...a ja zdecydowanie odradzam 400d a polecam albo 450d albo 350d; 350d to wg mnie doskonala puszka zwlaszcza ze pieniadze za kotore mozna ja dzis nabyc; ale nie 400d ...
...a ja zdecydowanie odradzam 400d a polecam albo 450d albo 350d; 350d to wg mnie doskonala puszka zwlaszcza ze pieniadze za kotore mozna ja dzis nabyc; ale nie 400d ...
450D trochę poza moim zasięgiem finansowym. Zwłaszcza że z tego co poczytałem na tym forum to lepiej przyinwestować w lepsze szkła niż puszkę. Jestem raczej uczącym się amatorem pstrykającym dość okazjonalnie (wyjazdy rodzinne w plener, trochę portretów, oczko wodne i jego mieszkańcy)
A czemu tak stanowcze NIE dla 400D?
Ja ze swojej strony polecam 350D ;-) Między 400D i 350D nie ma znaczących różnic, raczej kosmetyczne. A opowieści o lepszym AF można sobie włożyć między bajki, nie odczujesz tego. Wielokrotnie korzystałem z 400D i porównywałem ze swoją 350D... Po co przepłacać?
Ostatnio edytowane przez Bodzius ; 17-11-2008 o 10:45
Canon 60D || EF 35mm f/1.4 L || SPEEDLITE 580EX
400D ma kilka fajnych usprawnien uzytkowych i jesli nie kosztuje istotnie wiecej niz 350D to na pewno bym sie nim zainteresowal.
co do zestawu: jak najbardziej 400D + 18-55 IS + 50/1.8. z czasem, jak zabraknie dluzszych ogniskowych mozesz nawet dokupic cos w stylu Tamron 55-200 i bedzie to bardzo sympatyczny zestaw do cieszenia sie robieniem zdjec.
No właśnie na nie których aukcjach różnica między 350D a 400D jest rzędu 100-150PLN za taki sam zestaw (body + kit)- kwestia czy warto dopłacić do 400D?
tu jest lista zmian, w jezyku Shakespeare'a:
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos400d/page3.asp
osobiscie bym te 100 PLN dolozyl. jak to ma pare lat posluzyc, to ta kwota
nie jest warta oszczednosci
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 17-11-2008 o 15:04
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Ten lepszy AF to chyba tylko chłyt marketindody... Różnice niezauważalne. Pracowałem na obu puszkach i porównywałem ...takie moje odczucia.
Ja 350-tkę ciągle mam, 400-tkę miałem krótko ale mam też wciąż 30D (ten sam AF) i różnica jest bardzo duża na korzyść 400D/30D. I czułość i precyzja (środkowy ma większą precyzję dla szkieł F2.8 i jaśniejszych) do tego lepsze rozmieszczenie punktów etc. Oczywiście jest to rzecz umowna - jak każda i dla kogoś nawet AF z jedynki też będzie tylko chwytem marketingowym, bo po co komu tyle punktów.
Osobiście uważam 350D za bardzo dobry aparat ale jego największą bolączką dla mnie był właśnie AF - szczególnie czułość w kiepskim świetle.
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 18-11-2008 o 00:43
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Nie wiem czy 400D ma taki sam system AF jak 30D, bo i po co mi to wiedzieć... To są moje subiektywne odczucia co do tych aparatów, chociaż może być tak jak mówisz.