotów kupiłem monitor EIZO S2201W i jeszcze tego samego dnia odkryłem, że mam martwy jeden subpiksel niebieski, który zawsze świeci na czarnym tle.
    Zgodnie z zasadami tego sklepu pozwalającymi w ciągu pierwszych kilku dni zwrócić nabyty towar, oddałem monitor.
    Odzyskałem pieniądze, ale monitora nadal nie mam i musiałem z powrotem podłączyć starego CRT-eka.

W związku z powyższym moje pytanie brzmi:
    - Czy nawet w monitorach EIZO musimy tolerować martwe piksele i subpiksele ?
    Zgodnie z normami cytowanymi przez sklepy, chyba musimy, ale czy z tego tytułu nie powinny przysługiwać jakieś bonifikaty do cen.
    Czy wszyscy posiadacze monitorów LCD muszą się męczyć z martwymi pikselami ?
    Czy w miarę upływu czasu przybywa dużo tych "ozdobników" ?

Przeszukałem forum i nie znalazłem zbyt wiele info na ten temat i dlatego pozwalam sobie poruszyć ten temat.
    Jeśli przegapiłem jakiś wątek na ten temat, to proszę dołączyć do niego mój tekst.
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Kazdy model ma swoje normy, ktore dopuszczaja i podaja "dozwolona" ilosc death pixels i sa opisane w instrukcji/gwarancji.

Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    Kazdy model ma swoje normy, ktore dopuszczaja i podaja "dozwolona" ilosc death pixels i sa opisane w instrukcji/gwarancji.
    Z tego, co już wiem, to jest norma ISO na ten temat, która dokładnie określa maksymalną ilość martwych pikseli i subpikseli, w zależności od klasy monitora.

Importer monitorów EIZO informuje na swojej stronie, że:
    - Zgodnie z normą ISO 13406-2, monitor LCD klasy II może posiadać jednocześnie:

* 2 martwe piksele(zawsze świecące) widoczne na ciemnym tle
    * 2 martwe piksele(zawsze nie świecące) widoczne na jasnym tle
    * 5 martwych subpikseli
    A klasa II, to podobno najlepsze monitory i klasy I nie ma.

Pozdrówka
    Ostatnio edytowane przez m_o_b_y ; 01-09-2008 o 16:47
    m_o_b_y
    Witold Gombrowicz

Początki nałogu Awatar Misiaque
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Czy wszyscy musza sie męczyć? Raczej nie. Ja sie nie męczę ani w domu (EIZO), ani w pracy (DELL), choć ten w pracy jest już mocno wysłużony - przebija na nim nawet to, co w danej chwili nei jest już wyświetlane... Z moich doświadczeń (kazdy przecież się chyba styka z takimi monitorami w różnych miejscach) problem jest znikomy i raczej czegoś takiego jak "wysyp" popsutych pikseli po jakimś czasie nie należy się spodziewać, w każdym razie ja więcej niż jeden martwy podpiksel na monitorze nie widziałem.

Ale można mieć pecha ;-)

A propos tej normy to na stronie polskiej EIZO jest co nieco na ten temat, ale nie widze informacji w jakiej klasie znajduje się jaki monitor...
    Ostatnio edytowane przez Misiaque ; 01-09-2008 o 16:48

Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Misiaque Zobacz posta
    Czy wszyscy musza sie męczyć? Raczej nie. Ja sie nie męczę ani w domu (EIZO), ani w pracy (DELL), choć ten w pracy jest już mocno wysłużony - przebija na nim nawet to, co w danej chwili nei jest już wyświetlane... Z moich doświadczeń (kazdy przecież się chyba styka z takimi monitorami w różnych miejscach) problem jest znikomy i raczej czegoś takiego jak "wysyp" popsutych pikseli po jakimś czasie nie należy się spodziewać, w każdym razie ja więcej niż jeden martwy podpiksel na monitorze nie widziałem.

Ale można mieć pecha ;-)

To mnie pocieszyłeś, że słusznie zwróciłem ten monitor.
    Skądinąd wiem, że ilość tych martwych pikseli i subpikseli, które trzeba znosić, jest też limitowana w czasie i w jednej instrukcji czytałem o dopuszczalnej ich ilości w ciągu 6 miesięcy.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    Witold Gombrowicz

Uzależniony

Domyślnie

Dziwne, kiedyś Tom1 pisał, że do polski eizo wysyła wyłacznie najlepsze sztuki - lepsze niż do UK. Może MM ma monitory z jakiegoś lewego importu?
    A nie mogłeś wymienić na inną sztukę?

Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lempl Zobacz posta
    Dziwne, kiedyś Tom1 pisał, że do polski eizo wysyła wyłacznie najlepsze sztuki - lepsze niż do UK. Może MM ma monitory z jakiegoś lewego importu?
    A nie mogłeś wymienić na inną sztukę?
    Sęk był w tym, że droższe monitory w supermarketach zwykle występują w pojedynczych egzemplarzach.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    Witold Gombrowicz

Coś już napisał Awatar Novaro

Domyślnie

Podobno jest jakiś sposób na pobudzenie martwych subpikseli. Może ktoś się wypowie na ten temat???

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

Osobiscie widziałem juz spora ilosc egzemplarzy eizo(z wysokiej półki seria CG , CE) z subami co jest dla mnie sprawa zenującą, zreszta ostatnio eizo cos sie ze mna nie lubi. W moim CE24W sypła sie płyta głowna.....własnie oddałem go do servisu i czekam na "wyrok"
    Ostatnio edytowane przez towersivy ; 01-09-2008 o 21:18

Coś już napisał Awatar Novaro

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez towersivy Zobacz posta
    Osobiscie widziałem juz spora ilosc egzemplarzy eizo(z wysokiej półki seria CG , CE) z subami co jest dla mnie sprawa zenującą, zreszta ostatnio eizo cos sie ze mna nie lubi. W moim CE24W sypła sie płyta głowna.....własnie oddałem go do servisu i czekam na "wyrok"
    Ciekawe co na to eksperci Czornyj czy Tom01

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów