Absolutnie. cieszyłem się wręcz, że zgodziles sie odpisac i sprostować niektore kwestieAle idąc dalej w polemikę: Na forum Nikona bywam bardo często, nie wspominając o testach szkieł i aparatów na optycznych.pl, więc tego drugiego linku nawet nie muszę czytac, bo doskonale wiem co sie tam znajduje. IHMO pisanie subiektywnej opinii o aparacie wysuwając wnioski z testów, a tym bardziej podając go jako argument nie jest do konca najszczęśliwsze, gdyż testy obiektywów służą po to, aby te wady pokazać. Dajmy na ten przyklad dysorsję; w tescie wynosi ona (dla najkrotszej ogniskowej) -2,33%, co jest wartoscia sporą, jednak pytanie do Ciebie: jak często robiąc zdjecia w plenerze zdarzylo Ci sie narzekać na spore zniekształcenia? Jak juz jesteśmy przy tych aberracjach to zauważ, że w testach źle wypadła tylko aberracja chromatyczna, bo ze sferyczna nie jest tak fatalnie. Idąc dalej, aberracja chromatyczna dzieli sie na podłużna i poprzeczną, przy czym ta druga jest o wiele bardziej dokuczliwa (mam nadzieje, że wiesz dlaczego). Jednak żeby osiągnąć takie wartości znowu trzeba jej zrobić odpowiednie warunki:-) to tyle jesli chodzi o aberracje.
Nazwałem Twoja krytyke utyskiwaniem z bardzo prostego powodu: piszesz wlasna opinie narzekając na wady aparatu podpierając się testami z optycznych.pl choć faktycznie napisaleś o awaryjnosci aparatu, co moglo swiadczyć iż widziales go na oczyjednak wady fabryczne sie zdarzają, a Twoja opinia wygladala jakby w tym modelu była to regula, bo prawda nie jest, stąd moja odpowiedź. no i w koncu przyczepka do tych luster. musze się przyznac, że nie wiedząc o Twoich (nie oszukujmy się) imponujacych doświadczeniach z fotograwią i wieloletnia praktyką potraktowalem Cię troche z góry, za co bardzo przepraszam, bo wyglądałeś na kogoś myslącego że po zakupie lustrzanki będzie robił doskonałe zdjęcia (swoja drogą bardzo wiele osob tak mysli:-)) ponadto przypomnial mi się jeden wątek w którym świezo upieczony posiadacz Canona 450D po zrobieniu paru fotek w ciemnej piwnicy użalał się na forum, że jego aparat strasznie szumi i robi nieostre zdjęcia (nie wiedziec czemu tez Cie z nim skojarzyłem) Pzdr.
PS: Jesli uda Ci się zrobic kiedyś "doskonała fotę" to już możesz smialo zmieniać hobby:wink:
PS II: Ten gośc na moim avie to w adnym wypadku nie ja, tylko maskotka zespołu Disturbed (nie wiem czy znasz) http://download.wbr.com/disturbed/DIST_MAIN_COVER.jpg ale jesli chcesz to mozesz mi powróżyć, ciekawe co z tego wyjdzie
PS III: teraz napisalem Ci nieco okrojoną wersje mojego postu, bo oryginal byl nieco dłuższy, ale wystarczyła chwila nieuwagi, a post sie skasował i teraz mnie szlag trafił:grin: