Teraz już piszę jako użytkownik tego szkłaJeśli chodzi o cenę to wg mnie ona jest "ciut" wygórowana i nie warto tyle za niego dać - chyba, że kwestia cashu nie gra dla kogoś roli lub jak w moim przypadku kupi się 3-letnie szkło (wraz z kompletem filtrów i osłonką) za 1/3 wartości nowego. Generalnie mogę stwierdzić, że to szkło ma rzeczywiście dobre osiągi i do Elek aż tak wiele mu nie brakuje. O zaletach Ring USM i przydatności IS (rzeczywiście stabilizacja trochę jest głośna) nie będę się tutaj rozpisywać - każdy kto miał do czynienia z tymi "udogodnieniami", to wie o co chodzi. W pełni potwierdzam to, co napisał Max13. Ja osobiście musiałem się jedynie przyzwyczaić do samoistnie wysuwającego się tubusu i konieczności korzystania z blokady. W każdym razie szkło jest bardzo poręczne i można docenić jego ergonomię w podróży i pieszych wędrówkach. Jako dodatkowy plus dodaję FTM oraz IS 3-ciej generacji (nie ma potrzeby wyłączania IS po zamontowaniu na statywie). Jako minus uważam minimalną odległość ostrzenia (1,4 metra) i brak możliwości zastosowania Extendera 1.4x lub 2x Canon - do ciężko chodzącego pierścienia zmiany ogniskowej też się można przyzwyczaić. W odróżnieniu od szkła jakie ma Max13, to u mnie pierścień zmiany ostrości chodzi stosunkowo lekko. W każdym, razie to szkło zawodowca na pewno nie zadowoli w porównaniu np z Canonem 70-200 2,8 L IS USM. Jednak u amatora w porównaniu z "zwykłym" Canonem 70-300 wywoła zadowolenie i :-D na twarzy.