Sprostowanie> Mialem na mysli ta najpopularniejsza aberacje, czyli chromatyczna. Reszta wad optycznych obiektywu jest nieistotna, maloistotna lub nie wystepuje w S3 i S5 (nie ma sensu o nich pisac).
Slider, napisales jeszcze:
"Jeśli Dla Ciebie nowy procesor i matryca, wieksza rozdzielczość, sanki na zewnetrzne lampy błyskowe, mozliwośc zapisu zdjęć a RAW'ach to kosmetyka to chyba zaszła jakaś pomyłka. Oczywiście, że nie zmienią Ci obiektywu, bo S5 to przedłużenie serii, w której wprowadzono tylko poprawki w stosunku do poprzednika (co nieznaczy, że "kosmetyczne")"
Z tego co sie orientuje to matryca w S5 ma ta sama wielkosc fizyczna a zwiekszyla sie liczba pikseli, poza tym nigdzie nie znalazlem informacji o RAW'ach w S5. Wzrok mnie myli? Mozna wgrac oczywiscie jakis soft do S5 ale do S3 rowniez. S5 z tego co pisza jest tez okrojony z funkcji w stosunku do S3 (nie wiem jednak jakich). Nie zmienia to faktu, ze stopka to fajna rzecz. Lampki C. sa niezle i mozna powalczyc ale ze slabym iso takie jak tu (http://www.foto.jasiu.pl/) efekty nie zawsze da sie osiagnac. Probowac jednak warto.
Mozna poczekac na kompakta Canona z matryca CMOS (jednak nie sadze bym wymienial moja s3 na tego PowerShota SX1 IS). Ale jesli ktos jest na kupnie S5 a ma teraz czym focic to moglby z zakupem poczekac az SX1 zapelni sklepy a potem mozna zdecydowac co wziac. Ciekawa propozycja bedzie rowniez kompakt z wymienna optyka i dopiero po tym produkcie ja cos sobie obiecuje. Mam czym robic zdjecia a pospiech w zakupie nie jest wskazany.
Pozdrawiam
PS dzieki Slider za polemike, linka jeszcze nie sprawdzalem ale na pewno to zrobie. Nara