Dlaczego na "polskich" forach, jeżeli już jest "uśmiech" to od razu - "politowania"? Jago napisał, że kupił tanio i okazyjnie. Nie można napisać - "ale fajnie, że udało Ci się tak korzystnie kupić". Nie - trzeba wystrzelić uśmiech politowania. To po części przyczyna, że coraz rzadziej tu zaglądam.
Jago - do tego obiektywu nie pasują konwertery Canona - ale z tego co wiem, pasuje konwerter Kenco 1.4
Dzięki za informację. Próbowałeś z Kenko 1.4Jeśli tak, to napisz co i jak. Z tego co wiem, to były jakieś różne wersje tego konwertera i nie wszystkie pasowały pod Canona - szczegółów jednak nie znam.
Tylko rodzą się też pytania:
- czy strata światła jest do odrobienia,
- czy stosować oszczędności i nie inwestować w szkła,
- jak będzie wyglądać jakość i zniekształcenia,
- jak będzie działać AF (teoretycznie do f 5,6 powinien działać),
- czy z np 50/1,8 lub 28/1,8 stworzy użyteczne makro,
- ponadto czy tak, jak zapewnia producent wersja ta przenosi wszystkie informacje pomiarowe z obiektywu do elektroniki aparatu (autofocus, pomiar światła, przesłonę, itd.)
Na powyższe pytania należałoby znaleźć odpowiedź zanim się ktoś zdecyduje na ten konwerter. Wiadomo, że jak już wydać sporo kasy, to na coś, co dobrze współdziała z body i z fotografującym - a Kenko jest firmą niezależnąOgniskowa 420 jest kusząca :neutral:
Ostatnio edytowane przez Jago ; 01-11-2009 o 19:48
C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Kolego sympatyczny, czy tobie się wydaje, że ja wyśmiewam Jago za to, że kupił ten obiektyw? Jemu się trafiło (pogratulować), ale co z tego? Drugiej takiej okazji prędko nie będzie. W ogóle będzie ciężko kupić z drugiej ręki, bo to nie jest popularny lens, głównie przez swoją cenę z kosmosu. To mogłaby być ciekawa alternatywa dla 70-200/4L (z i bez IS) i zwykłego 70-300 IS 4.5-5.6, ale nie za taką kasę.
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Wcale tego tak nie odebrałem.
Dziekuję.
Zgadzam się z Tobą - na Allegro nie ma żadnej sztuki, co o czymś świadczyA cena nowego jest wg mnie z krańców wszechświata - wolałbym już dołożyć do Canona 100-400.
Czemu nie chcą spuścić z ceny (w przypadku np 17-85 po obniżce stał się on w miarę "chodliwy" - a więc się opłacało)
Teoretycznie do f 5,6 to AF powinien działać![]()
Ostatnio edytowane przez Jago ; 01-11-2009 o 19:59 Powód: Automerged Doublepost
C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L
Kenko 1.4 z najnowszej serii działa bezproblemowo z 70-300 DO
(Body 5D)
sam sprawdzałem, AF działa zupełnie normalnie, może i jest jakiś spadek szybkości ale niezbyt zauważalny
specyfika tego szkła wymaga jednak przy dłużej ogniskowej lekkiego domykania przysłony, wtedy i jakość jest zadowalająca :-D
Parę fajnych uwag i tricków o Kenko i obiektywach Canona na tej stronie - w tym 70-300 DO:
http://atinyblip.com/photography-stu...teleconverter/
Pozdrawiam.
Chyba dlatego, że podobno ta soczewka DO jest piekielnie droga w produkcji. To jest chyba też jedna z przyczyn, że póki co nie rozwijają szerzej tej technologii.
No tak ale na długim końcu z TC 1.4 masz już praktycznie F8 także może być kiepsko. Jeszcze raz powtórzę: u mnie w 20D Af-a już praktycznie nie było. Tzn. coś tam próbował ustawiać ale to było zawracanie głowy.
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 02-11-2009 o 02:15
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner