Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Canon S5 IS polecacie?

sia
    Guest

Lightbulb Canon S5 IS polecacie?

Witam , jestem zainteresowana kupnem owego canona , jestem na 99% pewna i sądze że to trafny wybór ale chciałbym sie dowiedzieć czy jednak go polecacie? czy może jednak nie ? i czy Made in China lub Made in Japan robi jakaś różnice jeśli tak to jaka i która wersja lepsza. I jeszcze czy ma polskie menu i czy jest instrukcja takze po polsku?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Moim zdaniem to b. dobry wybór: obiektyw o dużej jasności i znakomitej rozdzielczości optycznej (przy takim zoomie to naprawdę coś), napęd USM i błyskawiczne ustawianie ostrości + stabilizacja, iso użyteczne do 400, dobre odzwierciedlenie kolorów, wyraźny obrotowy LCD, noi moim zdaniem super tryb wideo.
    Ma trochę wad np. jednak spore szumy, aberracje chromatyczne czy dystorsje optyki ale jak na kompakt prezentuje się naprawdę bardzo dobrze.

Instrukcja i menu są po polsku, jak masz wybór to bierz "made in japan".

Jednym zdaniem: potrzebowałem dobry kompakt w prezencie dla Żonki: ot i ma S5...
    Pozdrawiam.

P.S. Zajrzyj np. tu: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=23446
    Ostatnio edytowane przez kgelec ; 30-08-2008 o 22:55
    C6D, C24-70D f/4L IS, C70-200 mm f/4L IS, C50mm f/1.8 STM, Tamron 90 mm f/2.8 Di Macro; 430EX i inne,

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Podobno S5 robi mniej ostre fotki od S3. Ja miałem S3 i proszę bardzo, oto przykładowe fotki prosto z aparatu(na dole każdego zdjęcia masz klik "full size").
    http://imgsrc.ru/krzylo/a262479.html
    Moim zdaniem fotki są średnio, a nawet słabo ostre. Druga sprawa - makro od 0cm, ale przy min zoomie, więc kicha, mała głębia ostrości, duże zniekształcenia. Olek C765 ma od 4cm, ale przy średnim zbliżeniu - efekt jest dużo lepszy, przykłady z Olka:
    http://imgsrc.ru/krzylo/7174307.html
    Olek robi po prostu ostre zdjęcia, żyleta. Dlatego Canona już sprzedałem.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

"Podobno"...udowodnij. Wątek o S5 a linki dajesz do S3 (?) i chcesz porównywać aparaty o innych matrycach? Do tego jeszcze "Olek", tzn. co? Zdjęcie z Olympusa, do którego link podajesz, jest zmniejszone (do tego bez exifa)...

Wiarygodne testy:
    test optyki S3IS -> http://www.optyczne.pl/29.4-Test_apa...IS_Optyka.html
    test optyki S5IS -> http://www.optyczne.pl/49.4-Test_apa...IS_Optyka.html

Z tego wynika, że banialuki opowiadacie kolego...
    C6D, C24-70D f/4L IS, C70-200 mm f/4L IS, C50mm f/1.8 STM, Tamron 90 mm f/2.8 Di Macro; 430EX i inne,

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

No cóż.. Jesli o mnie chodzi to jestem posiadaczem tego starszego modelu, czyli S3 IS. Co jednak nie stoi na przeszkodzie by porownywać te oba modele, bo zmian nie jest wiele za wyjatkiem matrycy, rozdzielczosci, wiekszego wyswietlacza, sanek na zewnetrzne lampy i akcesoria, nowego procesora, możliwosci zapisu zdjęć w RAW'ach.. prawie żadnych zmian;-) jesli masz zamiar robić nim zdjęcia to jak najbardziej polecam, jest naprawdę świetny, prosty w obsludze, intuicyjny rozklad przycisków, jeśli nie masz dloni rozmiarów XXL to takze wygodnie sie trzyma. Szeroki zakres zooma, stabilizacja w szkle i odchylany ekran naprawdę bardzo czesto sie przydają. myslę, że słusznie podniesiono trochę rozdzielczośc w S5 IS, bo czasami brakuje szczegółów w starszym modelu po wykadrowaniu zdjęcia, ale to nie znaczy, że ostrości(!) natomiast jeśli masz zamiar go testować to faktycznie szumy moga sprawić trochę problemów, specjalnej dystorsji nie zauważylem ale to za sprawa nienajszerszego kąta dla najkrótszej ogniskowej (36mm). Aberracja chromatyczna faktycznie sie zdarza i jak zrobisz jej odpowiednie warunki to może być nawet spora (ale tym sie nie martw, bo to czesta przypadlość tego typu szkieł;-)) co do winiety, nie jest duza, nawet mala, ale to znow sprawa ogniskowej. Jedyną wadą, która szczegolnie ostatnio zaczyna mi doskwierać jest zbyt duza głębia ostrości i przy portretach naprawde czasem duzo trzeba sie natrudzić, żeby wyszedł pożądany efekt. niemniej jednak to domena lustrzanek i użytkownikow kompaktów nieczesto interesuja takie rzeczy tak więc kupuj i rób zdjęcia, życze dobrych kadrów:smile:

Coś już napisał Awatar Intense
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Przez dwa lata bardzo intensywnie uzytkowałem S1 by po awarii matrycy (bardzo powszechnej w S1) przesiąść się na wiosnę na S5. Od samego początku wybrałem tą serię "S" dla maksymalnego wyposażenia i poręczności. Byłem zadowolony z S1, nowy aparat cieszy jeszcze bardziej. Do największych plusów zaliczyłbym bardzo wygodny LCD, oczywiście świetny zoom+USM+IS, super macro od 0cm (obiekt może dotykać praktycznie soczewki), no i rewelacyjny tryb video.
    Nie podoba mi się jednak szum przy ISO 400 i więcej, wspomniane problemy z DoF przy macro, karta i aku pod jedną klapką, oraz coś pewnie jeszcze (na szczęście nie pamiętam - musi to być mało ważne ;-) ) Aaaa... Irytujący jest niesłychanie słobo trzymający się dekiel obiektywu. Na szczęście jest na "smyczy". Pomaga także założenie jakiegoś uchwytu do filtrów i tradycyjny dekielek od obiektywu od lustrzanki.

Moje podsumowanie tego aparatu jest takie:

Gdy musiałem kupić jakiś dobry kompakt mieszczący się w kieszeni jeansów (lub odrobine większej) nie potrafiłem pozbyć się S5, kupiłem dodatkowo G9.

I nie potrafiłbym wybrać spośród tych dwóch (do moich zastosowań).

Domyślnie

Nie podoba mi się jednak szum przy ISO 400 i więcej,
    wszyscy uwielbiają liczyc szum;-) w końcu to najważniejsze w aparatach i matrycach ile ziarna potrafią wygenerować;-) co do wspomnianego dekielku to naprawde dziwi mnie ten fakt.. ewidentnie jest to wada wyłącznie modeli S5, ale S3 niby klapke maja tą samą, tylko pierścien zasłaniający mocowanie do konwerterów i nasadek jest inny. Co do wspomnianego szumu to to najlepiej wszystkie zdjęcia robic przy ISO 80, a w razie koniecznosci (np w pomieszczeniach) korzystac ze statywu i sprawa załatwiona (ja tak robie i jestem zadowolony;-)). Nie slyszałem przy tym, żeby któryś z Canonow mial problem z dlugimi czasami naswietlania:smile:
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

W sumie to aparat może być, ale jak robisz makro lub portrety przy max. zoomie i odległości 5-7m to sobie daruj. Naprawdę przetestowałem dokładnie S3 w tej kwestii i wypadł kiepsko, szczególnie ostrość przy maksymalnym zoomie i małej odległości jest fatalna. Bardzo odległe obiekty np. statki na morzu wychodzą ok. (lepiej niż w starym Olku, przy 100% obraz jest o 56% większy i ostrzejszy), za to przy portretach z 5-7m i maks. ogniskowej Canon to porażka. Ale dla niedzielnego pstrykacza bez specjalnych wymagań aparat może być. W okolicach 1000zł ja bym kupił lustrzankę. Te najtańsze np. D40 mają wymiary i masę zbliżoną do S5.
    ps. żałuję trochę, że jak miałem oba aparaty nie zrobiłem jakiegoś testu porównawczego, czyli stary aparat z małą matrycą, ale dobrą optyką kontra nowy, bardzo szybki i zbajerowany Canon. No i po raz kolejny za 1000zł to polecam tylko lustrzankę.
    Ostatnio edytowane przez krzylo ; 05-09-2008 o 21:40

Domyślnie

jak robisz makro lub portrety przy max. zoomie i odległości 5-7m to sobie daruj. Naprawdę przetestowałem dokładnie S3 w tej kwestii i wypadł kiepsko, szczególnie ostrość przy maksymalnym zoomie i małej odległości jest fatalna
    Daj jakieś sample to zobaczymy co jest nie tak;-) ja portrety zawsze robię na maksymalnym zoomie i raczej nie narzekam.. Oczywiście wiadomo, że na najdłuższych ogniskowych rozdzielczośc optyki spada, ale nie myśl, że jak kupisz Nikona d40 z kitem to zrobisz arcydzieło. oczywiście jeśli chodzi o lustra to możesz dokupic sobie jasna stałkę portretową i wtedy strzelać, ale canon S3 nie jest zly, szczegolnie ze to kompakt i wlasciwie uniwersalny;-)
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

sia
    Guest

Domyślnie

noo dziękuje bardzo za odpowiedzi od niedawna interesuje sie fotografią i ten aparat ma być takim pierwszym prawie profesjonalnym. którym zacznę robić prawdziwe zdjęcia a nie jak dotychczas bo co można wyciągnąć z małpki Sone-go Dsc-600?
    tak, wiem że jest prawie w cenie nikona d40 ale stwerdziłam że nie potrzebuje lustrzanki i nie mogłabym wykorzytać wpełni jej wszystkich funkcji.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów