Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Canon S5 IS polecacie?

Mieszany widok

j-z
    Guest

Domyślnie

Sprostowanie> Mialem na mysli ta najpopularniejsza aberacje, czyli chromatyczna. Reszta wad optycznych obiektywu jest nieistotna, maloistotna lub nie wystepuje w S3 i S5 (nie ma sensu o nich pisac).

Slider, napisales jeszcze:
    "Jeśli Dla Ciebie nowy procesor i matryca, wieksza rozdzielczość, sanki na zewnetrzne lampy błyskowe, mozliwośc zapisu zdjęć a RAW'ach to kosmetyka to chyba zaszła jakaś pomyłka. Oczywiście, że nie zmienią Ci obiektywu, bo S5 to przedłużenie serii, w której wprowadzono tylko poprawki w stosunku do poprzednika (co nieznaczy, że "kosmetyczne")"

Z tego co sie orientuje to matryca w S5 ma ta sama wielkosc fizyczna a zwiekszyla sie liczba pikseli, poza tym nigdzie nie znalazlem informacji o RAW'ach w S5. Wzrok mnie myli? Mozna wgrac oczywiscie jakis soft do S5 ale do S3 rowniez. S5 z tego co pisza jest tez okrojony z funkcji w stosunku do S3 (nie wiem jednak jakich). Nie zmienia to faktu, ze stopka to fajna rzecz. Lampki C. sa niezle i mozna powalczyc ale ze slabym iso takie jak tu (http://www.foto.jasiu.pl/) efekty nie zawsze da sie osiagnac. Probowac jednak warto.

Mozna poczekac na kompakta Canona z matryca CMOS (jednak nie sadze bym wymienial moja s3 na tego PowerShota SX1 IS). Ale jesli ktos jest na kupnie S5 a ma teraz czym focic to moglby z zakupem poczekac az SX1 zapelni sklepy a potem mozna zdecydowac co wziac. Ciekawa propozycja bedzie rowniez kompakt z wymienna optyka i dopiero po tym produkcie ja cos sobie obiecuje. Mam czym robic zdjecia a pospiech w zakupie nie jest wskazany.

Pozdrawiam
    PS dzieki Slider za polemike, linka jeszcze nie sprawdzalem ale na pewno to zrobie. Nara

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez j-z Zobacz posta
    poza tym nigdzie nie znalazlem informacji o RAW'ach w S5. Wzrok mnie myli? Mozna wgrac oczywiscie jakis soft do S5 ale do S3 rowniez.
    tutaj (nie)stety musze Ci przyznać rację, bo sam teraz czytając specyfikację S5 nie udalo mi się tego znaleźć, choc ciągle mi chodzilo po glowie, że gdzieś ta kwestia byla poruszana. być może chodzilo o to, iż pomimo udogodnień nadal brakuje tej funkcji.. Tak więc nie do konca jestem wiarygodny, ale...

S5 z tego co pisza jest tez okrojony z funkcji w stosunku do S3 (nie wiem jednak jakich).
    Ty tez nie!

Co do lamp błyskowych nie jestem ich specjalnym zwolennikiem, choc im więcej o tym czytam, tym bardziej sie do nich przekonuję, tak więc dzięki za link, bo kolejne cenne informacje się napewno przydadzą.

Ciekawa propozycja bedzie rowniez kompakt z wymienna optyka i dopiero po tym produkcie ja cos sobie obiecuje.
    Widać, że czytaleś o nowinkach Panasonica? w sumie bardzo ciekawa propozycja, bo jedyną wada na którą cierpia obecne duze kompakty (np Fujifilm S100 coś tam) to brak wymiennej optyki. niby ergonomia, wielkość, uklad przyciskow, meny itp stoja na bardzo wysokim poziomie, jednak nadal ograniczamy sie do jednego obiektywu. warto tez zauważyć, że obecne superzoomy nie należą do najmniejszych gabarytowo, o brak kompaktowości nie powinien nikt narzekać, bo nie jest ona wazna w tym segmencie , a i dodatokowe szklo by nie zaszkodziło. Ponadto poza imponującymi krotnosciami zoomów pamietajmy, że im wiekszy jest ten zoom tym ma więcej wad. tak więc zamiast kupowac aparat ze szklem o 20-krotnym zoomie lepiej kupić jeden z 5-krotnym i drugi z 4-krotnym, bo jak wiemy; jak cos jest do wszystkiego, to jest do niczego no i w koncu obiektywy staloogniskowe nie miałyby prawa bytu, a jednak jest na nie spore zapotrzebowanie.

PS dzieki Slider za polemike, linka jeszcze nie sprawdzalem ale na pewno to zrobie. Nara
    nie ma co sprawdzać. to tylko obrazek z mojego ava w pełnych rozmiarach, żeby łatwiej bylo Ci wróżyć:wink: Pzdr.
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów