Posiadam S5 i jestem z niego bardzo zadowolony. Owszem ma troche wad - wspomniany juz odpadajacy dekiel na obiektyw czy slychac szum silnika przy kreceniu filmow jak sie robi zblizenia. Jest jeszcze kilka mniej istotnych rzeczy, ale jaki aparat jest pozbawiony bledow. Poza tym wyglada on naprawde profesjonalnie, z zalozonym tubusem i oslona przeciwsloneczna LAH-DC20 mozna go nawet pomylic z lustrzanka.
Winietowanie u siebie nie stwierdzilem.
Aberracje wystepuja wieksze, niz w przypadku zwyklego Samsunga Digimax S500, ktory jest dwadziescia klas dalej. Ale aberracje trafiaja sie nawet w dobrych aparatach, zreszta nie sa upierdliwe.
Co do ostrosci, to jak w kazdym aparacie - sa fotki mniej udane i bardziej udane. Ja zaopatrzylem sie w szybko 8-gigowa karte SanDisk Extreme III i trzaskam fotki seryjne. Jak zrobie trzy - zawsze wybiore najostrzejsza. Poza tym nie wymagajmy od aparatu cudow niewidow, ewentualne wyostrzenie mozna przeprowadzic w Photoshopie.
Na koniec istotna zaleta dla snobow takich jak ja. Aparat prezentuje sie naprawde swietnie i mozna z duma go trzymac na brzuchu. Lustrzankowy wyglad i niesamowita liczba przyciskow budza szacunek ludzi na dworze. A jak zalozymy wspomniany LAH-DC20 to juz odjazd na calego.