Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Wątek: Zakup Canona 40d

lucaps
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marcin Jagodziński Zobacz posta
    tak w ogóle to nie musisz kupować 40D, możesz spokojnie zacząć od 450D a nawet i od 1000D. różnica w jakości zdjęć pomiędzy każdym z nich jest mała w porównaniu z różnica pomiędzy najtańszym a kompaktem. bo widzę, że strasznie chcesz oszczędzić, to lepiej chyba w ten sposób, a nie wydawać na jakieś "zestawy" z ebaya.
    chciałbym już mieć aparat na lata i wydaje mi się, żę 40d to rozsądny wybór, zdjęcia robie nie od dzis, nie miałem jednak nigdy lustrzanki na dłużej (kiedys Konica Minolta dImage nie pamietam ile - sluzbowa. Chyba zdecyduję się na zakup tego 40d z obiektywem 28-135 z IS. Choc chcialbym tez jakis jasny obiektyw stałoogniskowy...

Później, jak się rozwinę, to pomyślę o dodatkowych.

Dobrze kombinuje ?

135 wystarczy na początek ?

Pozdr

lucaps

PS. Tak sobie głośno myśle, dzieki za wszelki sugestie.

Bywalec Awatar My Nick
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lucaps Zobacz posta
    28-135 z IS
    Moim zdaniem bez sensu.

135 wystarczy na początek ?
    Myślisz ze ogniskowa świadczy o zaawansowaniu fotografa?
    Canon EOS 400D Canon 17-55 f2,8 IS USM Canon 70-200 f2,8

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lucaps
    chciałbym już mieć aparat na lata i wydaje mi się, żę 40d to rozsądny wybór, zdjęcia robie nie od dzis, nie miałem jednak nigdy lustrzanki na dłużej (kiedys Konica Minolta dImage nie pamietam ile - sluzbowa.
    tzn. na ile lat? myślę, że i tak po 3-4 zaczniesz się rozglądać za nowym. ale ok, twój wybór. myślałem, że szukasz opcji ekono. te 800 zł różnicy można dołożyć właśnie do lepszego obiektywu albo i kupić za to jakiś (używany np.)

lucaps
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marcin Jagodziński Zobacz posta
    tzn. na ile lat? myślę, że i tak po 3-4 zaczniesz się rozglądać za nowym. ale ok, twój wybór. myślałem, że szukasz opcji ekono. te 800 zł różnicy można dołożyć właśnie do lepszego obiektywu albo i kupić za to jakiś (używany np.)

Czyli lepiej kupic sobie teraz 450-tke i lepszy obiektyw ?

Pozniej obiektywy zostaja, zmieniam tylko korpus.

Nie wykorzystam przewagi 40 nad 450 ? wiecej zdjec na sekunde maks iso 2 razy wieksze...

Jak to dobrze jak czasem ktos czlowiekowi doradzi i go ostudzi..

lucaps
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez My Nick Zobacz posta
    Moim zdaniem bez sensu.
    ja tylko narazie pytam, nie potrafie sobie puki co wyobrazic jaki to ten zoom 135

Cytat Zamieszczone przez My Nick Zobacz posta
    Myślisz ze ogniskowa świadczy o zaawansowaniu fotografa?
    nie, ze ogniskowa 135 wystarczy na poczatek.

Coś już napisał

Domyślnie

Czyli lepiej kupic sobie teraz 450-tke i lepszy obiektyw ?

Pozniej obiektywy zostaja, zmieniam tylko korpus.

Nie wykorzystam przewagi 40 nad 450 ? wiecej zdjec na sekunde maks iso 2 razy wieksze...
    nie wiem, czy nie wykorzystasz. od razu raczej nie. zależy, co bedziesz robił. 3,5 klatki na sekundę powinno wystarczać. wiele osób nie włącza w ogóle zdjęć seryjnych (z palca i tak wiecej niz 1-2 na sek nie wyciśniesz). 2x większe iso to nie jest tak znowu gigantyczna różnica, na 3200 zdjęcia nie są przesadnie ładne, używa się tego (na ogół) od wielkiego dzwonu.

spokojnie, nie ma co się napalać. będziesz wiedział, że to twoje hobby, kupisz sobie lepszy.

natomiast jeśli te 800 zł to nie jest jakaś wielka różnica, to 40D jest w niezłej cenie teraz.

lucaps
    Guest

Domyślnie

No właśnie. Nie ma sie co napalać.

A co sądzicie o tym zestawie: 450d + 18-55 IS + 55-250 IS + troche pierdół które na początek mi sie przydadzą(mysle tu o torbie i kartach SD - wyjezdzam na miesiac,zaliczam NYC,Kalifornie,Arizone,Utah i Hawaje wiec przyda sie pare dupereli) - za 1155$.

http://cgi.ebay.com/Canon-EOS-Digita...QQcmdZViewItem

Jak sumowałem w JR.com to za ten aparat (450) z obiektywem Canon 18-55 bez IS i do tego obiektyw Canon 70-300 z IS wychodzi mi (po ichniejszych rabatach) 1250$.

Warto wziąć te obiektywy 18-55 i 55-250 oba z IS, czy lepiej 18-55 bez IS i 70-300 z IS ?? Jak często w praktyce pracuje sie na ogniskowej między 250 a 300 ??

pozdrawiam
    lucaps
    Ostatnio edytowane przez lucaps ; 01-09-2008 o 23:48

Początki nałogu Awatar sylwester Samluk
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Witam

Na Twoim miejscu wziąłbym 450D + tamrona 17-50 f/2.8 i puki co robił fotki i zastanawiał się co jest ci potrzebne. Aby wykorzystać ogniskową 300mmX 1,6 to potrzebujesz stabilizacji oraz dobrego światła.

Rób dużo zdjęć i zobacz czego Ci brakuje. Ja też tak zaczybałem od Kita 18-55mm dziś mam inne obiektywy, nie przejmuje się body i uważam, że moje zdjęcia nie są gorsze od tch robione 40D. Pewnie, że chciałbym kupić 40D bo cena kusi ale wole kasę przeznaczyć na lampę speedline 580 a następnie zmienić body ale na Full frame.

Pozdrawiam

Sylwek

Nie ważne co kupisz ważne byś się rozwijał. Zawsze ktoś będzie się śmiał z tego co masz, zawsze Ci ktoś powie, że ma lepszy, ale Ty się nie przejmuj rób fotki i pokazuj tym co się śmieją to od razu się zamkną. Pamiętaj gorsze body ale za to lepszy obiektyw.
    |5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
    |Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger

N0SFERA2
    Guest

Domyślnie

pozwolcie ze i ja dolacze sie z moim dosc podobnym pytaniem.
    chce kupic: 40d +jakies szklo/szkla +karta +dodatkowa bateria +pleckal ew. torba
    oczywiscie wszystko nowe, jakos boje sie kupic uzywany sprzet zwlaszcza za nie mala juz cene.
    planuje zakup za okolo 5500- 5600zl
    po odjeciu: body 40d, sd extreme III 8gb, baterii, plecaka, zostaje mi dokladnie 3 tys.
    i wlasnie te 3 tys chce dobrze zainwestowac w szkola albo przynajmniej 1 naprawde dobre szkolo.
    jako "podpowiedz" podam iz foce glownie: architekture, portrety, ale czesto tez uzywam przyblizenia. wiem... w sumie zadna podpowiedz bo rozpietosc moich oczekiwan spora. jesli chodzi o szeroki kat do architektury to mysle o naprade szerokim, ale nie rybie oko, cos w stylu:
    http://fc01.deviantart.com/fs26/i/20...r_by_zardo.jpg
    http://fc01.deviantart.com/fs24/i/20...t_by_zardo.jpg

wiec jesli znajdzie sie za cene 3 tys jakies 2 szkla (szerokie i z przyzwoitym przyblizeniem) co jest malo realne to bede bardzo wczieczny a jesli nie to moze na starcie jakies tele tylko.
    z gory dziekuje za odpowiedz.

Początki nałogu Awatar djcargo
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Dobre tele to np. 70-200/2.8L - aktualnie trochę drożej niż 3000, ale myślę, że cena jeszcze spadnie.
    Regulamin pkt 8.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów