Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: Zakup Canona 40d

lucaps
    Guest

Domyślnie Zakup Canona 40d

Witam Szanownych Forumowiczów!

Jestem miesiac po ślubie i mniej więcej 3 tygodnie od spostrzeżenia różnicy pomiędzy kompaktem a lustrzanka

Po prostu dostałem zdjęcia od znajomych, którzy pstrykali kompaktami i od dwóch osób zdjęcia robione Canonami: 400 i 5d

Tak więc 3 tyg temu zachorowałem na lustrzanke.
    W podróż poślubna wybieram sie do USA więc stwierdziłem, że przeznacze 1000$ i tam sobie kupie lustrzanke. Grzebie na ebay.com i.. tak, to ten zestaw, musze go miec, na dobry poczatek, jest tam chyba wszystko, co moze sie przydac fotoamatorowi

Link do aukcji tu:

http://cgi.ebay.com/Canon-EOS-40D-Di...QQcmdZViewItem

W zwiazku z tą aukcją mam pytanie co do teleobiektywu zawartego w tym zestawie, facet z aukcji powiedział mi, że jest to obiektyw analogowy, ale jeśli chcę, mogę zamówić sobie do tego zestawu inny obiektyw (cyfrowy?), np Sigma albo Tamron. Mogłbym Was prosić o jakas sugestie, czy zmieniać ten obiektyw czy zostawic, a jak zmieniac to na jaki - oczywiscie w podobnej klasie cenowej.

Z góry dziękuję za opinie.
    Pozdrawiam
    lucaps

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Zestaw jest bezsensowmy - poza korpusem i marnymi obiektywami są tam tylko nieprzydatne badziewnej jakości akcesoria. Jak masz do kogo wysłać, to kupuj w renomowanych sklepach (np. B&H). Obiektyw w tym zestawie będzie działał z cyfrówką, a o sprzedawcy źle świadczy że głupoty opowiada...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Bywalec Awatar Poohutch
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

300mm (ekwiwalent 480mm!) przy świetle 5,6 będzie trudne do utrzymania z ręki bez stabilizacji, więc jeżeli masz możliwość, to warto chociaż tele wziąć ze stabilizacją. A tak prawdę mówiąc, to ja na przykład rzadko korzystam z teleobiektywu, ale to już osobna historia. W drugiej kolejności pomyslałbym o wzięciu jednak 18-55 w stabilizowanej wersji zamiast w tej bez IS.

Po kilku miesiącach będziesz już wiedział czego potrzebujesz i wymienisz kita na coś lepszego. 50mm świetnie się przyda do portretów, na kiepskie warunki oświetleniowe i do zabawy z głębią ostrości.

Pozostałe akcesoria raczej marne, a nasadki szrokokątna i tele, to już zupełnie niepotrzebne.
    Ostatnio edytowane przez Poohutch ; 01-09-2008 o 11:02
    Canon 400D | Canon 10-22 USM | Sigma 30/1.4 EX |Speedlite 380 EX | fajny statyw, polary marumi DHG, a do tego
    Pentax MX x2 | SMC 24/2,8 | SMC-M 50/1.7 | SMC-M 35/2 | Printzflex 80-200

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lucaps Zobacz posta
    3 tyg temu zachorowałem na lustrzanke.
    W podróż poślubna wybieram sie do USA więc stwierdziłem, że przeznacze 1000$ i tam sobie kupie lustrzanke. Grzebie na ebay.com i.. tak, to ten zestaw, musze go miec, na dobry poczatek, jest tam chyba wszystko, co moze sie przydac fotoamatorowi
    wręcz przeciwnie - jest tam mnóstwo niepotrzebnych rzeczy mizernej jakości. Te zestawy z Ebaya były już wielokrotnie przedmiotem kpin na forum i forumowicze mają w tym wypadku 100% racji.

Na początek kup sobie zestaw fabryczny body + obiektyw (zwykle jest to EF-S 18-55, warto go wziąć ze stabilizacją IS; ewentualnie 17-85 IS droższy, porządniej wykonany, ale zdjecia lepsze od tego nie będą).

Do tego dokup kartę pamięci:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=30955

oraz jakąś książkę o fotografowaniu:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=7161

i zacznij robić zdjęcia, a w miarę zdobywania doświadczeń sam doskonale się zorientujesz, czy będziesz potrzebował dokupić jakieś obiektywy, statyw, lampe błyskową.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

lucaps
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Zestaw jest bezsensowmy - poza korpusem i marnymi obiektywami są tam tylko nieprzydatne badziewnej jakości akcesoria. Jak masz do kogo wysłać, to kupuj w renomowanych sklepach (np. B&H). Obiektyw w tym zestawie będzie działał z cyfrówką, a o sprzedawcy źle świadczy że głupoty opowiada...
    Z tym, ze w B&H, CircuitCity, Adorama, Bestbuy w tej cenie dostane samo body z 1 obiektywem i to takim bez IS. Dużo taniej jest na ebayu a mam mozliwosc zakupu w tej cenie co podają na ebay'u (tzn bez podatków, które trzeba płacić kupując bezpośrednio w sklepach,np w NYC).

Pod jakim kątem ocenia się statyw? Dlaczego jest badziewny? Po co mam wydawac kolejne kilkaset złotych jak tam moge miec w komplecie ?

Czy nie jest lepiej, zeby sobie kupic taki zestaw i pozniej ewentualnie wymieniac/dokladac obiektywy?

Rozumiem, ze mam szukac obiektywow z IS ?

Zapytam może inaczej, na który zestaw zdecydowalibyscie sie, z tych na ebayu i takich do 1200-1300 dolców.

Karty CF mam,chocby od mojego PowerShota S70, więc nie jest to priorytet, tak samo jak czytnik kart czy jakis zestaw do czyszczenia.

http://search.ebay.com/search/search...40d&category0=

Dzieki za podpowiedzi

lucaps
    Ostatnio edytowane przez lucaps ; 01-09-2008 o 12:26

lucaps
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    wręcz przeciwnie - jest tam mnóstwo niepotrzebnych rzeczy mizernej jakości. Te zestawy z Ebaya były już wielokrotnie przedmiotem kpin na forum i forumowicze mają w tym wypadku 100% racji.

Na początek kup sobie zestaw fabryczny body + obiektyw (zwykle jest to EF-S 18-55, warto go wziąć ze stabilizacją IS; ewentualnie 17-85 IS droższy, porządniej wykonany, ale zdjecia lepsze od tego nie będą).

Do tego dokup kartę pamięci:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=30955

oraz jakąś książkę o fotografowaniu:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=7161

i zacznij robić zdjęcia, a w miarę zdobywania doświadczeń sam doskonale się zorientujesz, czy będziesz potrzebował dokupić jakieś obiektywy, statyw, lampe błyskową.
    Czyli to: (obiektyw 28-135 z IS)

albo to: (2 obiektywy 18-55 i 70-300, oba z IS)

?

O fotografowaniu czytam na www i pilnie sie edukuje, o ksiazce pomysle jak juz podstawy ogarne. Karta pamieci za bardzo mnie nie interesuje, mam kilka.

Pozdrawiam
    lucaps
    Ostatnio edytowane przez lucaps ; 01-09-2008 o 12:34

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Z tym, ze w B&H, CircuitCity, Adorama, Bestbuy w tej cenie dostane samo body z 1 obiektywem i to takim bez IS.
    Ceny z B&H :

40D - $970
    75-300 - $155
    50/1.8 - $85
    kita bez IS nie ma.

Pozostałe dwa lensy to jakieś tragiczne konwertery...

Dużo taniej jest na ebayu a mam mozliwosc zakupu w tej cenie co podają na ebay'u (tzn bez podatków, które trzeba płacić kupując bezpośrednio w sklepach,np w NYC).
    Ze sklepów można zamówić...

Pod jakim kątem ocenia się statyw? Dlaczego jest badziewny? Po co mam wydawac kolejne kilkaset złotych jak tam moge miec w komplecie ?
    Ten w komplecie jest warty maksymalnie złotych dwadzieścia... O statywach poczytaj na sieci - jest tona informacji. 40D na takim statywie bym nie stawiał...

Czy nie jest lepiej, zeby sobie kupic taki zestaw i pozniej ewentualnie wymieniac/dokladac obiektywy?
    Sęk w tym że większość tego zestawu - poza korpusem i trzema obiektywami jest bezwartościowa.

Zależy do czego i ile masz pieniędzy...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Bywalec Awatar Poohutch
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie koniecznie, ale ekwiwalent 480mm ze swiatłem 5,6 nadaje się tylko tam, gdzie jest bardzo dużo swiatła (np. plaża latem w słoneczne południe), inaczej albo statyw albo IS. Natomiast kit z IS ponoć jest lepszy optycznie od tego bez IS. Ja wolę obiektyw jaśniejszy niż ciemny z IS, ale jasne szkła kosztują.

Ze statywem jest jak z butami, można kupić za 20 pln, tylko czy chodzisz w butach za 20 pln? Dlaczego?

Jeśli chodzi o pozostałe dodatki, to w tych zestawach z E-bay są rzeczy, które prawdopodobnie nigdy nie sprzedałyby się osobno.
    Canon 400D | Canon 10-22 USM | Sigma 30/1.4 EX |Speedlite 380 EX | fajny statyw, polary marumi DHG, a do tego
    Pentax MX x2 | SMC 24/2,8 | SMC-M 50/1.7 | SMC-M 35/2 | Printzflex 80-200

Początki nałogu Awatar djcargo
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Lampa błyskowa - wygląda jakby miała 30 lat, nawet ruchomego palnika nie ma.
    Karta pamięci bez żadnej nazwy producenta...
    Filtry też jakieś podejrzane... O "efekcie z filtrem UV" nie wspomnę.

W każdym razie moja rada jest taka - kup sam korpus z kitem, za jakiś czas zobaczysz czego więcej potrzebujesz.
    Jeśli chcesz kupić lustrzankę tylko dlatego, że "robi lepsze zdjęcia niż kompakt" (tak zrozumiałem) i będziesz cykał na Auto, a potem zaczniesz biadolić na forum, że nie wychodzą Ci zdjęcia - daj sobie lepiej spokój i zabierz żonę na jakąś fajną wycieczkę
    Regulamin pkt 8.

Coś już napisał

Domyślnie

tak w ogóle to nie musisz kupować 40D, możesz spokojnie zacząć od 450D a nawet i od 1000D. różnica w jakości zdjęć pomiędzy każdym z nich jest mała w porównaniu z różnica pomiędzy najtańszym a kompaktem. bo widzę, że strasznie chcesz oszczędzić, to lepiej chyba w ten sposób, a nie wydawać na jakieś "zestawy" z ebaya.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów