Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Sigma EX 28-70 F/2,8 kontra reszta 28-70 f/2,8

Mieszany widok

Domyślnie Sigma EX 28-70 F/2,8 kontra reszta 28-70 f/2,8

przymierzam sie do zmiany ob. na coś ze stalym światłem. Jak narazie moj wybór padł na Tokine 28-70 f/2.8 Pro SV (ok. 1200zl-więcej nie chce wdać, bo nawet nie mam więcej kasy) (mam analogowe body-eos50) tyle tylko ze ta tokina ma jedną wadę. Minimalna odległosc ostrzenia 0,7m to troche dużo a chciałbym tym szkłem zacząć focić sluby i troche reporterki. Ostanimi czasy Tamorny wyginęly więc zostaje mi do wyboru jeszcze tyklo Sigma EX 28-70mm F/2,8 DF ASPHERICAL. Moze ktoś ma taką sigme i coś o niej wie. Jak ona wypada optycznie w porównaniu do Tokiny? Lepsza jest ta sigma czy nie?

ps. Pewnie zaraz ktos napisze ze o tych szkłach było juz dużo na forum. Przyznaje sie bez bicia, szukałem, szukałem i jeszcze raz szukałem ale to co znalazłem o sigmie to ... właściwie nic nie wnosi.
    Ostatnio edytowane przez zabol ; 12-06-2005 o 02:01

Domyślnie

hey!!!! No jakto nikt nic nie wie o tej sigmie ??!! Nie mozliwe!

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Niedziela jest. Wiecej cierpliwosci zycze . Forum to nie czat .

Bywalec Awatar lamerok
    Miasto
    okolice Wawy

Domyślnie

Ja ostatnio wymieniłem Sigmę 28-105 2.8-4 na Tamrona 28-75 2.8 (nowiutki, są w sprzedaży) do 350 d. Polecam: jasny, ostry, mógłby szybciej ostrzyć, ale za tą cenę jakość rewelacyjna. Nie wiem jak z trwałością.
    * minimalna odległość ostrzenia: 33 cm

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lamerok
    Ja ostatnio wymieniłem Sigmę 28-105 2.8-4 na Tamrona 28-75 2.8 (nowiutki, są w sprzedaży) do 350 d. Polecam: jasny, ostry, mógłby szybciej ostrzyć, ale za tą cenę jakość rewelacyjna. Nie wiem jak z trwałością.
    * minimalna odległość ostrzenia: 33 cm
    Tyle to wiemy, a doczytales piewsza wypowiedz autora tego watku?
    "Ostanimi czasy Tamorny wyginęly"

Bywalec Awatar lamerok
    Miasto
    okolice Wawy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Tyle to wiemy, a doczytales piewsza wypowiedz autora tego watku?
    "Ostanimi czasy Tamorny wyginęly"
    Nie wyginęły, bo Sigmę wymieniłem na Tamrona ok. tydzień temu w FotoIt.

Domyślnie

no dobrze ale mi tu o sigme chodzi, warto ją brać czy może lapiej Tokinę???

Domyślnie

pytałem sprzedającego te sigmy na allegro, jak ten obiektyw sie sprawuje i jak wypada w porównianiu z tokina. Otrzymałem odpowiedz że to są bardzo podobne szkła. Ale bez żadnych szcegułow.

Domyślnie

jestem uprzedzony do tamrona bo kiedys miałem jednego i kiepsko sie spisywał (co prawda to był ob 28-200 f/3.8-5.6 wiec nie mozna było sie spodziweać rewelacji) rownież zalezy mi na solidnym obiektywie, a zego co słyszałem (czytałem na forum) to ten tamron zibera rózne recenzje. No i na dodatek to za 1200zl nie dostne tego tamrona, a wiecej niż1200 nie uzbieram w najbliższym czasie.

Domyślnie

ojjj... ale ja tu pytam o sigme, bo chce sie o niej czegoś dowiedziec. Wiem ze wszyscy chwalątego tamrona, choć pojawiają sie tez głosy ze to jest raczej delikatne szkiełko.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów