Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 44

Wątek: 1Ds MarkIII - niedoświetla jasności?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez konrad Zobacz posta
    ....i można użyć światłomierza zewnętrznego z celownikiem i punktowym 1 stopniowym pomiarem.

Sporo na temat takich pomiarów napisał Mroczek w swojej książce o fotografii.
    Aha, i jakie światło tak zmierzysz? Padające czy odbite? Bo mówimy tu o pomiarze światła padającego. :smile: Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zbigu Zobacz posta
    A jak fotografujesz tę białą kartkę A3, możesz podesłać exif i opisać jk to robisz?
    No a jak mam to robic? ;-)
    Tryb M
    AWB
    ISO 100
    f/4.o
    1/400s
    szklo np. 24-70L
    pomiar praktycznie bez roznicy jaki wybiore - no moze za wyjatkiem punktowego (ale tu wiemy dlaczego).

ps
    kartke podalem dla przykladu bo akurat test szkielka robilem ale jak obraz na scianie focilem, to to samo - jednak juz teraz rozumiem i nie traktuje tego jak wade 8)

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Tylko dlaczego ten wątek nie znalazł się w dziale Dla początkujących? - Magia Ds'a?! A może ilość postów zakładającego wątek, który mimo to nie przeczytał jeszcze podstaw?
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    W bardzo dużym stopniu tak.Ale zawsze trzeba analizować kadr i to co chcemy uzyskac.Poza tym robisz np. z plaży statek na morzu i.....
    Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Aha, i jakie światło tak zmierzysz? Padające czy odbite? Bo mówimy tu o pomiarze światła padającego. :smile: Pozdrawiam.
    W przypadku fotografowania statku na morzu z brzegu możemy z dużym przybliżeniem założyć, że ilość światła padającego na fotografowany obiekt jest taka sama, jak ilość światła padającego na nas. Można więc sobie jakoś poradzić bez udawania się wpław kilka mil morskich.
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 02-09-2008 o 14:39
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    W przypadku fotografowania statku na morzu z brzegu możemy z dużym przybliżeniem założyć, że ilość światła padającego na fotografowany obiekt jest taka sama, jak ilość światła padającego na nas. Można więc sobie jakoś poradzić bez udawania się wpław kilka mil morskich.

Padającego niby tak. Niby bo jednak statek może znajdować się pod chmurką czego nie jesteśmy w stanie z odległości kilku kilometrów ocenić. O statkach to ja trochę wiem

Światło docierające do nas (matrycy/filmu) będzie już zdecydowanie różne - słabsze bo atmosfera paskudnie dużo pochłania.

Pomiar światła padającego ma sens tylko wtedy jeśli znajdujemy się na tyle blisko obiektu, że nie ma to wpływu na światło padające na nośnik.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Padającego niby tak. Niby bo jednak statek może znajdować się pod chmurką czego nie jesteśmy w stanie z odległości kilku kilometrów ocenić. O statkach to ja trochę wiem
    Swoją drogą, fotografowanie statków z odległości kilku km to trochę hardcore Trochę zakrawa o pokazywane tutaj niedawno fotki stacji kosmicznej z doczepionym promem.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    ... fotografowanie statków z odległości kilku km to trochę hardcore ....

Bo ja wiem? Do tego najbliższego było ok 5 km. I pogoda była paskudna, mglisto

Janusz,

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Heh, zacząłem się przyglądać pomiarowi światła z 1Dsa i faktycznie, aparat zrobi wszystko, żeby nie przepalić.
    Z ciekawości robiłem po 1/3EV w górę, żeby się przekonać, co będzie. Kadr w połowie z szarym niebem, dodatkowo jakieś grube słupy. Jest taki moment, że ekspozycja nie zmienia się w ogóle, później się poddaje i przepala. Ale niebo bez większych 255 trzyma przynajmniej 2/3EV dłużej, niż na 1D.
    Jarek

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Heh, zacząłem się przyglądać pomiarowi światła z 1Dsa i faktycznie, aparat zrobi wszystko, żeby nie przepalić.....

Nie mam 1Ds ale tam, zdaje się, jest taka opcja "optimize for highlights" czy coś w tym guście w custom functions. Pewnie wystarczy wyłączyć.

EDIT: C.Fn II - 3 highlight tone priority
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 04-09-2008 o 10:04

Janusz,

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Heh, zacząłem się przyglądać pomiarowi światła z 1Dsa i faktycznie, aparat zrobi wszystko, żeby nie przepalić.
    Z ciekawości robiłem po 1/3EV w górę, żeby się przekonać, co będzie. Kadr w połowie z szarym niebem, dodatkowo jakieś grube słupy. Jest taki moment, że ekspozycja nie zmienia się w ogóle, później się poddaje i przepala. Ale niebo bez większych 255 trzyma przynajmniej 2/3EV dłużej, niż na 1D.
    Dokladnie to samo zauwazylem.

A co do ustawienia, to mam je wylaczone.

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów