Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 44

Wątek: 1Ds MarkIII - niedoświetla jasności?

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie 1Ds MarkIII - niedoświetla jasności?

Witam,
    pytanie kieruje glownie do uzytkownikow w/w body.
    Zauwazylem, ze dees ten zachowuje sie bardzo zachowawczo jesli chodzi o wieksze połacie bialego w kadrze (np. biala kartka A3 wypelniajaca wiekszosc kadru badz jasna sciana) i przy ustawionym pomiarze na "0" - zdjecia sa niedoswietlone. Ok - nie ma przepalen czego wiem, ze Canon unika ale bialy robi sie szary Musze sporo dac na + zeby bylo jasno.
    Tak dzieje sie na wszystkich pomiarach (centralnie wazonym, punktowym i reszcie) - oczywiscie z malymi rooznicami jednak niedoswietlenie pozostaje. Czy tez macie takiego zapobiegawcze body czy moze gdzies mozna to w menu zmienic?

Z gory dzieki i pozdrawiam
    pikczer
    Ostatnio edytowane przez Pikczer ; 01-09-2008 o 11:22

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Spróbuj się spotkać z innymi użytkownikami i porównać dokładnie na tych samych nastawach, statyw te sprawy. Bardzo często ludzie na dpreview piszą, że na fakturze z serwisów USA widnieje "exposure meter calibration" - u mnie zresztą też, no ale ja mam 5D, który nie jest aż tak zachowawczy

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie mam DS-a ale to o czym piszesz, jest najzupełniej prawidłowym zachowaniem światłomierza niezależnie od puszki. Dosyć wyczerpująco opisał to Janusz Body tutaj:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=25632
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Spróbuj się spotkać z innymi użytkownikami i porównać dokładnie na tych samych nastawach, statyw te sprawy. Bardzo często ludzie na dpreview piszą, że na fakturze z serwisów USA widnieje "exposure meter calibration" - u mnie zresztą też, no ale ja mam 5D, który nie jest aż tak zachowawczy
    Znaczy wiesz - lepiej niedoswietlic niz przepalic tu nie ma dwoch zdan ale zdjecie bialej kartki powinno byc biale a nie szare

ps
    jednak watek Janusza Body duzo mi wyjasnil, co nie zmienia faktu, ze czekam jeszcze na opinie innych uzytkownikow :razz:

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    Zdjecie bialej kartki powinno byc biale a nie szare
    Bez korekty POWINNO być właśnie szare
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Żaden aparat nie naświetli białej kartki zajmującej pół kadru na biało. Światłomierz naświetla na 18% szarości. Skąd ma on wiedzieć, że to co każesz fotografować jest białe a nie szare?
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Zmierz sobie światło światłomierzem i aparatem albo drugim aparatem np. na taką samą kartkę papieru - powinno być to samo z dokładnością do 1/3EV. Jeśli są rozbieżności to walnięty jest światłomierz - w co nie wierzę - to się nie zdarza w tej klasie sprzętu. Reszta jak w cytowanym już wątku.

Jak weźmiesz hałdę węgla to będziesz musiał jechać z korektą w drugą stronę

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Znaczy wiesz - lepiej niedoswietlic niz przepalic tu nie ma dwoch zdan ale zdjecie bialej kartki powinno byc biale a nie szare
    O ile użytkownik ma elementarne pojęcie o posługiwaniu się aparatem...
    Może mocne słowa, ale takie pytanie w kontekście DSa ?
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Zaraz zaraz - bo wychodzi na to, ze se jako pierwszy aparat deesa sprawilem
    Ani moje wczesniejsze 350D, ani 20D, ani 5D tak radykalnie nie przyciemnialy. Zgadzam sie z tym, ze rowniez nie bylo jasniutko, ale wrazenie moje z 1 DS III jest - spoko stary, nie boj sie tak, bo do przepalenia jeszcze daleko :wink:

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

ps
    jednak watek Janusza Body duzo mi wyjasnil, co nie zmienia faktu, ze czekam jeszcze na opinie innych uzytkownikow :razz:
    Żeby biala kartka na zdjęciu byla biała robisz korektę.Wg. wskazań swiatłomierza bedzie szara.[Patrz wyklad Janusza B.] Kiedys, kiedyś gdy nie było swiatlomierzy w aparatach każdy to wiedział.Nie patrzylem na żadne pomiary tylko uruchamialem myślenie.[Nie mialem pieniędzy a materialy były drogie.]Stosując to co podpowiada aparat naświetlisz poprawnie gdy motyw odbija w "Bright" 12 % swiatla.Nie ma pojęcia " lepiej niedoswietlić niz przepalić. " Kazde "prze.." to błąd. Oczywiście jest ok jesli niedoswietlasz lub przeswietlasz świadomie.Nalezy naświetlać świadomie i tak jak to zaplanowalismy.Analiza kadru i perfekcyjna realizacja ,to jest to o co chodzi.
    Fotografowalem np. Smieną ,teraz mam 1 Ds mkIII.W kwestii ekspozycji nie zmienilo sie nic.Popatrzeć pomyśleć zaakceptowac lub skorygować nastawy i spust.Histogram pokazuje co wyszło.W razie wątpliwości bracketing.Pozostaje zgrac kartę.Pozdrawiam.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów