Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Oddawanie aparatu w 10 dni od zakupu do sklepu internetowego

Mieszany widok

Domyślnie Oddawanie aparatu w 10 dni od zakupu do sklepu internetowego

Cześć, mam problem, a raczej go nie mam ale potrzebuje szczegółowych informacji na temat:

Kupiłem mojej lubej na urodziny kompakta, nich ma. Nabyłem go drogą kupna przez allegro od jakiegoś internetowego sklepu. Aparat jest uszkodzony. Wysuwany obiektyw jest krzywy, w związku z czym jest olbrzymia winieta na zdjęciach. I teraz, wiem że mam prawo oddać sprzęt nawet bez podawania powodu w ciągu 10 dni. Muszę aparat wysłać kurierem, teraz:
    kto pokrywa koszta przesyłki takiego aparatu? Czy mam prawo do wysłania za pobraniem, i oni bulą, czy ja musze pokryć koszta? W paczce nie było paragonu na zakup aparatu... to jest wina sklepu ale ja nie mam dowodu zakupu.. co z tym?

proszę kolegów, którzy mieli podobne doświadczenia o radę

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

Jeśli zwracasz aparat bo ci się nie podoba to ty płacisz za kuriera.
    Natomiast jeśli jest tak jak piszesz zwracasz bo aparat ma wadę to w takim wypadku koszt ponosi sklep.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ty płacisz za odesłanie.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Łukasz Unterschuetz Zobacz posta
    Kupiłem mojej lubej na urodziny kompakta, nich ma. Nabyłem go drogą kupna przez allegro od jakiegoś internetowego sklepu. Aparat jest uszkodzony. Wysuwany obiektyw jest krzywy, w związku z czym jest olbrzymia winieta na zdjęciach. I teraz, wiem że mam prawo oddać sprzęt nawet bez podawania powodu w ciągu 10 dni. Muszę aparat wysłać kurierem, teraz:
    kto pokrywa koszta przesyłki takiego aparatu? Czy mam prawo do wysłania za pobraniem, i oni bulą, czy ja musze pokryć koszta? W paczce nie było paragonu na zakup aparatu... to jest wina sklepu ale ja nie mam dowodu zakupu.. co z tym?

proszę kolegów, którzy mieli podobne doświadczenia o radę
    Obawiam się że podkreślony fragment jest kluczowy - jeśli kupiłeś na aukcji internetowej (licytacja - opcja kup teraz też się zalicza) czyli np. przez allegro nie masz prawa do zwrotu towaru bez podania przyczyny przez 10 dni.. pozostaje ci jedynie go szybko zareklamować/wymienić na inny ale to już drogą negocjacji ze sprzedawcą

Edit:
    polecam http://10dni.eu/content/view/3/1/
    i ogólnie http://10dni.eu/
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 31-08-2008 o 21:16
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Bywalec Awatar 4kwiatek
    Miasto
    T-miasto

Domyślnie

Hi...

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    Obawiam się że podkreślony fragment jest kluczowy - jeśli kupiłeś na aukcji internetowej czyli np. przez allegro nie masz prawa do zwrotu towaru bez podania przyczyny przez 10 dni.. pozostaje ci jedynie go szybko zareklamować/wymienić na inny ale to już drogą negocjacji ze sprzedawcą
    Kluczowe jest czy sprzedawca sprzedaje towar w celach komercyjnych czy tez jest to sprzedaż okazjonalna. Jeśli jest to sprzedaż w celach komercyjnych (w szczególności sprzedawca prowadzi działalność gospodarczą, albo ilość sprzedawanego towaru sugeruje że jest to obrót handlowy) to masz 10 dni na zwrot w przypadku zakupu "na odległość".

Jeśli natomiast aparat był kupiony u osoby prywatnej, która sprzedaje okazjonalnie to umowa zawarta przez Allegro jest umową cywilną. Gdyby z opisu wynikała wada aparatu - wtedy zwrot jest oczywiście niemożliwy.

Kolega jednak pisze że kupił w "sklepie" internetowym na allegro. IMHO ma 10 dni na zwrot bez podania przyczyny, albo 2 lata na reklamowanie z paragrafu
    "zgodność z umową". W tym pierwszym przypadku oczywiście sklep nie ponosi kosztów wysyłki. W tym drugim - przyznam się że nie wiem i nie chce mi się sprawdzać .

Pozdrawiam
    Kwiatek...

P.S. Jeśli brak dowodu zakupu to sklep może mieć poważne nieprzyjemności. Zgraj koniecznie aukcję na płytę CD bo to jedyny dowód zawarcia umowy.

Miasto
    Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    ... jeśli kupiłeś na aukcji internetowej czyli np. przez allegro nie masz prawa do zwrotu towaru bez podania przyczyny przez 10 dni.. pozostaje ci jedynie go szybko zareklamować/wymienić na inny ale to już drogą negocjacji ze sprzedawcą
    Moim zdaniem nie jest to takie oczywiste. Wydaje mi się, że uprawnienie do zwrotu towaru w dziesięciodniowym terminie bez podania przyczyny będzie zależało od tego czy autor wątku zakupił aparat na allegro w drodze tradycyjnej licytacji czy też przez opcję "Kup Teraz".
    W pierwszym przypadku zwrot faktycznie nie będzie możliwy, ale w drugim wypadku zawarcie umowy następuje przez przyjęcie oferty przez nabywcę bez licytacji, więc zwrot chyba jak najbardziej realny...
    400d/Sigma 10-20/C28-105 f3.5-4.5 II/C50 f1.8

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shozo Zobacz posta
    Moim zdaniem nie jest to takie oczywiste. Wydaje mi się, że uprawnienie do zwrotu towaru w dziesięciodniowym terminie bez podania przyczyny będzie zależało od tego czy autor wątku zakupił aparat na allegro w drodze tradycyjnej licytacji czy też przez opcję "Kup Teraz".
    W pierwszym przypadku zwrot faktycznie nie będzie możliwy, ale w drugim wypadku zawarcie umowy następuje przez przyjęcie oferty przez nabywcę bez licytacji, więc zwrot chyba jak najbardziej realny...
    Masz rację, jednak nie było napisane nigdzie że kupił za pomocą "Kup teraz"

Cytat Zamieszczone przez canis_lupus Zobacz posta
    Panowie. Mylicie pojęcia.
    10 dni przysługuje na odesłanie zakupionego "na odległośc" towaru, nie rozpakowanego i nie uzywanego. I to jedynie gdy nie został kupiony na licytacji. Jak na allegro jest tylko opcja kup teraz to to nie jest licytacja.

Tutaj ma miejsce inny przypadek. Rękojmia. Klient kupil towar, który okazał sie być uszkodzony. towar został rozpakowany, i włączony. W takim przypadku odsyła się towar na koszt GWARANTA (nie koniecznie sprzedawca, ale sprzedawca nie może odmówić jego przyjęcia).
    Tu nie do końca masz rację - towar nie może nosić śladów używania poza tzw. "zwykłym zarządem" czyli nie powinien być np. porysowany ale opakowanie może być otwarte bo jest to "zwykły zarząd" - trudno się zorientować że np. aparat nie spełnia naszych oczekiwań bez rozpakowania go.. co do "kup teraz" to kolega nie napisał jak kupił na allegro - jeśli kup teraz to fakt, nie jest to licytacja więc tu prosimy o sprecyzowanie..
    I dalej też masz rację - jesli od razu zgłosił że towar jest uszkodzony i ma protokół z poczty czy od kupiera to ok, ale jeśli nie to już pod "10 dni" chyba nie da się tego podciągnąć bo towar powinien być nieuszkodzony.. więc raczej z rękojmnią/gwarancją trzeba działać
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Zablokowany
    Miasto
    białystok

Domyślnie

Jeżeli to sklep internetowy ( na Allegro musi być zarejestrowany jako sklep ) to wg. prawa UE masz prawo na odesłanie towaru w ciągu dziesięciu dni. ( Jest to czas na sprawdzenie towaru i ocenienie czy jego opis był zgodny co do opisu w internecie ) towar musi być w stanie nienaruszonym. ( wysyłamy na własny koszt !)Ale tu mamy inną sytuacje. Aparat jest uszkodzony wiec nie jest w stanie nienaruszonym. A sprzedawca nie wie czy to przypadkiem nie klient wygiął obiektyw i chce aparat zwrócić. Wiec teraz pozostaje dogadanie się ze sprzedawcą i reklamowanie towaru. Oczywiście wysyłka uszkodzonego aparatu na swój koszt.
    IMHO to jakiś podejrzany ten sklep skoro paragonów nie daje. A czy chociaż jest jakaś gwarancja? Napisz jak się sprawa potoczyła, bom ciekaw jestem.

Pełne uzależnienie Awatar canis_lupus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Panowie. Mylicie pojęcia.
    10 dni przysługuje na odesłanie zakupionego "na odległośc" towaru, nie rozpakowanego i nie uzywanego. I to jedynie gdy nie został kupiony na licytacji. Jak na allegro jest tylko opcja kup teraz to to nie jest licytacja.

Tutaj ma miejsce inny przypadek. Rękojmia. Klient kupil towar, który okazał sie być uszkodzony. towar został rozpakowany, i włączony. W takim przypadku odsyła się towar na koszt GWARANTA (nie koniecznie sprzedawca, ale sprzedawca nie może odmówić jego przyjęcia).
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Domyślnie

Hej,

kupiłem aparat przez "kup teraz". Teraz to sam już nie wiem czy mogę odesłać czy nie powołując się na "10 dni". Zależy mi szczerze mówiąc na zwrocie pieniędzy. Nie chcę nowego aparatu, mam złe doświadczenia z tym sklepem po zakupie tego kompaktu (operacja trwała równo tydzień od momentu kiedy nacisnąłem "kup teraz", odpisywali na co drugiego mejla w odstępie jedno dniowym) dlatego chce kase z powrtem i kupie aparat w innym sklepie.

---------

EDIT

Czyli, pozostaje mi tylko zasada rękojmi? Na co mam się powoływać rozmawiając ze sklepem?
    Ostatnio edytowane przez Łukasz Unterschuetz ; 31-08-2008 o 22:24

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów