Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: PS CS3 - czy można to zrobić akcją?

Początki nałogu Awatar Loram
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Janusz, a czy kompresja LZW nie jest optymalizacją rozmiaru ? Jak dla mnie jest. Bez kompresji LZW plik jest większy, zatem zmniejszenie go jest optymalizacją.

1500x1000 to rozmiar przykładowy. Żeby bardziej zobrazować i urealnić sprawę to napiszę, że zdjęcie które jest po obróbce, zapisane w TIFF, rozmiar 160x107pikseli przy 72dpi zajmuje 98,4 KB i właśnie o takie coś mi chodzi. Tak jak wspominałem będzie to jedynie miniaturka do specjalistycznego programu

Czym jest z definicji DPI wiem i nie było sensu tego przytaczać, zwłaszcza bez słowa komentzarza, tylko sam link. Na nikogo nie "napadam", nie jest to moją intencją w momencie kiedy zwracam się do kogoś o pomoc. Próbuję tylko doprecyzować o co mi chodzi, ale po części przypominacie mi dlaczego tak rzadko piszę na forum... ;-) Słowo pisane nigdy nie zastąpi tradycyjnej rozmowy "face to face" z wszystkimi aspektami z nią związanymi, czyli mimiką, intonacją, modulacją głosu, kontaktem wzrokowym itp. Właśnie stąd biorą się niepotrzebne nieporozumienia i napięcia, a nie o to chodzi.
    Ostatnio edytowane przez Loram ; 01-09-2008 o 12:08

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Loram Zobacz posta
    ... rozmiar 160x107pikseli przy 72dpi zajmuje 98,4 KB i właśnie o takie coś mi chodzi. ....
    Było tak pisać od początku

Różnica w wielkości pliku pomiędzy zapisem 72DPI a 300DPI jest całe 4 bajty

Kompresja to kompresja a nie optymalizacja Optymalizacja musi mieć zdefiniowane kryteria - zwykle kilka - żeby było co optymalizować ale to znowu off topic.

No to w czym problem - akcja na jedno zdjęcie i batch na cały folder. Choć dalej wątpię, żeby pliki były takie małe jeśli chcesz mieć kilka (nawet tylko 2) warstwy. Warstwy są pamięciożerne.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Loram Zobacz posta
    Już na starcie błędnie zakładasz, że sprawa dotyczy wyłącznie obróbki na komputerze.
    Pytasz o Photoshopa, a o ile mi wiadomo, Photoshop działa na komputerze.

Część zdjęć musi być w 300 DPI bo będzie szła do druku i ma być w dużym formacie, a część ma być zmniejszona do 72 dpi
    No i dokładnie o tym mówię - ty po prostu nie rozumiesz zupełnie o co pytasz.
    Tu masz przykładowy obrazek zapisany jako 300 dpi:
    http://img80.imageshack.us/img80/841...a300dpinm6.jpg
    A tutaj to samo 72 dpi:
    http://img352.imageshack.us/img352/4...sa72dpibm6.jpg
    Jak widać, wymiar w pikselach jest dokładnie taki sam. Jeśli obrazek idący do druku ma mieć te przykładowe 3000x2000 piksli, to po zmianie z 300 na 72 dpi będzie mieć... surprise! 3000x2000 piksli. DPI mówi nam wyłącznie o tym, w z jaką gęstością dany obrazek ma zostać wydrukowany. Tj. w twoim przypadku 3000x2000 piksli w 300 DPI da nam na papierze obrazek o wymiarach 25,4x16,9cm, a przy wydruku w 72 dpi da nam na papierze 105,8x70,5cm. Uff, jaśniej nie potrafię.

i o wadze nie większej jak 100 kb bo będzie szła do programu jako miniaturki. Wymóg TIFF powstał w związku z wycinaniem tła i pozostawieniem go przezroczystym.
    A więc miniaturki skalujesz do żądanej rozdzielczości w pikslach, ale na wielkość pliku masz niewielki wpływ (dokładnie poprzez wybór kompresji LZW/ZIP/brak kompresji). TIFF może być zapisany również z kompresją JPEG, ale wtedy tracisz przezroczystość.

Słuchaj, dostałem od klienta konkretne wytyczne i mam się ich trzymać.
    Nie ma się co nad nimi doktoryzować czy są słuszne czy nie. Poprostu tak ma być i koniec.
    W takim razie odpowiedź na twoje pytanie brzmi: nie da się i koniec.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów